guruló természetlabor

2020.10.27. 22:24

Elindult a Vidra Verda: Ipolytarnócon tanultak a gyerekek a természetről

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága üzembe állította guruló természetlaborját, a Vidra Verdát. Az oktatóbusz eszközeivel a szakemberek játékos foglalkozások keretében ismertethetik meg a gyerekekkel egyebek mellett a vizek, a gyepek és az erdők élővilágával, illetve a közösségi jelentőséggel bíró úgynevezett Natura 2000 jelölő fajokkal.

Veres Edina

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának guruló természetlaborja, a Vidra Verda kedden mutatkozott be az Ipolytarnóci Ősmaradványok bemutatóhelyen. A nap folyamán tartott foglalkozásokon a gyerekek hálót ragadhattak, majd beazonosíthatták a közeli tó vizéből kifogott élőlényeket. Mindehhez Bócsó Anita, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság környezeti nevelője nyújtott a kicsiknek segítséget.

– Az igazgatóság egy projekt keretében állította üzembe a Vidra Verda névre hallgató oktatóbuszát a közelmúltban. Ez gyakorlatilag egy mozgó természetlabor, ami házhoz – pontosabban fogalmazva vízhez, réthez és erdőhöz – megy, és a természetben tanít a természetről. A foglalkozásainkkal a közösségi jelentőséggel bíró úgynevezett Natura 2000 jelölő fajokat kívánjuk bemutatni. Emellett az is a célunk, hogy az e fajoknak otthont adó élőhelyek védelmére felhívjuk a fiatalok figyelmét. A foglalkozások központjában az élményszerzés áll, az ismereteket gyakorlat útján, önálló kutatáson keresztül szerezhetik meg a gyerekek. A jelmondatunk: Élményből ismeret mindenkinek! – hangsúlyozta a környezeti nevelő.

A foglalkozások három modult tartalmaznak. A Vidra Verda segítségével lehetőség nyílik a vizek élővilágának felfedezésére, de a gyerekek megismerkedhetnek a gyepek vagy éppen az erdők avarszintjének életközösségeivel is. A busz elnevezése sem véletlen. A vidra a vízben és a szárazföldön egyaránt otthon érzi magát, emellett pedig egy nagyon játékos állat. A szakembereket ez a jellemvonás ihlette meg a névválasztásnál.

– A foglalkozásokon először az adott élőhely sajátosságairól beszélünk a gyerekeknek. Ezt követően különböző eszközök segítségével önállóan látnak hozzá az állatok gyűjtéséhez. Ipolytarnócon például a vízi élővilágot tanulmányozhatták a fiatalok, így ők egy vízi hálóval kutathatták át a közeli tó partjának vizét. Ezt követően közösen meghatároztuk, hogy milyen állatokat gyűjtöttek össze a hálókkal. Ezek az élőlények rendszerint a tápláléklánc alján foglalnak helyet. Végül különböző játékok segítségével mutatjuk be a gyerekeknek azokat a védett fajokat, amelyeknek az általuk fogott apró állatok táplálékul szolgálhatnak – mondta Bócsó Anita. A gyerekek a délutáni foglalkozáson közelről szemügyre vehettek például néhány kérész és szitakötő lárvát, de hálóba akadt egy közönséges víziskorpió is. A szakember ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy természetesen a fiatalok távozása után minden élőlény visszakapja a szabadságát.

A foglalkozások minden esetben a terepen történnek. Amint azt a környezeti nevelő kiemelte: a busz arra szolgál, hogy a kutatóeszközöket a szakemberek helybe tudják vinni. Ezentúl a játékokon keresztül a gyerekek akár az iskoláik közvetlen környezetében található helyek élővilágát is fel tudják fedezni, akár egy rendhagyó biológia óra keretében is.

A foglalkozásokról a salgótarjáni Baglyaskő-vár Természetvédelmi Látogatóközpontban lehet tájékoztatást kérni, illetve hamarosan elkészül egy honlap is, ahol további információkat találhatnak majd az érdeklődők a verdával kapcsolatban.

Ipolytarnócon két napon keresztül tartottak foglalkozásokat a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársai, majd ezt követően a Baglyaskő-vár Természetvédelmi Látogatóközpontba gurul tovább a Vidra Verda.

Mivel az tél közeledtével az élővilág is elcsendesedik, így a természetlabor novembertől pihenőre vonul. A jó idő beköszöntével – várhatóan március elejétől – kel majd újra útra, hogy a játékos foglalkozásokkal közel hozza a gyerekekhez a természetet.

Ezek is érdekelhetik