hivatás

2020.12.13. 11:30

Több mint fél évszázadot töltött az egészségügy szolgálatában a szécsényi védőnő

Több mint öt évtized tartalmas, hivatással átszőtt út végére érkezett nemrégiben Frischné Szeredai Emese, a város köztiszteletben álló védőnője.

Szenográdi Ferenc

Frischné Szeredai Emese 1971 óta dolgozott védőnőként a városban

Fotó: A szerző felvétele

Bár pályája nem indult könnyen, hiszen mint mondta, származása miatt nem vették fel a gimnáziumba. Pedig már gyerekkorában elhatározta, hogy egészségügyi dolgozó lesz. Először Szegeden vállalt orvosírnoki munkát a rendelőintézetben, ahol szinte minden osztályon dolgozott. Végül 16 éves korában felvették a dolgozók gimnáziumába. Az érettségi után a Védőnő Képzőben tanult, itt 1968-ban végzett. Somogy megyében, egy hátrányos helyzetű kistelepülésen dolgozott ezután, ami, mint mondta, komoly iskolát jelentett számára.

Szécsénybe 1971-ben került, ahol mostanáig csak a hivatásának élt. Azt mondta, szeretett volna tovább dolgozni, de családja kérésére a koronavírus miatt inkább nyugállományba vonult. Évtizedeken át körzeti védőnőként dolgozott a városban, de gyakran helyettesített is a környező településeken.

– Volt olyan hónap, amikor 15–20 újszülöttet kellett meglátogatnom, de sosem számoltam az órákat, kerékpárra ültem és végigjártam a várandós és gyermekágyas anyukákat, újszülötteket – mondta a nyugdíjas védőnő, aki azt is hozzátette: mindig ügyelt rá, hogy az anyukák időben elvigyék a gyerekeket az előírt kötelező vizsgálatokra, s a kisdedek időben megkapják a védőoltásokat.

Megszámlálhatatlan azon gyermekek száma, akikkel a munkája során kapcsolatba került az elmúlt öt évtizedben.

Frischné Szeredai Emese 1971 óta dolgozott védőnőként a városban
Fotó: A szerző felvétele

Dolgozott háziorvos és gyermekgyó­gyász mellett is, emellett a bölcsődében, óvodában, általános iskolában is elvégezte a gyermekek kötelező szűrővizsgálatát. Volt idő, amikor hozzá tartozott a mezőgazdasági szakközépiskola is. Közel két évtizede annak, hogy ifjúságvédőnői feladatokkal bízták meg a város általános iskoláiban és gimnáziumaiban. Közel ezer tanuló tartozott hozzá. Munkája során mindenkit türelmesen meghallgatott, s azon volt, hogy megtalálja a megoldást a problémára.

A köztiszteletben álló védőnő két ciklusban önkormányzati képviselő volt és a szociális bizottsági tisztséget is betöltötte. Tagja továbbá a Szécsényi Beteg Gyermekekért Alapítványnak is. Munkáját több alkalommal kitüntetéssel ismerték el. Megkapta a Perliczi János-díjat, a Pro Sanitáte díjat, amelyet nagyrészt orvosoknak adományoznak, s rendelkezik a szécsényi önkormányzat által alapított Köz Szolgálatáért kitüntetéssel.

Büszke gyerekeire – Édua lánya ügyész, Emese gimnáziumban tanít Szegeden, Kató pedig médiaszakember – és négy unokájára. Szemében könnyek csillogtak, amikor arról beszélt, hogy a katolikus iskola igazgatója kedves szavakkal búcsúzott tőle, a diákok pedig az iskolarádión keresztül köszöntötték őt nyugállományba vonulása alkalmából.

– Most egy nagy űrt érzek magam körül, hiányzik a munka, az aktivitás. A férjemmel kettesben töltjük az időnket, hiszen a koronavírus miatt ritkán megyünk valahová, de reméljük, hamarosan megszűnik a vírusveszély, s kirándulhatunk, találkozhatunk a barátokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában