pályázati támogatás

2020.11.29. 11:27

Több mint százmillióból újul meg hat nyugat-nógrádi polgármesteri hivatal

A Magyar Falu Program faluház-felújítás című kiírásán hat nyugat-nógrádi település több mint száztizenkilencmillió forint támogatást nyert el a napokban. Az összegből többnyire a polgármesteri hivatalok újulnak meg.

Agócs Gábor, Galgaguta polgármestere egy épület tetőfelújítását mutatja a községben

Forrás: NMH

Fotó: Archív

A Magyar Falu Program faluház-felújítás című pályázatán Debercsény több mint huszonhétmillió, Nógrádsáp huszonkilencmillió, Nőtincs nyolc és fél millió, Felsőpetény tizenegy és félmillió, Galgaguta kicsivel több mint tizenhétmillió, Nógrádszakál pedig közel huszonötmillió forint támogatást nyert el.

Pintér Bertalan, Nógrádsáp polgármestere arról tájékoztatta portálunkat, hogy az összegből a polgármesteri hivatal épületét fogják rendbe hozni.

Agócs Gábor, Galgaguta polgármestere egy épület tetőfelújítását mutatja a községben
Fotó: NMH / Archív

– Ez egy több mint százéves ingatlan. Így már régóta fontossá vált a felújítása – mondta Pintér Bertalan. Hozzátette: korszerűsítik az elektromos- és a fűtésrendszert, kicserélik a nyílászárókat, átalakítják a belső tereket, valamint a létesítmény akadálymentesítését is megvalósítják. A projekt tavasszal kezdődhet el.

Felsőpetényben szintén a helyi önkormányzat székhelyét kívánják szépíteni. Laczkovszki Zsolt, a község polgármestere elmondta, hogy az energetikai korszerűsítés mellett kicserélik majd a nyílászárókat, valamint a tetőt is rendbe teszik.

Agócs Gábor, Galgaguta polgármestere arról számolt be, hogy a polgármesteri hivatal épületének tetőcseréjét fedezi a több mint tizenhétmillió forint. Ennek megvalósítása azért is fontos, mert az ingatlan több funkciót lát el. Otthont ad ugyanis az orvosi rendelőnek, a helyi szlovák nemzetiségi önkormányzatnak, valamint civil szervezeteknek is.

Nőtincs önkormányzata a kapott nyolc és fél millió forintot szintén egy tető helyrehozására költi.

– Hivatalunk két régi épületből áll, ráadásul mindkettőnél szükség lenne a tetőzet cseréjére. Sajnos, az elmúlt esős időszakban kiderült, hogy sokkal rosszabb állapotban vannak a szerkezetek, mint gondoltuk. A pályázatnak köszönhetően azonban az egyik javítása biztosan belefér majd – mondta Hugyecz Ádám. A falu vezetője szerint várhatóan jövőre készülhet el a projekt.

Debercsényben a közösségi házat szeretnék megújítani. Ez azért is nagyon fontos, mert többféle módon hasznosítják az ingatlant. A helyi önkormányzat mellett itt kap helyet többek között a könyvtár, az internetszoba, valamint a helyi rendezvényeket is itt tarják.

– Korábban már többször pályáztunk sikertelenül, így most nagyon örülünk annak, hogy végre célba értünk. A tender által lehetőségünk nyílik a kétszáz éves épület tetőzetének és nyílászáróinak cseréjére, a külső hőszigetelésére, valamint a vízelvezető-rendszer kiépítésére – mondta Illés Mária, Debercsény polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában