köszöntés

2020.09.28. 19:16

Szívvel-lélekkel kutatja Balassagyarmat történetét a kilencvenéves Erzsi néni

Kilencvenéves születésnapja alkalmából köszöntötte Kunné Kubicza Erzsébetet a térség országgyűlési képviselője, Balla Mihály és a város polgármestere, Csach Gábor.

Sziládi Krisztina

Csach Gábor, a város polgármestere és Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője köszönti Kunné Kubicza Erzsébetet

Forrás: NMH

Fotó: Torjay Attila

A szépkorú hölgy neve ismerősen cseng a legtöbb városlakó számára, hiszen évtizedeken át aktív résztvevője volt valamennyi ott zajló közéleti eseménynek. Erzsi néni elhivatott lokálpatrióta, helytörténész és zászlóanya. A szellemileg tökéletes frissességnek örvendő hölgy elképesztő nagyságú tudásanyaggal rendelkezik a helytörténeti adatokat illetően, memóriáját a nála sok évtizeddel fiatalabbak is megirigyelhetik.

Naprakész az országos szintű eseményekkel kapcsolatban is, és amiért nemcsak sokak tiszteletét, de szeretetét is kivívta a városban: nem egy egyszerű tudástárként kezeli a rengeteg információt. Őszinte szenvedélye Balassagyarmat és minden, ami a Civitas Fortissimával kapcsolatos.

Csach Gábor, a város polgármestere és Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője köszönti Kunné Kubicza Erzsébetet
Fotó: Torjay Attila / NMH

A felvidéki származású szülők gyermeke vallásos, hazafias, jó körülmények között élő családban született 1930. szeptember 18-án Balassagyarmaton. Édesapja 1935-től a közigazgatásilag újra egyesített Nógrád és Hont vármegyék főjegyzője volt. Élete a 20. század szülötteire oly jellemző módon tragédiáktól sem volt mentes, de sikerült szépen felnevelnie három gyermekét. 1948-ban az akkori Törvényszéken vállalt irodai munkát, majd aktív pályafutását 1985-ben fejezte be a Balassagyarmati Fémipari Vállalatnál.

Kunné Kubicza Erzsébet az 50-es évek óta előfizetője a Nógrád Megyei Hírlapnak. A háború előtt az akkor még gyarmati szerkesztésű Nógrádi Hírlap felelős szerkesztője, Majtényi Gyula hetente megfordult a család otthonában vacsorázni. A közügyek iránt már akkor élénk figyelmet tanúsító, még gyermek Erzsike a másik szobából hallgatódzott. Később is szívesen vett részt a helyi közéletben, de nyugdíjazását követően vált igazán közösségi emberré.

– Már nyugdíjas korom előtt csatlakoztam a Palóc Kertbarátkörhöz. A Honismereti Kör tagjaként megszámlálhatatlan rendezvényen, kiránduláson gyarapítottam ismereteimet. A Honismereti Akadémiákra hosszú éveken keresztül eljártam – emlékszik vissza az idős hölgy.

– Városunkban, az aktív civil közösségekben igyekszem hasznosítani tapasztalataimat. A Magyar Irodalomtörténeti, a Pulszky, a Madách, a Mikszáth, a Palóc (felvidéki), és a Néprajzi Társaságnak, a Keresztény Értelmiségiek és az Anyanyelvápolók Szövetségének, a Tolnay Klári Kulturális Egyesületnek, az Egészségvédők Egyesületének is tagja vagyok. 2000-ben, a millenniumi zászló szentelésekor a város vezetése zászlóanyának kért fel. A Honismereti Kör elnökségi tagjaként a 80. születésnapomon Örökös dísztagjának választottak.

A hosszú évtizedek alatt tanúsított önzetlen közéleti szerepvállalásáért, valamint annak elismeréseként, hogy számtalan civil szervezet tagjaként, a város kiemelkedően lelkes lokálpatriótájaként egész életen át szenvedéllyel, odaadással és hittel küzdött azért, hogy a város történelmi, irodalmi és művészeti értékei az utókor számára fennmaradjanak, Balassagyarmat vezetése 2009-ben, a balassagyarmati cseh kiverés 90. évfordulója ünnepén Pro Urbe díjjal tüntette ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában