segítik a családokat

2020.12.29. 06:58

Megyeszerte megfeszített erővel dolgoznak a védőnők

Ahogyan az egészségügy minden területén, úgy a védőnői szolgálatban dolgozók is a járványhelyzethez igazodva, főleg telefonon nyújtanak segítséget a családoknak. A gyakorlott szülők így is jól boldogulnak, azonban akik első gyermeküket várják, igényelnék a személyes kapcsolattartást.

Gulyás Edina

Személyes tanácsadás a járványhelyzet miatt csak indokolt esetben lehetséges

Forrás: Shutterstock

Fotó: Illusztráció

A koronavírus-járvány miatti korlátozások, ahogyan az egészségügy más területeit, úgy a védőnői szolgálatot is érintik. Az eddigi, általában személyes találkozásokra épülő kapcsolattartást most a telefonos és más eszközökön keresztüli tanácsadás váltotta fel.

A Nógrád Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint: a területi védőnői ellátás rendjét meghatározó intézkedésnek megfelelően, a szakemberek szűkebb hazánkban is a személyes találkozások számának csökkentésére törekednek. Ugyanakkor nem hagyják el a személyes konzultációkat a jelen helyzetben sem, amennyiben azokra szükség van.

Személyes tanácsadás a járványhelyzet miatt csak indokolt esetben lehetséges
Fotó: Illusztráció / Shutterstock

– A területi munkában a távkonzultáció és az időpont-egyeztetés utáni tanácsadások kerültek előtérbe. A személyes találkozást igénylő eseteknél azokat fogadjuk, akik egészségesek. A gyerekeket csak az egyik szülő kísérheti el ezekre az alkalmakra. A tanácsadás során szájmaszk és kézfertőtlenítő használata kötelező, belépéskor érintésmentes hőmérséklet-mérést végzünk. A védőeszközöket természetesen mi magunk is használjuk – tájékoztatott Dénes Edina területi és iskolavédőnő.

Hozzátette: a gondozott távozását követően szellőztetünk és fertőtlenítjük a helyiséget és az eszközöket is.

– A jelenlegi helyzetben a telefonos és az online kapcsolattartást helyezik előtérbe. A védőnői tanácsadók vezetékes telefonjai, illetve a szakemberek mobiltelefonjai minden gondozott számára ez idáig is elérhetőek voltak. Ezen kívül használják a messenger alkalmazást és az elektronikus levelezést is. Sajnos azonban előfordul, hogy egy család semmilyen technikai eszközzel sem rendelkezik. Ilyen esetben csak személyesen tudnak kapcsolatot tartani – mondta Dénes Edina.

Kifejtette: fokozott gondozást igénylőknél, illetve azok esetében, akik valamilyen okból veszélyeztetettek, a családlátogatás továbbra is megengedett, egyéni mérlegelés szerint a megfelelő járványügyi szabályok figyelembevételével.

– Az újszülötteket az első alkalmakkor az otthonaikban vizsgáljuk meg, de természetesen a védőeszközöket ekkor is viseljük, és ugyanezt várjuk a családtagoktól is – hangsúlyozta a védőnő, aki azt is elmondta: – A várandós gondozást továbbra is elvégezzük, a higiénés előírások betartásával. A gyermekeknél azok a státuszvizsgálatok lehetségesek, amelyeknél a mérő- és szűrőeszközök fertőtlenítése megoldható.

Az általános iskolákban továbbra is folyik az intézményen belüli munka, a középiskolákban a védőnők elsősorban távkonzultációval érhetők el. Utóbbi esetben a szűrővizsgálatokat az online oktatás megszűnésével lehet majd elvégezni.

Dénes Edina kifejtette: azokban a családokban, ahol több gyerek van és rutinosabbak a gyereknevelésben, a jelenlegi helyzetben is könnyebben boldogulnak a szülők a felmerülő problémák megoldásával. Így esetükben elegendő a telefonos kapcsolattartás is. Azonban az első gyermeküket várók körében, valamint a hátrányos helyzetű családoknál hatékonyabb lenne a személyes találkozás.

Kevesebb gondozottat látnak el

Dénes Edina arról is beszámolt, hogy a vírus miatt bevezetett szabályokat betartva sokkal kevesebb gondozottat tudnak ellátni a tanácsadási időben, ezért további találkozókat kell beiktatniuk. Az is nehézséget okoz, hogy az előre egyeztetett időpontokban sokszor nem jelennek meg a gondozottak, vagy késnek, így torlódás alakul ki. A védőnők telefonjai szinte egész nap csengenek, a helyettesítések miatt is felhalmozódnak a feladatok. A Nógrád Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint, a megyében dolgozó védőnők – az egészségügyi-szociális szféra más területein tevékenykedőkhöz hasonlóan – hónapok óta megfeszített erővel végzik munkájukat. Helytállásuk, támogatásuk nagy segítséget nyújt a várandós édesanyáknak és családoknak. Szűkebb hazánkban jelenleg nincs vezető védőnő, ezt a pozíciót várhatóan 2021. január 1-től töltik be ismét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában