nem árt, ha tudja

2020.09.12. 07:00

Nógrád festői tájai is komoly veszélyt rejthetnek

Környezeti adottságainak köszönhetően évszaktól függetlenül számos turista választja úti céljának Nógrád megyét és festői környékét. Azonban egy-egy kirándulásnak nem árt jól felkészülve nekivágni, ugyanis a baj könnyen utolérheti az embert.

Palchuber Kinga

Célszerű pontosan ismerni az útirányt és praktikus eszközöket tenni a hátizsákba

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

A turisták egész évben előszeretettel fedezik fel a Mátra, a Börzsöny, a Cserhát vagy a Karancs-Medves vidékét. Azonban elég egy óvatlan pillanat, s a turistaútról letérve az ember könnyen azzal találhatja szemben magát, hogy eltévedt, esetleg meg is sérült az erdőben.

Manga Mihály, a salgótarjáni Központi Különleges Mentőszolgálat mentési vezetőjének az a tapasztalata, hogy a kirándulások során bekövetkezett eltűnések száma elsősorban szeptemberben emelkedik meg. A szakember szerint az a legfontosabb, hogy minimális ismeretekkel – korosztálytól függetlenül – mindenki rendelkezzen az erdei tájékozódás alapjairól, s tudja kezelni a nem várt helyzeteket.

Célszerű pontosan ismerni az útirányt és praktikus eszközöket tenni a hátizsákba
Fotó: H. Cs. / NMH

– A legfőbb szabály, hogy mindig a jelzett turistaúton haladjunk, azonban minden körültekintés ellenére is előfordulhat, hogy rossz irányba keveredünk. Ezt abból is észrevehetjük, hogy már egy ideje nem látunk jelzéseket a fákon. S amennyiben beigazolódik, hogy tényleg eltévedtünk, akkor álljunk meg és ne essünk pánikba! – mondta Manga Mihály.

Hozzátette: mindig érdemes csapatban túrázni, hiszen egy esetlegesen bekövetkező baj esetén a társak vigaszt nyújthatnak a sérültnek, míg a többiek segítséget hívnak. Célszerű a leginkább járható irányba elindulni, amíg kitaposott ösvényig nem érünk. – Ugyanakkor, ha egyáltalán nem látjuk, merre is tartunk, akkor célszerűbb segítséget hívni és egy adott helyen várakozni. Rossz irányba, céltalanul bolyongva még az is megeshet, hogy jobban bevisszük magunkat az ismeretlen sűrűjébe… – emelte ki a mentési vezető.

A szakember gyakran találkozik olyan esetekkel, hogy az eltévedt túrázó egyedül bolyong, de a segítségkéréskor sem tudja beazonosítani a tartózkodási helyét.

– Ezért is kell figyelmesen túrázni, hiszen a mentőcsapatnak minden apró észrevétel fontos lehet az eltévedt személy felkutatáshoz. A jellegzetes fák, sziklák, vízfolyások, a különféle hangok és fények mind-mind segítségünkre szolgálnak – hívta fel a figyelmet Manga Mihály. Emellett mielőtt útnak indulunk, szóljunk az útirányról a családnak vagy a barátoknak, hiszen ez jó kiindulópontot adhat a kereséshez egy esetleges eltűnéskor.

Manga Mihály szerint nem elég csupán a jelekre figyelni, a megfelelő eszközök is létfontosságúak lehetnek a túra során.

– Hosszú, könnyű, sportos és jól szellőző ruhában, valamint magasabb szárú és csúszásmentes cipőben célszerű egy erdei útnak nekivágni. Az úti csomag összeállításánál csak a legszükségesebbeket pakoljuk be, hiszen kilométereken át cipeljük a súlyt. Minden túrázó hasznos társa egy többfunkciós zsebkés, egy távcső, egy zseblámpa és egy esőkabát is – ismertette Manga Mihály.

A szakember felhívta a figyelmet, hogy feltöltött okostelefon nélkül soha ne induljunk útnak, azonban a mobil könnyen eltörhet vagy meghibásodhat, ezért nem árt térképet és tájolót is elrejteni a pakkunkban. Érdemes előre gondolkodni, hiszen akármennyire is szép egy táj, sok veszélyt rejtegethet magában.

Sértetlenül előkerült a Cserhát-hegységben túrázó

Nógrád megyében nemrégiben a Herencsény és Mohora közötti turistaúton tévedt el egy 62 éves nő, akit a balassagyarmati rendőrök és a Cserhát Különleges Mentőcsoport tagjai találtak meg. A rendőrség ügyeletére augusztus elején a turistacsoport egyik tagja tett bejelentést arról, hogy a Cserhát-hegységben egyik csapattársuk valószínűleg lemaradt, és eltévedt. A Balassagyarmati Rendőrkapitányság járőrei a mentőcsoport munkatársaival egy földes útszakaszon rövid időn belül sértetlenül megtalálták az idősebb kirándulót. Manga Mihály elmondta: amellett, hogy az ember eltéved, könnyen érheti baleset, sérülés is. – Nógrád megye környékén egyebek mellett sok a sziklafal, ahonnét könnyen le lehet esni, de a szakadékokra sem árt odafigyelni. Nem tanácsolom a fára mászást sem, illetve a magasfeszültségű távvezetékek tartó oszlopait is el kell kerülni – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában