kreativitás

2020.12.18. 20:00

Díszeket készít, karkötőt fűz és tortákat is süt az alsótoldi kézműves

Igaz ugyan, hogy régészként diplomázott, azonban az egyetem elvégzését követően a kézműveskedés más útra csábította. Benke-Bercsényi Kinga sosem akart cukrász lenni, tortacsodáival mégis számtalan versenyen megmérette magát, majd a gyöngyfűzés és az asztaldíszek készítése varázsolták el. Bármivel is tölti idejét, a lényeg, hogy a kreativitásnak fontos szerepe legyen benne.

Gulyás Edina

Kinga egy internetes közösségi oldalon is beszámol élményeiről

Forrás: NMH

Fotó: Ladóczki Balázs

– Sosem készültem cukrásznak, azonban a kreatív alkotás mindig fontos része volt az életemnek – kezdi történetét Benke-Bercsényi Kinga, aki azt is elárulja: – Otthon kezdtem el tortákat készíteni, kezdetben csak a családnak, különböző alkalmakra. Szerettem új ízekkel kísérletezni, és az unokaöcséim kedvéért megpróbáltam a különböző mesefigurákat formázó tortákat elkészíteni. Egyebek mellett sütöttem traktoros, Thomas a gőzmozdonyos és más mesehősös finomságot is. Beleszerettem a tortakészítésbe.

Mint mondta, volt olyan időszak, amikor a különböző étel-allergiában szenvedők ünnepeit igyekezett megédesíteni azáltal, hogy tej-, glutén-, vagy éppen cukormentes süteményt készített számukra. Majd úgy döntött, megmutatja ügyességét egy megmérettetésen. Első alkalommal Budapesten, az Iparművészeti Múzeumban megrendezett versenyen próbálta ki a tehetségét. Ide az Alice csodaországban elnevezésű kreációjával nevezett be, de ekkor még nem örülhetett helyezésnek.

Benke-Bercsényi Kinga alkotásaiban is gyakran feltűnnek az állatvilág különböző szereplői
Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

– A Palotási Tortafesztiválon szinte minden évben részt vettem, ide készítettem egyebek mellett a Bambi, valamint a magyarság témájú formatortáimat. Utóbbi a Honfoglalástól kezdődően a középkorig mutatja be népünk történelmét. Ezek az alkotások nem ehetők, hungarocell alapra készülnek, azonban a díszítés minden eleme fogyasztható, aprólékos gonddal kidolgozott figura. Ezeken a formatortákon általában napokig kell dolgozni – tájékoztatott Benke-Bercsényi Kinga, aki azt is elmondta: – Mégis egy ehető citromos-mákos finomsággal nyertem. A Szécsényben megrendezett Palócföldi Tortafesztiválról két díjat sikerült elhoznom.

Mint mondta, tapasztalatai szerint a megmérettetéseken a túl díszes alkotásoknak ítélik a helyezéseket, azonban az ő meglátása szerint: a kevesebb több. Ezért is döntött úgy, hogy befejezi a torták készítését. Nem maradt azonban kézműves elfoglaltság nélkül: rátalált a gyöngyfűzésre, elsősorban karkötők kerülnek ki a kezei közül. Emellett a különféle karácsonyi asztaldíszek, adventi koszorúk megalkotásával tölti szabadidejét. Az ünnepek előtt mézeskalács formákat alkot, és habcsókok is kikerülnek a konyhájából.

Kinga egy internetes közösségi oldalon is beszámol élményeiről
Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

– A cserhátszentiványi templomot két alkalommal is megformáztam mézeskalácsból – fogalmazott Benke-Bercsényi Kinga, hozzátéve: – Az utóbbi években szeretteim ajándékcsomagjába mindig kézzel készített meglepetések kerülnek. Saját magam gyártom a cappuccinóport, a finom süteményeket vagy az ékszereket is. Idén házi készítésű bonbont szeretnék csinálni, amihez a csokoládét is itthon temperálom majd. Szeretem az aprólékos, sok türelmet igénylő munkát, ami alkalmat nyújt arra, hogy belefeledkezzek az alkotásba, kifejezve képzeletem részleteit.

Mindig kijár az erdőbe, a természettel, a vadakkal esett örök szerelembe

– A különböző kézműves elfoglaltságokon túl, a természetjárásról szóló, környezetünkben élő, vadállatokat bemutató közösségi oldalam az, ami igazán a szívemhez nőtt. Ez mondhatni szerelem a részemről. Mindig úgy alakítom az életemet, hogy hetente négy-öt alkalommal ki tudjak menni az Alsótold környéki erdőkbe. Arról az élményről, amit az ott tapasztalt látvány, a vadon élő állatok felfedezése és az ott készült videók közzététele jelent számomra, sosem szeretnék lemondani – mondta lelkesen Benke-Bercsényi Kinga, aki arról is beszámolt: – Az oldallal nem az a célom, hogy minél több követőt vagy kedvelést begyűjtsek. Meg szeretném mutatni a körülöttünk lévő tájat, az erdők lakóinak életét mindazoknak, akik személyesen nem tehetnek sétákat a természetben. Mint mondta, ezenkívül jelenleg webdesigner-tanfolyamot végez, mivel érdekli a honlapkészítő munka is. Az arculattervezés és a különböző logók tervezése ugyanis meglehetősen sok kreativitást igényel, abból pedig neki, szerencsére, jutott bőven.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában