szemetelés

2021.01.25. 06:50

Egyre nagyobb gond a sárfelhordás Nógrád megye útjain

Kamerákat szerel fel a Magyar Közút megyénk néhány területén, fellépve így az illegális szemetelők ellen. Emellett felhívják a mezőgazdasági vállalkozók figyelmét arra, hogy ne hordják fel a sarat az utakra, mert az balesetveszélyes.

Nagy Orsolya

Egyre nagyobb problémát okoz az útra felhordott sár és az illegálisan lerakott hulladék. Lehel Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója kiemelte, hogy a legnagyobb gond, hogy csúszóssá, balesetveszélyessé válik az út a sártól, amely kockázatossá teszi a közlekedést az érintett szakaszokon. Ráadásul az út minőségét is tönkreteszi, tehát hosszabb kihatása lehet.

– Amennyiben ilyet látunk, azt fényképpel és videóval rögzítjük, majd feljelentést teszünk. Előfordult már, hogy egyik munkatársunk éppen tetten ért valakit és megkérte az adott személyt, hogy takarítsa el az útról a felhordott piszkot. Ezenfelül lakossági bejelentéseket is fogadunk az ilyen esetekkel kapcsolatban – közölte Lehel Zoltán.

Hozzátette: többnyire mezőgazdasági gépek hordják fel a sarat a mellékutakra. Jellemző terület például Szécsény vagy Érsekvadkert környéke.

Az igazgató hangsúlyozta, hogy a vállalkozók jobban odafigyelhetnének, hogy munkájukat követően tiszták maradjanak az utak, főként, hogy a mezőgazdasági területek mellett többnyire sárrázó szakasz is van. Nemcsak a sárfelhordás gond Nógrád útjain, hanem a szemetelés is.

Lehel Zoltán kitért arra is, hogy leginkább az utak szélein és az erdős területen rakják le az illegális hulladékot.

– A Közút munkatársai több alkalommal voltak például Hugyag környékén, de egyebek mellett Szurdokpüspöki, Buják, Hollókő és Pásztó közelében is sok az eldobált szemét. Jóformán minden van ott, amit az ember el tud képzelni, így szekrények, építési törmelék, palackok és még lehetne sorolni – árulta el az igazgató, aki arra is kitért, hogy az elmúlt pár hét alatt a megye teljes főúthálózatán 176 kilométer hosszon 3500 kilogramm hulladékot szedtek össze.

Kifejtette azt is, hogy az emberek sok esetben tudatosan szemetelnek, és többnyire nem kerül elő a felelős személy, ritka, ha igen. A közelmúltban azonban Mátranovák környékén valaki a leveleivel együtt vált meg a fölöslegessé vált dolgaitól, így nem volt nehéz rájönni, hogy ki a tettes. A Közút harcol a szemetelők ellen, hamarosan bizonyos területekre kamerákat helyeznek majd ki, remélve, hogy így kevesebben követik el ezt a bűncselekményt. November óta egyébként 16–20 helyről szállítottak el hulladékot a megyénkben.

Lehel Zoltán azt is elmondta, a 21-es főúton is egyre inkább jellemzővé vált, hogy az emberek kidobálják az autóból a szemetet menet közben. Az igazgató bízik abban, hogy a helyzet változni fog a jövőben és a lakosok jobban odafigyelnek a környezetükre, hiszen mindenki érdeke, hogy tiszta és egészséges helyen éljünk.

Ráadásul a Közút feladata az utak karbantartása lenne, nem a szemét összeszedése.

Mobiltelefonos alkalmazás is segít

Az illegális szemétlerakás terjedésének megakadályozására nemrég elindult egy mobiltelefonos alkalmazás is, amely a HulladékRadar elnevezést kapta. Az alkalmazás biztosítja a lakosság számára a hulladéklerakó helyek bejelentési lehetőségét mobileszköz használatával. A bejelentés az illetékes hatósághoz érkezik meg. Az appliká­cióval az illegálisan elhelye­zett hulladékra vonatkozó adatokat lehet bejelenteni Magyarország területén, így Nógrád megyében is. A rövid regisztrációt követően egyszerűen lehet bejelentéseket tenni, így az illegális szemetet az illetékes hatóság gyorsabban és hatékonyabban tudja eltávolítani. A kezdeményezéshez csatlakozott már a Közút, a MÁV és több erdészet is. Lehel Zoltán pedig reméli, hogy a jövőben még több szervezetre kiterjesztik a programot.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában