2020.12.26. 09:00
Amatőr cukrászokat is kinevelt a koronavírus-járvány Nógrád megyében
Bayer Éva cukrászmester – aki 1983 óta készít édességeket – elárult nekünk néhány szakmai titkot. Mint mondta, kezdőként sem kell megijedni a kihívásoktól, mert kitartással és gyakorlással elérhető a siker.
Bayer Éva szerint akár egy kezdő is készíthet otthon bonyolultabb süteményeket
Forrás: NMH
Fotó: Hegedűs Márk
– A világhálón és a könyvekben is rengeteg kiváló receptbe futhatunk bele. Arra kell különösen figyelnünk, hogy a leírást pontosan kövessük. Akár egy kezdő is alkothat otthon bonyolultabb nyalánkságokat, ha betartja az utasításokat – fogalmazott a cukrász, hozzátéve: a világjárvány alatt sokan elkezdtek otthon sütni és ezzel olyan tapasztalatra tettek szert, amit karácsonykor érdemes kamatoztatni.
Mint mondta, ajánlott próbasütést végezni a kiszemelt recepttel, mert nem minden alapanyaggal sikerül ugyanolyanra a végeredmény. A bevált lisztünk sikértartalma is esetenként eltérhet a megszokottól, ami szintén módosíthatja a süteményünk ízét. A cukrászat nem ördöngösség, aki jót szeretne sütni, az addig próbálkozik, amíg végül sikerrel nem jár.
– Ilyenkor, az ünnepek táján leginkább a tradicionális édességek felé fordulnak az emberek. Évről évre jellemzőek bizonyos trendek, a hagyományos vonal viszont mindig megmarad. A legjellemzőbb karácsonyi édességünk a bejgli, de ezenkívül számos finomság is kerülhet az asztalokra. A legtöbb családban szívesen sütnek ilyenkor még mézeskalácsot, gyümölcskenyeret, zserbót és moszkauert. Persze ahány ház, annyi szokás, a legfontosabb, hogy bármit is süssünk, azt örömmel tegyük – hangsúlyozta Bayer Éva.
Így készül az ízletes moszkauer
Igazi ünnepi desszert, bármilyen alkalomra. A narancsgrillázslepény ismerősen cseng? Ha nem, moszkauerként biztosan azonnal tudja mindenki, miről van szó. Bayer Éva megosztotta olvasóinkkal a sütemény receptjét. – Kandírozott narancshéjat készítünk. Ehhez ugyanannyi mennyiségű cukrot és darált diót keverünk, mint a héj. Fahéjjal és citromhéjjal ízesítjük, majd annyi főzőtejszínt öntünk bele, hogy sárszerű állagot kapjunk. Ezt tűz felett egy edényben gyorsan addig keverjük, amíg a cukor kissé megolvad. Sütőpírra lapított korongokat készítünk, és 180 Celsius-fokon 12 percig sütjük. Ha kihűlt, akkor az egyik oldalát csokiba mártjuk– ismertette a salgótarjáni mestercukrász.