közlekedés

2020.09.19. 11:29

Ózonos fertőtlenítés tisztítja a levegőt a nógrádi autóbuszokon

Ahogy a különböző híradásokból már ismert, szep­tember 15-től további járványügyi szigorítások léptek életbe a helyi- és a távolsági autóbuszjáratokon. Ezzel párhuzamosan a közlekedési társaság különböző módszerekkel teszi elviselhetővé az utasközönség számára a szájmaszk kötelező használatát.

H. H

Kötelező már a szájmaszk az autóbuszokon. No, de mit tesz a volántársaság azért, hogy így is elviselhető legyen az utazás?

Forrás: NMH

Fotó: Pezzetta Umberto

Az elmúlt hónapokban portálunkon több alkalommal foglalkoztunk az autóbuszjáratokon kötelezővé tett szájmaszkhasználattal. Először azt vizsgáltuk, mennyire tartja be az utastársadalom a járványhelyzetben hozott új szabályokat, és megállapíthattuk, hogy az emberek egy része fittyet hányt a bevezetett előírásokra. Később azt taglaltuk, hogy a rendőrség a pályaudvarokon megkezdte az orrot és szájat eltakaró eszközök használatának ellenőrzését, és ennek hiányában akár még komolyabb mértékű bírság is kiszabható.

Az utasok egy részének viselkedése, valamint a koronavírus második hullámának terjedése miatt szeptember 15-én a hatóságok még tovább szigorítottak a szabályokon. A határnaptól kezdve kizárhatóak az utazásból azok, akik nem hordják az arcukat eltakaró textíliákat, kendőt, vagy sálat. Emellett határozottan felhívták a lakosság figyelmét arra is, hogy ha bármiféle megfázásos tünetet észlelnek magukon, vagy lázasak, semmiképpen ne üljenek fel a buszokra, vagy vonatokra. A jegyvizsgálók és ellenőrök eddig csak figyelmeztették a szabályokat megszegőket, de ezentúl komolyabban is felléphetnek velük szemben, ami érvényes a közlekedési társaságok munkatársaira is.

Kötelező már a szájmaszk az autóbuszokon. No, de mit tesz a volántársaság azért, hogy így is elviselhető legyen az utazás? | Fotó: NMH

A Volánbusz Zrt. portálunknak eljuttatott közleménye szerint szeptember 15-től az autóbusz-vezetők kötelesek megtagadni a felszállást, ha az utas nem tartja be a maszkviseléssel kapcsolatos előírásokat, és a felszólításnak sem tesz eleget. Utazás közben, amennyiben a jegy- és bérletellenőrök által figyelmeztetett személy megtagadja a kötelezettség betartását, lakott területen belül azonnal leszállítható a járműről, sőt, szélsőséges esetben a sofőrök rendőri beavatkozást is kérhetnek. Ilyenkor már elkerülhetetlen a szabálysértési bírság, ami meghaladhatja a tízezer forintot. Éppen ezért a társaság kér mindenkit, legyenek együttműködőek és tartsák be a rendelkezéseket.

Kíváncsiak voltunk arra is, milyen módszerekkel igyekeznek elviselhetőbbé tenni a maszkviselést a járatokon.

A Volánbusz Zrt. illetékesei válaszként kifejtették, külső szakértő cég bevonásával dolgozták ki a klímaberendezések működésének járványhelyzetben alkalmazott protokollját. Az autóbuszokon ózonos fertőtlenítést alkalmaznak, amellyel a fedélzeti klímarendszert tisztítják. A folyamatos friss levegős üzemeltetés érdekében azokat nem automata, hanem kézi vezérléssel működtetik.

A tájékoztatásban végül hozzátették, a Nógrád megyei telephelyekhez tartozó, összesen valamivel több mint kétszáz autóbusz kétharmada klimatizált.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában