évszázadokon átívelő tech-sztori

2020.12.13. 13:31

Múlt századi technológiák: nem mindennapi tesztnek vetettük alá a tarjáni fiatalokat (videóval!)

A fülkés telefont tudják használni, a boríték megcímzése viszont sokaknak már gondot okoz 2020-ban. A salgótarjáni fiatalokat teszteltük, mennyire komfortosak számukra a múlt század kommunikációs technológiái.

Korim Brigitta

Törvény írja elő: a Magyar Posta Zrt. minden településen köteles legalább egy levélgyűjtőszekrényt üzemeltetni

Forrás: NMH

Fotó: Ladóczki Balázs

Talán nincs is olyan, aki ne találkozott volna a jól ismert zöldes színű fülkékkel a város különböző pontjain. A telefonfülkék fénykora már elmúlt, de vajon tudnánk még használni azokat? A postai levelezés és a kézzel címzés ideje is múlóban van, de fel tudjuk még idézni hogyan nézett ki egy gyöngybetűkkel írott boríték? Most teszteltük a salgótarjáni fiatalokat!

– A Magyar Telekomnak, mint egyetemes szolgáltatónak jogszabályból és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kijelölő határozatából eredő kötelezettsége, hogy az egyetemes szolgáltatási területén minden háromezer főnél kisebb lélekszámú település esetében településenként legalább egy darab, ennél nagyobb településeken pedig minden megkezdett háromezer lakosonként legalább egy darab nyilvános telefonállomást működtessen. A Magyar Telekom 2020. novemberi adat szerint összesen 4945 nyilvános telefont üzemeltet, melyeknek a 90 százaléka telefonfülkében közterületen üzemel, a többi nyilvános telefon kórházakban, közlekedési csomópontokon, bevásárló központokban – osztotta meg portálunkkal a Magyar Telekom Vállalati Kommunikációs Igazgatósága, hozzátéve: – Annak ellenére, hogy a mobilhasználat miatt a fülkék forgalma jelentősen visszaesett, a nyilvános készülékekről még mindig nagyon sok hívás érkezik az ingyenesen hívható segélyhívó számokra, ezért ezek a fülkék fontos szerepet töltenek be.

A nyilvános telefonok az 1990-es évek végén és a kétezres évek elején élték fénykorukat. Ekkor a forgalmuk a havi tíz órát is meghaladta. Mára a nyilvános telefonok használati ideje kevesebb mint egy óra.

A másik örök klasszikus a levél, egy kézzel címzett borítékban. Az irányítószámokat közel negyven éve vezették be, de a technikai újdonságokkal bővített szolgáltatás a mai napig elérhető. Ahogyan azt mi is megírtuk, januártól újabb fejlesztések jönnek, ezzel is elősegítve, hogy a posta sokkal gyorsabban és hatékonyabban dolgozhassa fel a küldeményeket.

– A digitális rendszer pontosabb, gyorsabb értesítést tesz lehetővé a papíralapúnál, az ilyen típusú modernizáció ma már általános a nemzeti postáknál. A Magyar Posta annyival lépett előbbre, hogy nemcsak az ajánlott és a tértivevényes, hanem a közönséges küldemények egy részét is PDA-val kézbesítjük – hangsúlyozta Forrai Péter, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgató-helyettese.

Most utánajártunk, vajon az e-mailekben, illetve jellemzően Messenger- és Viber-csatornákon kommunikáló fiatalok tisztában vannak-e a nyilvános telefonok használatával és a borítékok helyes megcímzésével. Nézze meg videónkat, hogyan teljesítettek a megyeszékhely fiataljai rögtönzött tesztünkben!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában