üdvözlőlapok

2020.12.20. 15:20

A járvány sem tett jót a képeslapok népszerűségének

Az elmúlt évtizedben már azt gondolhattuk volna, hogy végképp leáldozóban vannak a papír alapú üdvözlőlapok. A világhálón számtalan olyan portál létezik, amelyek online képeslapküldési lehetőséggel állnak rendelkezésre. Megkérdeztük a Magyar Posta Zrt.-t manapság hogyan teljesítenek a hagyományos postai képeslapok a karácsonyi időszakban.

Sz. R.

Ma már kevesen küldenek karácsonyi képeslapokat, pedig sokkal személyesebb mint egy Messenger-üzenet

Forrás: NMH

Fotó: Hegedűs Márk

A karácsonyi képeslapok postai küldésének szokása az Egyesült Királyságból ered. Az első üdvözlőlapokat a brit Sir Henry Cole dobta piacra 1843-ban, de akkoriban még annyira drága volt a posta, hogy csak a leggazdagabbak engedhettek meg maguknak. A 20. század folyamán jól jövedelmező üzletnek számított a képeslapok készítése, azonban a 21. században lassan de biztos kezdett kimenni a divatból. A mobiltelefon és az internet elterjedésével mindenekelőtt gyorsabb és olcsóbb megoldásnak számított a lelassult és megdrágult postai szolgáltatásnál.

A hazai képeslap-forgalom csökkenését a Magyar Posta Zrt. is megerősítette portálunk érdeklődősére. Mint írták: az elmúlt években átlagosan 10 százalékkal csökkent az értékesített képeslapok darabszáma. Az idei évben a koronavírus-járvány miatt azonban ennél nagyobb, mintegy 50 százalékos visszaesés tapasztalható.

[eweb-voting id="3646369"]

A járvány-időszakot megelőzően a képeslap forgalmazás 35 százalékát a karácsonyi, több mint 10 százalékát pedig a húsvéti szezonális képeslapok forgalma adta. A Magyar Posta az elmúlt években mintegy 1,2 -1,4 millió darab képeslapot értékesített, az idei évben ez 1 millió darab körül jósolható.

A cég szerint a helyi jellegű képeslapok forgalma május-augusztus hónapokra koncentrálódik a turisztikailag frekventált postákon. Kedveltek a szezonális, a virágos és az alkalmi képeslapok, amelyekből évente megújuló kollekció kerül ki a postákra. A hagyományos képeslapok valamennyi postán megvásárolhatók.

Több önkormányzat is rendelkezik olyan képeslappal, amely a települését ábrázolja, így elmondható, hogy ma már nem csupán a klasszikus kommunikációs célt szolgálják ki a képeslapok, hanem a hagyományőrzés mellett kulturális eszközként is funkcionálnak.

Már képeslapküldő applikáció is van

A SENDER nevű alkalmazás Android és IOS operációs rendszerrel működő mobiltelefonra is letölthető, használatával a feladó személyes képeslapot tud készíteni a telefonjával készített fotókból, az alkalmazásban lévő sablonok segítségével, majd beírja a címzett nevét, címét és pár szavas üzenetét. Az így megrendelt képeslapokat nyomdai előállítást követően kézbesíti a Posta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában