ízkavalkád

2020.12.25. 11:03

Mesterszakáccsal is dolgoznak a mennyei, rózsás ízélményen Alsópetényen

Káli Betty már sok évvel ezelőtt egyedülálló vállalkozásba kezdett a Rózsavilág projekttel Nógrád megyében. Csapatával a hazánk északi táján viruló rózsák szirmaiból különleges és egyedi ételeket, italokat, testet és lelket ápoló szereket készít, hiszen azt vallja: aki a virágok királynőjét megszereti, annak az élete is igazán rózsássá válik.

Palchuber Kinga

Káli Betty nemrégiben Kollár János mesterszakáccsal teljesen új irányt kezdett el kidolgozni a gasztronómia területén

A program társadalmi küldetése a vidéki női lét értékeinek erősítése – többek között a jövedelemszerzésben, az atipikus munkavégzés lehetőségének megteremtésében és a női lelket emelő tevékenységek elterjesztésében. Szervezetük emellett a rózsaszirom feldolgozását végző kistermelőket is segíti termékek fejlesztésében, a piacra jutásban és a marketingben. A társadalmi vállalkozás ezúttal már bizakodva a járványhelyzet utáni időszakra készül, s új ötletekkel és megyehatáron túli összefogásokkal tervezi a termékpaletta bővülését, a rózsa népszerűsítését.

Káli Betty nemrégiben Kollár János mesterszakáccsal teljesen új irányt kezdett el kidolgozni a gasztronómia területén, hiszen a rózsafelhasználásban megannyi értékes lehetőség rejlik. A mesterszakács alsópetényi látogatásakor úgy fogalmazott, hogy bár a virágok virágához nem könnyű megfelelő és harmonizáló alapanyagokat találni, de amennyiben ez sikerül, akkor az ízek biztosan robbannak az ember szájában.

Káli Betty érdeklődésünkre elmondta: a Kollár János mesterszakáccsal való találkozás a folyamatos ötletelésen alapult, amely a főzést, kóstolást, az ízek és a színek társítását, valamint a formába illesztést is magába foglalta.

Káli Betty nemrégiben Kollár János mesterszakáccsal teljesen új irányt kezdett el kidolgozni a gasztronómia területén

– A séf ismerkedett a rózsás termékekkel, míg én közelről láthattam az alkotási folyamatot. Sokszor csak a főzésnél derült ki, hogy a kigondolt ízek mégsem harmonizálnak egymással vagy a látvány nem elég gusztusos. A rózsás ételek kreálása közben a textiles múltam jutott az eszembe. Előfordult, hogy elméletben kigondoltam egy új módszert, megterveztem az egyedi kárpitot, függönydíszt, ám a kivitelezésnél a textíliák nem engedték magukat úgy formálni, ahogyan akartam – emelte ki, hozzátéve:

– A siker a kísérletezésen múlik, mert csak kellő kitartással és munkával varázsolhatnak új és különleges rózsás ételeket az asztalra. Egy komplett ételsort, sőt rózsás élményvacsorákat is tervezünk az alsópetényi Rózsa Házban. A járvány miatt még bizonytalan a kezdés, de addig a kidolgozott finomságokat és receptjeiket virtuálisan megismertetjük az érdeklődőkkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában