koronavírus

2020.11.17. 19:55

Pánikvásárlás és üres terek – ilyen az osztrák helyzet nógrádi szemmel

Kedd éjféltől további óvintézkedések léptek életbe a szomszédos Ausztriában, szinte teljes kijárási korlátozással sújtva a lakosságot. A Nógrád megyéből származó Simon Diána részletesen mesélt portálunknak az ottani helyzetről, illetve arról, hogyan élik meg a koronavírus okozta korlátozásokat.

K. K.

Szokatlan látkép a máskor forgalmas kereszteződésben, kedden délután kettőkor. Mintha egy átlagos vasárnap lenne.

Forrás: Beküldött

A Karancskesziből származó Simon Diána az ausztriai Hallein településen él párjával, jelenleg szociális munkát végez egy családnál, ahol egy halmozottan hátrányos helyzetű kislányra felügyel.

– Az utcákon mindenhol rendőröket látni, akik a szigorúan ellenőrzik a szabályok betartását. Az egész napos kijárási korlátozás előtt, ahol csak lehetséges bevezették a home office-t. Senkit nem kötelezhetnek arra, hogy bemenjen dolgozni. Szerencsére a párom otthonról is el tudja végezni a feladatait, aki pedig a szociális szférában dolgozik, tehát segítő tevékenységet végez, folytathatja a munkáját – meséli Diána.

Szokatlan látkép a máskor forgalmas városi kereszteződésben, kedden délután kettőkor. Mintha egy átlagos vasárnap lenne. | Fotó: Simon Diána felvétele

Mint mondta, mások kevésbé vannak ilyen szerencsés helyzetben, például aki a vendéglátásban dolgozik, ugyanis az éttermek és a szállodák jelenleg zárva tartanak.

– Az ilyen ágazatban dolgozó munkavállalóknak a kormány felajánlott egy úgynevezett kurzarbeit segélycsomagot, amely azt jelenti, hogy a bérük 80-90 százalékát az állam téríti meg, megakadályozva, hogy ne kelljen elbocsájtani az embereket. Ezen kívül a munkáltatók élhetnek egy olyan lehetőséggel, hogy a munka nélkül maradt dolgozót, egy héten négy órára behívják takarítani – mondta Diána.

A szigorú intézkedések miatt azonban nemcsak a vendéglátóhelyek, az üzletek is zárva tartanak. Kivétel az élelmiszerüzletek, a gyógyszertárak és a drogériák, valamint idén a karácsonyi vásárok is elmaradnak.

– El lehet képzelni a hétfői állapotot, a bevásárlóközpontok környékét alig lehetett megközelíteni. A legtöbb ember pánikvásárlásba kezdett, hiszen a rendelet december 6-ig szól, de sokan már most megvették mikulásra és karácsonyra is az ajándékokat, hiszen bármelyik pillanatban változhatnak a körülmények – meséli Diána, aki hozzáteszi, a bizonytalanság őket is megviseli.

Simon Diána a magyarok figyelmét arra hívja fel, hogy hordják megfelelően a maszkot, az orrot és szájat is eltakarva

– Természetesen megfordult a fejemben a hazaköltözés gondolata is, ahogy sok minden más is átértékelődött bennem a vírushelyzet alatt. Egyrészt aggódunk a szeretteink egészsége miatt, másrészt azért is, ha baj adódna, legyen egészségügyi dolgozó, aki ellátja őket, hiszen itt Ausztriában is, ahogy a legtöbb országban, katasztrofális a helyzet. Az itt dolgozó nővérek a közösségi oldalakon üzennek a lakosságnak, hogy mindenki maradjon otthon és tartsák be a szabályokat, mert lassan betelnek a kórházi ágyak – részletezi.

Hozzátette: szerencsére a lakosság nagyon komolyan veszi a korlátozásokat, az emberek maszkot viselnek és tartják egymástól a távolságot, hiszen senki sem akar komoly büntetéseket fizetni emiatt.

Diána aggodalma mellett bízik abban, hogy a lehető legrövidebb időn belül visszatér minden a régi kerékvágásba és hamarosan vége szakad a rendkívüli helyzetnek. A magyarok figyelmét arra hívja fel, hogy hordják megfelelően a maszkot – mund und nasenschutz mask –, ahogy a német neve is mutatja, orrot és szájat eltakarva. Ezen felül azt üzeni, mindenki tartsa be védőtávolságot, és ha beteg ne menjen közösségbe. Fontosnak tartja továbbá, a megfelelő védekezést is, így azt tanácsolja a D-vitamin mellett sok mézzel és propolisszal erősítsük az immunrendszerünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában