Müller Cecília örül Majka gyógyulásának, aki igazi jelképpé vált Balassagyarmaton

Az operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos válaszolt szerkesztőségünk kérdésére. A balassagyarmati kórházból tizenegy nap után hazatérő Majka kapcsán arról érdeklődtünk, hogy milyen további karanténszabályok vonatkoznak azokra a betegekre, akik nem igényelnek további kórházi ellátást, ám továbbra is pozitív tesztet produkálnak.

Gerhát Karina

Fotós: kormany.hu/Botár Gergely

Fotós: kormany.hu/Botár Gergely

– Mindenekelőtt hadd fejezzem ki az örömömet, hogy az énekes hazatérhetett. Valóban szívből örülök neki, ő az egyik jelképévé vált annak, hogy milyen megfeszített, nagyszerű munkát végeznek az egészségügyi dolgozók. Nagy öröm számomra is, hogy az egészségi állapota ilyen jóra fordult – mondta Müller Cecília.

Hozzátette: a kérdésre rákanyarodva az a lényege a folyamatnak, ha valaki már az egészségi állapotának köszönhetően nem igényel további kórházi ellátást, akkor hazatérhet az otthonába. Feleslegesen fekszik ugyanis a gyógyintézetben, ha már nincs szüksége olyan kezelésre, ami kizárólag a kórházban nyújtható. Ilyenkor hazaengedik a beteget, de természetesen, még ebben az esetben is fennállhat a pozitivitása, illetve a vírus ürítése.

– Korábban említettem, ha enyhén zajlik a betegség, és már valaki három napja tünetmentes, a tünetek kezdetétől számított tizedik napon, ő már nem ürít vírust, nem hordozó, nem fertőző, semmiféle veszélyt nem jelent a környezetére nézve. Az Egészségügyi Világszervezet egyébként nyolc napban határozta meg ezt az időt. Azokban az esetekben, amikor kórházi kezelésre van szükség, akkor nyilvánvalóan valami miatt súlyosabban zajlik le a betegség. Ilyenkor egy utánkövetés történik, figyelemmel kísérjük az egészségi állapotát a hazatérő betegnek. Előfordul, hogy hosszasan is pozitív lesz, de már fizikailag teljesen meggyógyult az illető – tudtuk meg Müller Cecíliától.

Koronavírus Nógrád megyében

A dosszié további cikkei

Kifejtette továbbá: amennyiben súlyosan zajlik a betegség, és még sokáig észlelhetjük a vírus örökítőanyagát, számos esetben látjuk azt, hogy egy pozitív, egy negatív lelet, még rendelkezésre áll. Természetesen a kezelőorvosnak a döntésével egyetértésben, de ha teljesen tünetmentes az illető, akkor a huszonegyedik napon ő egészségesnek minősül, ha más egyéb betegsége ezt nem gátolja.

A tesztek eredménye önmagában jellemzően a diagnózishoz segít hozzá bennünket, de a felszabadítás tényét már jelentősen nem befolyásolja ebben az időszakban.

Kilencen vannak lélegeztetőgépen a gyarmati körházban

– Hétfőn 135 koronavírusos beteg gyógyult a balassagyarmati kórházban, közülük 9-en voltak lélegeztetőgépen. A város lakói közül 23 ember gyógyul az intézményben – jelentette be " target="_blank" rel="noopener noreferrer">közösségi oldalán Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere.

A városvezető hozzátette: az elmúlt napokban nem volt elhalálozás a kórház koronavírus- részlegén. A polgármesteri hivatal halotti anyakönyvi adatait végignézve Balassagyarmaton az elmúlt héten a 38 meghalt ember közül 26 volt fertőzött. Az öt helyi elhunytból egy volt koronavírusos.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában