fűtési szezon

2020.10.29. 07:00

Egyre drágul a tűzifa, így kelendőbb a gáz Nógrád megyében

A tűzifa iránti kereslet az elmúlt években érezhetően csökkent. Ennek oka, hogy sok háztartás más fűtési technikát választott, sokan elsősorban gázzal biztosítják a meleget otthonaikban. A szakemberek szerint a tűzifa áfájának mérséklése hozhatna változást.

Gulyás Edina

20191113 Békés MegyeFával fűteni ma már nem olcsó.Fotó: Lehoczky Péter LP Békés Megyei Hírlap

Forrás: Fotó: Illusztráció

Fotó: Lehoczky Péter

Hazánkban nagy hagyománya van a fatüzelésnek, sok háztartás még mind a mai napig csak fával fűt. Ennek oka az alternatív fűtési rendszerek viszonylag magas bekerülési költsége – mondta el Tóth Tamás erdőmérnök, egy Nógrád megyei magánerdészeti kft. tulajdonosa.

Mint mondta, a fával való fűtés legnagyobb vetélytársa a gázfűtés, mert az elmúlt évtizedben a gáz ára nem emelkedett, ez azonban a tűzifáról nem mondható el.

– Ha a mögöttünk hagyott 10 éves időszakot vesszük, a fa ára legkevesebb 20 százalékkal emelkedett – tájékoztatott Tóth Tamás, hozzátéve: – Valójában ez több, mert mire konyhakész állapotba kerül a tüzelő, sok hozzáadott érték rakódik az árára. Gondolok itt a fuvar és a feldolgozáshoz szükséges élőmunka költségére, de még sorolhatnám. Ezeket összegezve legalább 30 százalékos az áremelkedés.

Mint mondta, a fenti ok miatt nyilvánvaló, hogy egyre többen térnek át a gázfűtésre vagy egyéb alternatív fűtési rendszerre. Mivel a gáz árának stagnálása mellett a fáért fizetendő összeg növekedett, így utóbbi iránt csökkent a kereslet. Szakemberek egybehangzó véleménye szerint a tűzifa áfájának mérséklése hozhatna kellő előremozdulást.

– Ezzel a tisztességesen működő állami és magán erdőgazdálkodókat, fakereskedőket segítenék, hiszen a csökkentett áfatartalom mellett már nem érné meg az ügyeskedőknek kockáztatni. Mert hiába a szigorú szabályozás, még mindig sokan árulják a fát engedély nélkül vagy éppen az áfatörvényt kijátszva – hangsúlyozta Tóth Tamás, hozzátéve: – Ezért is fontos, hogy mindig felhívjuk a lakosság figyelmét: csak biztos forrásból vásároljanak fát, és a szállítójegyet, a számlát pedig őrizzék meg.

Fotó: Fotó: Illusztráció

– Az Ipoly Erdő Zrt. a korábbi évekhez hasonlóan idén sem emelte tűzifaárait, sőt, egyes termékeknél csökkentette. Emellett akciókat is hirdettünk, s bővültek a szolgáltatásaink is – fogalmazott Osztrozics Dóra, az Ipoly Erdő Zrt. kommunikációs vezetője, aki arról is beszámolt: – Bár tapasztalataink szerint a háztartások egy része az elmúlt években visszatért a fatüzelésre, a tűzifa iránti kereslet érezhetően csökken.

Mint mondta, erdészeteik több fafajból kínálnak tüzelőt, kapható akác, bükk, tölgy és cser is. Elmondható, hogy ezek fűtőértéke között nincs jelentős különbség. Amennyiben a legjobb fűtőértéket szeretnénk elérni, a legfontosabb, hogy csak száraz tűzifát használjunk. A hasítva, száraz, szellős, fedett helyen néhány hónapig tárolt tüzelő fűtőértéke akár a duplája is lehet egy frissen vágotténak. A légszáraz, hasított cser a legjobb tüzelők közé tartozik.

– Minden évben kiemelten felhívjuk a vásárlók figyelmét: csak és kizárólag ellenőrzött körülmények között termelt és forgalmazott tűzifát vásároljanak – hangsúlyozta Osztrozics Dóra, hozzátéve: – A feketekereskedelemben gyakori az illegális termelés, az adóelkerülés, ám a negatív gazdasági hatások mellett gyakorta előfordul, hogy a szállítási papírokon az eladott mennyiség több, mint amit valójában a vevő kap.

Kíméli a környezetet a fatüzelés

– A fával való fűtés az egyik leginkább környezetbarát módja a tüzelésnek, hiszen a folyamat során felszabaduló szén-dioxidot a fa élete során megköti. Ezzel szemben a földgáz esetében jelentősen többet használunk fel, mint amilyen gyorsan az megújul – közölte Tóth Tamás, aki azt is elmondta: – Ha nem termelnénk ki a fákat, hanem korhadni hagynánk, akkor is felszabadulna a szén-dioxid, hiszen a korhadás nem más, mint lassú égés. Tehát a fa is kellő biztonsággal sorolható a megújuló energiák közé. Osztrozics Dóra pedig arról tájékoztatott: társaságuknál a legkeresettebb fafaj egyértelműen az akác. Ennek oka talán, hogy az akáchoz társul egy hiedelem, miszerint a legjobb fűtőértékű tüzelő. Ám csupán arról van szó, hogy az akác nedvesen is jól ég, méghozzá azért, mert a fatestszerkezetének köszönhetően jobban átjárja a levegő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában