hivatás

2021.01.30. 15:20

A Dudás család neve összeforrt a szécsényi polgárőrséggel

Szécsényben 1990-ben alakult meg a polgárőrség, a közösségnek első pillanattól kezdve megbízható tettre kész, oszlopos tagja volt a Dudás házaspár.

Szenográdi Ferenc

A városban 1990-ben alakult meg a polgárőrség, a közösségnek első pillanattól kezdve megbízható, tettre kész, oszlopos tagja volt a Dudás házaspár. A férj Sándor, 1999–2007-ig az elnöki feladatokat is ellátta. Két éve egészségi állapota miatt már nem vállal szolgálatot.

Ám a jó példa ragadós, Sándor fiuk 15 éven át az egyesület aktív tagja volt, és lányukat, Edinát is sikerült „megfertőzniük”, kisebb megszakítással a mai napig polgárőr. Sőt, a 16 éves Dorina unokájuk is örömmel vállalja a polgárőri feladatokat. A házaspár hatéves unokája pedig már most azt mondja, hogy ő is polgárőr szeretne lenni, ha megnő.

Erzsike, a feleség 30 éven át megszakítás nélkül az egyesület rendelkezésére állt, ha feladat adódott. Mindig ment és teljesítette az önként vállalt társadalmi megbízatást. Vizi Zoltán, az egyesület elnöke azt mondta, Erzsike munkájára mindig lehet számítani, tartja a lelket a közösségben, jó példája követésre méltó.

Dudás Sándorné munkájára mindig lehet számítani, tartja a lelket a közösségben
Beküldött fotó

A polgárőrök nem fizetésért végzik a munkájukat, társadalmi megbízatásból dolgoznak. Arra a kérdésünkre, hogy annak idején a férjével miért döntöttek úgy, hogy polgárőrök lesznek, Erzsike azt válaszolta, mert szeretik a rendet, a fegyelmet, és másokat is erre szeretnének ösztönözni. Azt teszik, amit a szívük diktál.

– Egyesületünk jó együttműködést alakított ki a városi rendőrséggel s az egykori határőrséggel. Közösen járőrözünk. Figyelőszolgálatot szerveztünk a városban. A férjem mindig jó érzékkel tudta, hogy mikor és hol kell megjelenni a polgárőröknek, hogy jelenlétükkel elejét vegyék egy nem kívánatos cselekedetnek.

Munkájuk igen széles körű, járőrszolgálatot teljesítenek, ott vannak a város különböző rendezvényein, ahol biztosítják a rend fenntartását. Jelen vannak az egyház által szervezett körmeneteknél, ahol biztosítják az útvonalat.

Szécsényben az elmúlt évtizedekben a polgárőr fogalma egy kicsit összeforrt a Dudás házaspárral. A férj és a feleség 1997-ben megkapták Szécsény Város Önkormányzata által alapított Köz Szolgálatáért díjat, Erzsike 2001-ben Nógrád megyében az Év Polgárőre lett. Magáénak tudhatja az Országos Polgárőr Szövetség Polgárőr Érdemkeresztjének bronz fokozatát.

„Mindenkinek kellene valamit tennie a közösségért”

– Annak idején rendőr szerettem volna lenni, de a szüleimnek más elképzelése volt a foglalkozásommal kapcsolatban, ezért máshol tanultam tovább – mondta Dudás Sándorné, hozzátéve: – Pedig a rend szeretete, a bűnmegelőzés, az emberek tárgyi értékeinek a védelme olyan feladat, amire mindig is szívesen vállalkoztam. Most polgárőrként járulok hozzá a rend betartásához a városban. Nem szabad úgy gondolkodni, még akkor sem, ha a pénz világában élünk, hogy mindig csak azt a munkát végezzük el, amiért fizetnek. Szerintem mindenkinek kellene önzetlenül tenni valamit azért a közösségért, ahová tartozik, ahol a mindennapjait éli. Mi ezt a feladatot nagyon szívesen elvállaltuk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában