Megérkeztek a vakcinák Nógrádba, csütörtökön kezdődik az oltás

Szerdán 13 óra körül megérkezett a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórházba az első, 1950 darabból álló koronavírus elleni oltóanyag-szállítmány.

Gerhát Karina

Dr. Szabó Géza, az intézmény főigazgatója portálunk megkeresésére elmondta: csütörtök reggel nyolc órakor megkezdődik a vakcinák beadása. Ő is az elsők között lesz, akik megkapják a védőoltást.

– A helyi kórház dolgozói közül 140-en kérték a vakcinát. Ez a szám egy kicsit alacsonynak tűnhet, azonban azt tudni kell, hogy, aki időközben átesett már a betegségen, az rögtön nem oltható. Ezért több lenne ez a szám, és majd több is lesz. Hiszen olyan dolgozóink is kérték, akik már túl vannak a víruson, de egy újrafertőzést megelőzve szeretnék beoltatni magukat – emelte ki dr. Szabó Géza.

A főigazgató hozzátette: az 1950 adag vakcinából a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház, illetve a pásztói Margit Kórház dolgozóinak is jut majd. A salgótarjáni intézmény munkatársai már a jövő héten megkaphatják a vakcinát. Az 1950 adag oltóanyag 975 ember beoltására elegendő, mivel a teljes védettség érdekében három hét múlva ismételni kell a beadását. A következő héten már meg is kapják az újabb szállítmányt.

Koronavírus Nógrád megyében

A dosszié további cikkei

– Az oltást megelőzően mindenkinek egy alkalmassági kérdőívet kell kitölteni, aki azon megfelel, csak annak adható be a vakcina. Hiába kéri azt az illető, ha nem alkalmas valami miatt az oltásra, akkor nem kaphatja meg. Az orvostudomány alapelve ugyanis, a nem ártani! – emelte ki a főigazgató. Kifejtette továbbá: a vakcinákat jelenleg egy hűtőszekrényben tárolják. Amikor behelyezték az oltóanyagokat, abban mínusz 78,79 Celsius-fokot mértek.

– Ez az orvostechnikai berendezés a sajátunk, mivel korábban a kórház már részt vett bizonyos kutatásokban, és anyagtárolásra szükség volt egy ilyen beszerzésére. Ezt a kitűnő állapotú hűtőszekrényt most a koronavírus elleni harcba állítottuk be. A vakcinákat fél évig lehet tárolni mínusz 70–80 fok között – tudtuk meg a főigazgatótól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában