mosolyra fel!

2020.11.07. 15:55

Fotósunk tanácsai: így csinálj a gyermekedről szuper képeket

Huncut vagy épp tündéri mosoly, hatalmas kacaj és édes grimaszok. Minden szülő szeretné megörökíteni csemetéje legszebb pillanatát, amelyet később büszkén mutogathat a családnak és a barátoknak, így lehangoló tud lenni, ha nem vagyunk elégedettek az eredménnyel. Hivatásos fotósunk elárulta a tökéletes gyermekfotók titkát.

K. K.

A legszebb amikor látjuk, hogy a gyermek a szemével is mosolyog

Forrás: NMH

Fotó: H. M

Manapság egy profi fotó elkészítéséhez már nincs szükség profi felszerelésre, hiszen egy okos telefonnal sem lehetetlen küldetés kiváló fotót készíteni, ha odafigyelünk néhány aranyszabályra. Megkértük Hegedűs Márkot a Nógrád Megyei Hírlap és a nool.hu fotográfusát, hogy osszon meg néhány fontos gondolatot a hibátlan gyermekfotók elkészítéséhez.

Gyermekeket még egy képzett fényképésznek is nehéz fotózni, ezért leginkább akkor van a legkönnyebb dolgunk, ha gyermek kipihent és túl van az étkezésen, hiszen figyelmüket sok minden elveszi, így el kell érnünk, hogy ránk vagy a kamerába figyeljen, ez pedig álmosan és korgó gyomorral nem fog menni – tanácsolta kollégánk.

Egy másik – A természetes mosolynál egy jól elkapott pillanatban nincs is szebb. Ha a gyermek nem figyel, a kamera másik oldalán próbálkozhatunk viccesen grimaszolni és már jön is a széles mosoly, viszont ne erőltessünk rájuk semmit! Gondolok itt a különböző jelmezekre, hiszen mi sem rosszabb egy rénszarvas ruhácskában síró gyereknél – hangsúlyozta a szakember.

„A természetes mosolynál egy jól elkapott pillanatban nincs is szebb”
Fotó: H. M / NMH

A következő lépés egy olyan helyszín megválasztása, ahol jók a fényviszonyok és nem vagyunk rászolgáltatva, hogy vakuval fotózzunk. Utóbbit hivatásos fotósunk, egyáltalán nem is ajánlja.

– Sokszor a vaku használata miatt a fényképen csillogó lehet az arc és vörösek a szemek, így a legjobb, ha természetes fénynél készítjük a fényképet – hívta fel a figyelmet.

Itt jön mindjárt egy másik fontos aranyszabály, hiszen az sem mindegy milyen napszakot választunk a tökéletes fotó elkészítéséhez.

– Aranyszabály az arany óra, amely arról kapta a nevét, hogy naplementekor a nap sugaraitól aranyszínű fényben játszik az arc a szabadban készített fotón, ez a jelenség most 15 óra 45 perc körül kezdődik – mondta hivatásos fotósunk.

Hozzátette: emellett a kamera fényerejével is érdemes játszani, hogy ne legyenek sem túl fényesek, sem túl sötétek a fotók, mert azt utólag, szerkesztéssel, sokkal nehezebb megfelelővé tenni.

Természetes fénynél sikerülnek általában a legjobb képek
Fotó: H. M / NMH

Törekedjünk arra, hogy a képről ne kelljen sokat levágni, mert akkor romlik a minősége. Ilyenkor a hátteret is vegyük figyelembe, hiszen nem túl szép látvány például a mellékhelyiség vagy a szennyeskosár a háttérben – hangsúlyozta munkatársunk.

Kiemelte: Akkor előnyös egy kép, ha egyenesen tartjuk a telefont, hagyjunk elég teret a gyermek mellett ne közvetlen közelről fotózzuk, ne töltse ki az egész képernyőt az arca és látszódjon a környezete. A hátteret is vegyük figyelembe, hiszen nem túl szép látvány például a mellékhelyiség vagy a szennyeskosár a háttérben.

A legszebb, ha a gyermek a szemével is mosolyog
Fotó: H. M / NMH

– Apropó utómunka, érdemes elkerülni a szépítő effekteket, hiszen így hamis képet alakítunk ki magunkban és a gyermekben is, ha később visszanézi a fotót. Arra is figyeljen a szülő, hogy csak olyan képet közöljön a gyermekéről a világhálón, amely később nem lesz rá negatív hatással, illetve nem kerül veszélybe miatta, nem lesz gúnyolás áldozata. Ez a szülő kötelessége megítélni – hívta fel a figyelmet a szakember.

Nézze meg, hogyan csinálják a nógrádi szülők, és nevezzen Ön is!

Idén ősszel ismét útjára indítjuk fotópályázatunkat, melyen a megye legédesebb pofijú gyermekeit keressük. Ha úgy gondolja, sikerült elkapnia a pillanatot, amikor gyermeke felvillantja legtündéribb mosolyát vagy éppen grimaszát, ne habozzon, nevezzen versenyünkre! Az online fordulóban legtöbb szavazatot kapott 30 fotó automatikusan bekerül a Nógrád Megyei Hírlapba, ahol november 16-tól újabb versenyben vesz részt további LIBRI nyereményekért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában