karácsony

2020.12.24. 16:00

Kórházi dolgozók gyermekeit ajándékozta meg a Nool.hu és a Nógrád Megyei Hírlap

Nehéz éven vagyunk túl mindannyian, a koronavírus-járvány azonban az egészségügyben dolgozókra, illetve szeretteikre különösen komoly terhet rótt. Megbecsülésünk és köszönetünk jeléül idén a megye három kórházában dolgozók gyermekeit ajándékozta meg lapunk szerkesztősége.

Nagy Orsolya

Szabó György, a Nógrád Megyei Hírlap főszerkesztője adta át az ajándékot

Nagy hagyománya van a Nógrád Megyei Hírlap és a Nool.hu szerkesztőségében annak, hogy az adventi időszakban nehéz sorsú családokon segítünk, megkönnyítve számukra az ünnepi készülődést, szebbé téve a karácsonyukat.

– Az idei évben, amikor a pandémia mindannyiunk életére nagy hatással van, úgy döntöttünk, hogy kifejezetten azokra koncentrálunk, akik a mindennapjaik során a frontvonalban harcolnak a járvánnyal. E megfeszített küzdelemnek az áldozatai azok a gyermekek is, akik hónapok óta megszenvedik a kórházakban dolgozó édesanyjuk, édesapjuk hiányát, azt, hogy idén talán sokkal kevesebb időt és figyelmet kapnak tőlük, mint az „békeidőben” megszokott – fogalmazott Szabó György.

A Nógrád Megyei Hírlap főszerkesztője néhány hete azzal kereste meg a megye három kórházának vezetőit, hogy javasoljanak számunkra egy-egy dolgozót, aki 14 éven aluli gyermeket nevel, és véleményük szerint esetükben jó helyre kerülne az ajándék.

Ötletünk megvalósítását két – névtelenségéhez kifejezetten ragaszkodó – Nógrád megyei vállalkozó támogatta anyagilag; köszönjük önzetlen segítségüket. A családokat Pásztón, Balassagyarmaton és Salgótarjánban is a város karácsonyfájához invitáltuk. A csomagokat az elmúlt napokban adta át Szabó György és Vida Károly üzletszervezési vezető.

Laura nagyon örült az ajándéknak

Pásztón, a városközpontban már izgatottan várt minket a tízéves Laura és édesanyja, Percze Anetta, aki a helyi kórház szakrendelőjében dolgozik. Az édesanya elárulta, hogy idén szűk családi körben tartják a karácsonyt a járvány miatt, amelyet ők is nehezen élnek meg, hiszen alig találkoznak valakivel.

Laura láthatóan nagy örömmel bontotta ki a Nógrád Megyei Hírlaptól és a Nool.hu-tól kapott csomagot, mely – ahogyan a többiek meglepetése is – a korosztálya számára igazán izgalmas, trendi ajándékokat, így egy bluetooth hangszórót, társasjátékot, könyvet és édességet rejtett. Érdeklődésünkre a kislány elmondta, hogy most élvezi a téli szünetet és készül a karácsonyra, hiszen ilyenkor édesanyjával közösen sütnek-főznek, és együtt díszítenek. Már nagyon várja, hogy idén milyen meglepetés lesz majd a karácsonyfa alatt.

– Pásztón azt tapasztalom, hogy sokan tartanak a koronavírustól, így most kevesebb a betegellátás is – mondta el az édesanya, hozzátéve, hogy közvetlenül nem vesz részt fertőzöttek ellátásában, és nagyra becsüli a koronavírusos betegekkel foglalkozó kollégái erőfeszítéseit.

Kristóf fekvőgipszben készült az ünnepre

Utóbbiak közé tartozik a szécsényi Fekete Katalin is, aki a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház intenzív osztályán dolgozik. Vele és 13 éves fiával, Kristóffal – a város karácsonyfája helyett – otthonukban találkoztunk, a fiú ugyanis éppen az ajándékozás előtti napon kapott fekvőgipszet lábsérülése miatt. Az édesanya megosztotta lapunkkal, hogy már 31 éve dolgozik az egészségügyben, és bár vannak nehéz pillanatok, munkáját mégis imádja, és teljes odaadással végzi.

– Az elmúlt időszakban új kihívásokkal kellett szembe nézni a kórházban, de ezeken muszáj túllendülni. Szerencsére csodálatos családom van, akikre mindenben számíthatok, és támogatnak, így itthon fel tudok töltődni. A vírusos betegeknek sem egyszerű lelkileg, hiszen mivel védőruhát kell viselnünk, nem látják az arcunkat, ráadásul a családtagok is csak pár percre, igazgatói engedéllyel látogathatják őket. Ez most nem egyszerű helyzet, de muszáj betartani a szabályokat az egészségünk érdekében. Igyekszünk lelkileg támogatni a betegeket – mondta az édesanya. Idén úgy alakult, hogy szenteste és szilveszterkor is dolgozik, ugyanakkor – mint fogalmazott – ez nem okoz otthon problémát, mivel családja rugalmasan és megértően kezeli ezt a nehéz időszakot.

Bár szülei szerint nem nagyon mutatja ki az érzéseit, úgy tűnt, hogy Kristóf is nagyon örült a lapunktól kapott ajándékoknak. Ő is várja már a karácsonyt. Mint mondta, közösen díszítik fel a lakást az ünnepekre, a családdal közösen megvacsoráznak, majd együtt kibontják a fa alatt a csomagokat. Édesanyja megosztotta, hogy a munkával járó sok távolléte miatt – főleg a járvány tavaszi hullámakor – érződött a feszültség a gyermekén, de mára a fiú is elfogadta, hogy ebben a rendkívüli helyzetben mindenkire nagy teher hárul az egészségügyben.

Richárd és Marcell a főtéren bontott csomagot

A salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház megkeresésünkre Dénes Mónika nevét küldte el. Vele és gyermekeivel a szépen feldíszített főtéren találkoztunk. Az édesanya elárulta, hogy a takarítószolgálatnál, alapvetően az idegosztályon végzi a munkáját, ugyanakkor a járvány miatt az elmúlt hónapokban több olyan részlegen is dolgozott, ahol koronavírussal fertőzött betegeket ápolnak.

– Nehezen élem meg ezt az időszakot, hiszen látom magam is, hogy milyen betegek fekszenek az intézményben. Ráadásul most sokkal kevesebb időt tudok a családommal tölteni. Azt érzem, hogy a gyerekeim is nehezen viselik, de megértőek – mondta el érdeklődésünkre Dénes Mónika, akit boldogsággal töltött el a lapunktól kapott ajándék. Két fia, a 14 éves Richárd és a 12 éves Marcell a Mikulás-szánon bontotta ki a csomagokat; reméljük, hogy ők is örömüket lelik majd az ajándékokban!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában