temérdek csomagolóanyag

2020.12.28. 07:55

Megyeszerte csordultig teltek a kukák a szeretet szemetével

Az ünnepek alatt jelentősen megnövekszik megyénkben a hulladék mennyisége.

F. O.

Az ünnepek alatt megszaporodik a munkájuk

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

Nagy László, a salgótarjáni székhelyű VGÜ Nonprofit Kft. műszaki igazgatóhelyettese elmondta: e növekedésben nagy szerepet játszik, hogy temérdek csomagolóanyag kerül a kukákba. Ilyenkor a szokásosnál több papírt, fóliát és egyéb műanyagot dobunk a szemetesbe.

Karácsony után – az ezt megelőző hetekben jellemző fokozott költekezés miatt – megemelkedik a szemét mennyisége a háztartásokban. E tekintetben a járványhelyzet sem okozott sarkalatos változást, úgy tűnik, nem csökkent a vásárlási kedv.

Az ünnepek alatt megszaporodik a munkájuk
Fotó: NMH/ H. M.

– Munkatársaink jelzései szerint karácsony után erőteljesen megnövekszik a hulladékmennyiség. Ebben nagy szerepet játszanak a kidobott csomagolóanyagok, amelyek nagy része műanyag és papír. Ez a tendencia – az előző évek tapasztalatai alapján – még január elején is folytatódik – fejtette ki Nagy László.

Hozzátette: a jogszabálynak megfelelően negyedévente hulladékanalízist végeznek. Az elemzésből pedig az derült ki, hogy a hulladék említett része térfogat szempontjából jelentős, de tömegét tekintve nem mutatkozik lényegi változás a korábbi adatokhoz képest. Olyannyira, hogy a papír és a műanyag aránya csökken decemberben. Ugyanis amíg a hulladék mennyiségét nyáron több mint ötven százalékban éghető anyagok teszik, addig a fűtési szezonban ez már csak harminc százalék.

– A szemetet sok helyen a mai napig elégeti a lakosság azon része, amelynek van erre lehetősége. Ez pedig környezetvédelmi szempontból igen káros – hangsúlyozta Nagy László igazgatóhelyettes.

Évről évre egyre gyűlik

Nagy László, a VGÜ Nonprofit Kft. műszaki igazgatóhelyettese portálunknak elmondta, hogy a társaság Salgótarjánból és környékéről – összesen ötvennyolc településről – szállítja el a háztartási hulladékot. A lerakókban végzik a negyedévente kötelező analízist. Ennek eredményeiből is látható, hogy a szemét mennyisége évről évre emelkedik, és a legnagyobb részét a műanyagok teszik ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában