hivatás

2020.12.21. 19:45

A jövő generációja motiválja az év nógrádi iskolarendőrét

Az év iskolarendőre díjat vehette át a közelmúltban Sági Katalin Szilvia, a Rétsági Rendőrkapitányság Balesetmegelőzési Bizottságának titkára, aki az elmúlt évben példaértékű feladatot látott el az iskola rendőre programban, valamint kiemelkedő teljesítményt nyújtott a prevenció területén.

Nagy Orsolya

„Az év iskola rendőre” díjat  december 7-én Sági Katalin Szilvia rendőr főhadnagy részére az elmúlt évben a megyében nyújtott kiemelkedő szakmai munkájáért

Forrás: police.hu

– Mikor döntött úgy, hogy ezt a pályát választja?

– A rendészeti szakközépiskola elvégzése után a parassapusztai határátkelőn dolgoztam határrendészként. Ez idő alatt végeztem el a rendőrtiszti főiskolát, majd 2008-ban a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztályán helyezkedtem el. Ezt követően a Balassagyarmati Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályán tevékenykedtem, mint vizsgáló, utána az igazgatásrendészeti alosztály szabálysértési főelőadója voltam két évig. Most a Rétsági Rendőrkapitányság Rendészeti Osztályán dolgozom közlekedési főelőadóként. Bármely szakterületen is látok el szolgálatot, munkámra mindig hivatásként tekintek.

– Mi az, amit a leginkább kedvel a szakmájában?

– Több szakterületen is dolgoztam, mint mondtam, a bűnügyi osztályon, az igazgatásrendészeti alosztályon, két éve pedig már a közlekedési osztályon látok el feladatokat. A munkámban azt szeretem leginkább, hogy segíthetek másokon.

Dr. Somssich Gabriella (b), a rendőr-főkapitányság vezetője átadja az elismerést Sági Katalin Szilviának (j)

– Hogyan érintette, hogy magas színvonalú munkájáért ön kapta meg Az év iskolarendőre díjat?

– Nagyon boldog és örömteli pillanat volt, amikor megkaptam az elismerést. Igazán jó érzéssel töltött el, valamint inspirál, hogy a jövőben is a gyermekekkel foglalkozzak.

– Mi a véleménye az Iskola rendőre programról?

– Jó kezdeményezésnek tartom, hiszen a gyerekeknek már egészen kis korukban meg kell tanítani a helyes közlekedést. Éppen ezért már óvodáskorban is tartunk foglalkozásokat. Fontos, hogy a jó beidegződések már ekkor kialakuljanak, hiszen amely tudást kisgyermekként elsajátítanak, azt ugyanúgy viszik tovább magukkal felnőttként is.

– Miért tartja fontosnak a gyerekekkel való aktív foglalkozást?

– Az előadások által a gyerekek jobban megismerkedhetnek azzal, hogy mi is a rendőrség feladata. A későbbiekben így nem félnek a rendőrtől például akkor sem, ha segítséget szeretnének kérni egy adott helyzetben. Fontos, hogy közelebb hozzuk őket a rendőrséghez és annak feladatrendszeréhez.

– Hogy érzi, milyen hatással van a fiatalokra a rendőrség foglalkozása?

– Azt tapasztalom, hogy a gyerekek nagyon befogadók, főként az óvodások. Ők szinte élvezettel néznek minket, és mindig öröm van az arcukon. Nagyon szívesen megfogadják a tanácsainkat, persze azért az apróságok figyelmét nehezebb hosszabb ideig lekötni. A nagyobbak esetében, amikor velük például egy balesetről beszélgetünk, megrendülnek és elgondolkodnak a következményeken. Összességében pozitív és tanító hatással bír a foglalkozás. Nemcsak elméleti oktatást tartunk, hanem gyakorlatot is, amely alkalmakkor például a KRESZ szabályait ismerhetik meg. Az előadásaink mindig interaktív módon zajlanak.

– Miért szeret a gyerekkel foglalkozni?

– A kicsi gyerekek rendkívül hálásak, közvetlenek, de a nagyobbakkal is szeretek foglalkozni, hiszen ők már többet kérdeznek és másként kommunikálnak velünk. Motiválóan hatnak rám, és azt gondolom, hogy oda kell figyelni a fiatalokra, hiszen ők a jövő generációja.

– Milyen más egyéb feladatokat lát el?

– Elég sok területen tevékenykedem. Így például az iskola rendőrét érintő feladatokon kívül rendészeti feladatok elvégzésében is részt veszek.

– Hogyan látja, a megyében milyen a közlekedés?

– A megyében még mindig jelentős a balesetek száma, de csökkenő tendenciát mutat. A rendőrség mindent megtesz annak érdekében, hogy tovább csökkenjenek a szerencsétlenségek. Mindezt a célt szolgálja például az általam végzett oktatás is. Ezen kívül a lakosság figyelmét online formában is felhívjuk a megelőzés lehetőségeire. A közúti közlekedésben részt vevők rendkívül sokat tehetnek azért, hogy a balesetek elkerülhetők legyenek. A legfontosabb, hogy legyenek tisztában a rájuk vonatkozó KRESZ-szabályokkal, és tartsák is be azokat.

– Mivel foglalkozik szívesen szabadidejében?

– Sajnos most kevesebb kikapcsolódási lehetőség van a vírushelyzet miatt, de nagyon szeretek színházba és moziba járni, valamint kirándulni és sportolni is.

– Milyen tervei vannak a jövőt illetően?

– Több szakterület feladataiba is beleláthattam az elmúlt időben, szeretném folytatni a munkámat és ugyanígy szolgálni a közösséget.

Iskola rendőre programot működtetnek a gyerekekért

A kezdeményezés még 2008 szeptemberében indult útjára, amely az elmúlt több mint tíz év tapasztalatai alapján nagymértékben segítette a gyermekek védelmére irányuló bűn- és baleset-megelőzési tevékenységet.

A program célja a kisiskolások biztonságos, balesetmentes közlekedésének, szabálykövető magatartásának elősegítése, közlekedési ismereteik bővítése és a gyermekek biztonságát veszélyeztető tényezők feltárása, valamint azok megszüntetése. Egy adott tanév során az iskolarendőr rendszeres kapcsolatot tart a tanintézmény vezetőségével és a diákokkal, illetve meghívás esetén jelen van a jelentősebb rendezvényeken is. A program keretében egyébként eszközöket, tájékoztató és prevenciós anyagokat is kapnak a tanulók, de számos elméleti és gyakorlati oktatáson is részt vehetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában