szegénység elleni küzdelem világnapja

2020.10.17. 15:28

Nógrád megyében is sokat tesznek a nehéz sorsúakért

Október 17-ét, a szegénység elleni küzdelem világnapjává nyilvánították 1992-ben. Szűkebb hazánkban is jelen vannak azok a szervezetek, amelyek munkájukkal könnyebbé teszik a rászorulók mindennapjait. Nem csak a mai napon, hanem folyamatosan a nehéz sorsú családok megsegítésén dolgoznak.

Gulyás Edina

A Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezete számtalan módon támogatja az elesetteket. A koronavírus járvány első, tavaszi hulláma idején a szigorú szabályok miatt nem fogadtak és nem osztottak ruha adományokat. És a jelenlegi helyzetben is inkább csak megkeresések esetén próbálnak e módon segíteni.

– Kisebb településekről és kisebbségi önkormányzatoktól érkezik általában kérés, főleg gyerekruhákra van igény, vagy még jó állapotú felnőtteknek való darabokra, amiben munkába járhatnak a nagycsaládosok – fogalmazott Bocsi Márta szociális koordinátor, hozzátéve: – Együttműködési megállapodást kötöttünk a salgótarjáni Ezerszín, Ezernyi Szív Egyesülettel, akik segítik munkánkat. Zagyvarónára, Salgóbányára és más peremterületekre eljuttatták az adományokat akkor is, amikor a vöröskeresztnek erre nem volt lehetősége.

Segítőkészség… Kenyérrel és tejjel támogatja az elesetteket a Magyar Vöröskereszt
Fotó: H. M / NMH

Mint mondta, az Élelmiszerbank Egyesület azzal támogatja a vöröskereszt helyi szervezetét, hogy az általuk fenntartott balassagyarmati hajléktalanszállóra kerül az a friss áru, ami a helyi szupermarketben aznap nem fogy el. Zöldséget, gyümölcsöt és pékárut kapnak ennek köszönhetően a lakók. Azonban minden rászorulónak jut a felajánlásokból, és más adományokból is, aki a szálló ajtaján kopogtat, hiszen itt ingyenkonyha is működik.

– Adventi időszakban az egyik nemzetközi áruházlánc salgótarjáni üzletében tartós élelmiszereket gyűjtöttünk, amit még ünnepek előtt eljuttattunk a családoknak. Közel kétszáz nehéz helyzetben lévőnek sikerült így szebbé tenni az ünnepet – hangsúlyozta Bocsi Márta, aki azt is elmondta: – Idén sajnos a járvány miatt az üzletben nem tarthatunk gyűjtést. Országos szinten keresik erre a megoldást, elképzelhető, hogy az internetes vásárlókat szólítják majd meg.

A szakember arról is beszélt, hogy 11 éves a Magyar Vöröskereszt és az Amerikai Ház Alapítvány közösen elindított Gyerekszáj programja. Ennek köszönhetően szűkebb hazánk 14 településen 331 család, csaknem ezer gyermek jut heti két alkalommal tejhez és kenyérhez. Egy nagycsaládnak, ahol legalább három gyermeket nevelnek ez heti öt kiló kenyeret és 10 liter tejet jelent.

Nagyon sokan szeretnének bekerülni a programba, ahhoz, hogy ez megtörténjen, egy feltételrendszernek kell megfelelni a családoknak. Minden évben felülvizsgálják a programban részt vevőket. A szociális koordinátor tájékoztatása szerint sokkal többen szeretnének bekerülni ebbe, mint ahányan kikerülnek belőle. A családok asztalára kerülő tejet és kenyeret helyi beszállítók biztosítják.

– A tavaszi időszakban jelentősen megugrott az igénylők száma, ami annak volt köszönhető, hogy az alkalmi munkából élők és az ingázók jelentős része elveszítette a bevételei jelentős részét. Továbbá a helyi gyárak és üzemek közül is volt, ahonnan elküldték a munkavállalókat. A programban részt vevők nagy része pedig közmunkásként dolgozik – fogalmazott a szakember.

Mint mondta, az első hullám idején az összefogás is érezhetően nagyobb volt, a komolyabb cégek, az ismert márkákat gyártó vállalatok jelentős adományt ajánlottak fel, a Magyar Vöröskeresztnek. Egy sportcsarnokban gyűltek a felajánlások, amiből Nógrád megyébe is több jutott.

– A Procter and Gamble cég minden eladott termékének árából bizonyos összeget a vöröskeresztnek ajánl fel. Ebből a rászorulóknak, a szervezet által fenntartott hajléktalanszállóknak és a családok átmeneti otthonainak tisztálkodási szereket vásárolnak. Emellett tisztító- és fertőtlenítőszereket is ajándékoz a vállalat – közölte Bocsi Márta, hozzátéve: – Szintén az említett cégnek köszönhetően pelenkákat tudtunk osztani a jelenlétházakban.

Mindenki, akinek van rá lehetősége támogathatja a szervezet munkáját, ennek egyik módja a vöröskereszt egész évben hívható 1359 számú adományvonala.

A szervezetek közül a Magyar Máltai Szeretetszolgálat hét településen indított programot szűkebb hazánkban annak érdekében, hogy a leghátrányosabb helyzetűeknek nyújtsanak segédkezet. Nagybárkány, Rimóc, Nógrádszakál, Mátraverebély, Litke, Ságújfalu és Karancsság nehéz sorsú lakóival közösen gondolkodva, a helyi szükségletekhez igazítják a felzárkóztatás lépéseit.

– A legtöbb helyszínen igazán mély nyomorban élnek a családok, amelyből a közösséggel együtt keresik a kiutat a szakemberek. A munka első lépéseként szinte minden helyszínen Jelenlét-pontot alakítanak ki, ahol a szociális munkások a családok mindennapi támogatása mellett a krízishelyzetekben nyújtanak segítséget. A további lépéseket pedig a helyszínen megismert problémákra adható, egyedi megoldások alakítják – fogalmazott korábban Kiss Dávid, a Felzárkózó települések program szociális és kommunikációs munkatársa.

Mint mondta, minden községnek egyformán harmincmillió forint áll rendelkezésre, amivel gazdálkodhat. A fentieken kívül a Katolikus Karitász és megyei szervezetek is sokat tesznek a rászorulókért.

Az önkormányzat is számtalan módon segít

A szegénység ellen nem csak az országos és helyi egyesületek és szervezetek veszik fel a harcot. Vannak olyan települések, ahol az önkormányzatok is sokat tesznek azért, hogy a rászoruló családoknak kicsit könnyebbé tegyék a mindennapjaikat. Bátonyterenyén a város vezetése a helyi gyerekesély program lehetőségeit kihasználva számtalan módon próbál segíteni a nehéz sorsú lakóknak. A koronavírus járvány első hulláma idején használt, de még működő laptopokat gyűjtöttek, hogy az online oktatás lehetőségét a legszegényebbeknek is biztosítani tudják. A szeptemberi iskolakezdés előtt táskákat, hátizsákokat, tanszereket és ruhákat vártak. Ezekből egy börzét szerveztek, itt találtak új gazdára az adományok. Ösztöndíj-programmal is támogatják a nehéz sorsú, de jól tanuló diákokat. Jelenleg tartós élelmiszereket gyűjtenek, amit decemberben juttatnak el a rászoruló családoknak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában