haltelepítés

2020.11.16. 07:30

Megújul ősszel a Nógrád megyei tavak vizének halállománya

Szigorú szabályok és gondos adminisztráció mentén végezhetik a horgászegyesületek a haltelepítést, amelynek az őszi hónapokban van a fő szezonja. Egyes tavaknál az év során szakaszosan érkezik a halutánpótlás, illetve vannak olyan víztározók is, ahol az őszi időszakban végzik el a telepítések javát.

Veres Edina

A kívánt fajtákat és mennyiséget tartalmazó halgazdálkodási tervet öt évre előre le kell adni a halászati hatóság felé

Fotó: L. B.

A horgászegyesületek életében az egyik legfontosabb őszi feladat a haltelepítés. Kapás Imre, a Horgász Egyesületek Nógrád Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke elmondta: a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) az elmúlt években szigorú adminisztrációs szabályokhoz kötötte a haltelepítés folyamatát.

Minden részletet tartalmazó jelentést kell készíteni

– Minden egyesület rendelkezik halgazdálkodási tervvel, amit öt évre előre le kell adniuk a halászati hatóság felé. Ez tartalmazza egyebek mellett a telepíteni kívánt halak fajtáját és mennyiségét is. Ehhez alkalmazkodva – általában késő ősszel – az egyesületek vezetői megrendelik valamelyik haltermelőtől a telepíteni kívánt kopoltyúsokat. A vásárláshoz kapcsolódóan ki kell tölteni egy előzetes adatlapot, amelyet a MOHOSZ és a halászati hatóság felé is továbbítani kell. A telepítés folyamatát mindkét szervezet ellenőrizheti. A halak kihelyezése után az egyesületi vezetőknek készíteniük kell még egy végleges jelentést is, amely a folyamat minden részletét tartalmazza, visszakövethetővé téve azt. Emellett a haltermelőknek is van dokumentációs kötelességük. Így például ők felelnek a telepíteni kívánt halak egészségét garantáló állatorvosi igazolás beszerzéséről. Ezen túl szintén az eladók kötelessége dokumentálni a szállítmány útját az úgynevezett Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerben – ismertette Kapás Imre a haltelepítéssel járó adminisztrációs feladatokat, amik biztosítják, hogy az előírt mennyiségű hal biztosan bekerüljön a tavakba.

Hozzátette: a MOHOSZ a szabályok szigorításán túl összegyűjtötte a megbízható haltermelőket egy úgynevezett minősített beszállítói körbe. Ez hivatott biztosítékot nyújtani arra, hogy megfelelő minőségben és mennyiségben szolgálják ki a horgászegyesületeket.

Hegyes Iván, a Tóaljai Bányász Horgász Egyesület elnöke szintén arról számolt be, hogy idén több alkalommal is érkezett hozzájuk halszállítmány.

– Ősszel 10 mázsa ponty és két mázsa csuka mellett a napokban öt mázsa keszeg került a tavunkba. Emellett tavasszal és nyáron is bővítettük a pontyállományt, igaz ezt inkább a horgászok kedvéért végeztük – mondta Hegyes Iván. A mátraterenyei székhelyű horgászegyesület elnöke emellett arra is kitért, hogy rendszerint a haltelepítések közel 75 százalékát őszre tervezik, hiszen ökológiai szempontból ez a legkedvezőbb időszak e tevékenység elvégzéséhez.

A kívánt fajtákat és mennyiséget tartalmazó halgazdálkodási tervet öt évre előre le kell adni a halászati hatóság felé
Fotó: L. B.

 

Komáromi Tibor, a Palotás és Vidéke Sporthorgász Egyesület elnöke arról számolt be, hogy már évtizedek óta szakaszosan telepítik a horgásztavukba a halakat. Ez azt jelenti, hogy tavasztól – azaz a horgászati idény kezdetétől – egészen őszig, több alkalommal, közel azonos mennyiségben pótolják a kopoltyúsokat.

– Idén hatszor, alkalmanként 50 mázsa hallal bővítettük a palotási víztározó élővilágát. Egy ilyen telepítésen most ősszel is átestünk. Ezek a halak néhány kilogrammos átlagsúlyban mozogtak, így ha valaki kifogott közülük néhányat, akkor a kötelező dokumentációt követően magával is vihette azokat. Emellett volt még egy plusz telepítésünk az ősszel, amikor 20 mázsányi pontyot engedtünk a vízbe. Ezeknek a halaknak az átlagsúlya 6,2 kilogrammra rúgott. Ezzel a telepítéssel a bojlis horgászok igényeinek kívántunk eleget tenni. A bojlis horgászat esetében az a cél, hogy minél nagyobb méretű hal akadjon a horogra, azonban a kifogott példányokat minden esetben vissza kell engedni a vízbe – közölte az egyesület elnöke, aki azt is kifejtette, hogy leginkább a pontyok szorulnak pótlásra a tóból.

Idén hét telepítéssel 320 mázsát helyeztek a tóba

– Sok ragadozó – mint a süllő, a harcsa vagy a csuka – halfaj is megtalálható nálunk. Ezek a fő táplálékuk mellett – ami a keszeg és a kárász – előszeretettel fogyasztanak például pontyivadékot. Ennek ellenére az állomány vérfrissítése miatt ragadozó halat – harcsát és süllőt – is szoktunk telepíteni a tóba.

Komáromi Tibor hozzátette: egy átlagos évben 300–360 mázsa között mozog a telepített halak súlya. Az idei hét telepítéssel, illetve a 320 mázsával ezt sikerült teljesíteniük. Ugyanezt sajnos a horgászok számával kapcsolatban már nem mondhatta el az egyesület elnöke: ugyan a hazai horgászok felkereshették a tavat, de a külföldi vendégeknek idén le kellett mondaniuk a vírus miatt a palotási víztározó nyújtotta kikapcsolódási lehetőségekről.

Szakértő bevonásával állapítják meg a telepítendő mennyiséget

Kapás Imre, a Horgász Egyesületek Nógrád Megyei Szövetségének (HENOSZ) ügyvezető elnöke elmondta: az egyesületi vezetők munkája főként az adminisztratív teher miatt a többszörösére nőtt, amikor az állam néhány évvel ezelőtt az országos szövetségre bízta a horgászattal kapcsolatos feladatkörök kezelését és ellenőrzését.

– A vezetők társadalmi munka keretében végzik el az egyesületükkel kapcsolatos ügyeket. Az elnökök feladatai közé tartozik a haltelepítés lebonyolítása is. Ezt az egyesületek maguk intézik a HENOSZ bevonása nélkül. Fontos tudni, hogy a halgazdálkodási terv a mennyiségekkel kapcsolatban minimumszámokat tartalmaz. Ezek megállapításában a halászati szakértők nyújtanak segítséget egy-egy tó eltartóképessége alapján – közölte Kapás Imre, aki emellett azt is kifejtette: a telepítésekről a fent leírtak szerint pontos adatokkal rendelkeznek. Azt pedig, hogy egy tóból egy év leforgása alatt mennyi halat fogtak ki a horgászok, az állami horgászokmányok segítségével lehet hozzávetőlegesen nyomon követni.

Indulhat a verseny Az év fogása címért

Lezajlott A hónap fogása játékunk utolsó fordulója. Az elmúlt hónapban a megyei horgászok több tucat képet töltöttek fel a Nool.hu fotóverseny-felületére, illetve számos izgalmas történetet osztottak meg olvasóinkkal. Mindezt természetesen nem tét nélkül tették, hiszen az internetezők szavazatai alapján havonta jutalmaztuk a hónap fogásait a Tímár-Mix jóvoltából.

A tél közeledtével a horgásztavak partjai is elcsendesednek. Azért, hogy felpörgessük a hideg novembert, a Nógrád Megyei Hírlap, illetve a Nool.hu versenyt hirdet Az év fogása címért az elmúlt négy hónap játékának valamennyi dobogósa között.

Ebben, azaz az ötödik, legvégső fordulóban november 16-tól várjuk olvasóink szavazatait az eddigi legnépszerűbb fotókra. A verseny no­vember 30-án 12 órakor zárul, az eredményeket ugyanezen a napon 16 óra körül hirdetjük ki. A legtöbb szavazatot gyűjtő horgász egy, Az év fogása-kupát kap ajándékba. Irány tehát a Nool.hu, hogy kiderüljön, ki készítette 2020-ban Nógrád megye legnépszerűbb pecás fotóját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában