vendéglátás

2020.09.28. 11:47

Mátrai éttermet virágoztat fel a világlátott pásztói séf

Külföldön és Magyarország legkiválóbb éttermeiben sajátította el a séfmesterséget Bátka Tamás, aki jelenleg Mátrakeresztesen dolgozik. A különleges vendéglátóhely korábban templom volt.

Nagy Orsolya

Bátka Tamás több neves budapesti és külföldi étterem után az apró erdei faluban bizonyítja tehetségét

Forrás: NMH

Fotó: L. B

Hazánk legnevesebb vendéglátóhelyei után most a Mátra lábánál fekvő település egyik éttermében dolgozik a pásztói származású séf.

– Tizennyolc éves koromig éltem otthon, majd felkerekedtem és elmentem a Balatonra, ahol két éven keresztül dolgoztam Magyarország egyik leghíresebb haléttermében. Ezt követően visszatértem Pásztóra, de fél év után Angliába utaztam – mondta Bátka Tamás.

Bátka Tamás több neves budapesti és külföldi étterem után az apró erdei faluban bizonyítja tehetségét | Fotó: L. B / NMH

Hozzátette: ott mosogatóként kezdte, de két nap után felkerült a konyhára, ahol felkarolták, mert látták rajta, hogy valóban szeretné elsajátítani a szakma minden fortélyát. Ezután részlegvezető szakács lett, majd kinevezték sous séfnek, amely a konyha második irányítóját jelenti.

A pásztói séf azt is elmondta, hogy később hazatért, majd megismerkedett a menyasszonyával, akivel Budapestre költöztek. Kis idő elteltével azonban ismét Angliába ment dolgozni, ahol már konyhafőnökként tevékenykedett. Miután hazajött, egy barátjával ketten vitték a menüztetőhelyet, majd a főváros egyik legnívósabb éttermében helyezkedett el, amely a Michelin-csillagot is megkapta.

– Rengeteget fejlődtem az ottlétem alatt. Veres István séf az egyik legmeghatározóbb ember volt számomra a szakmában. Nagyon sokat tanultam tőle. Később még több neves étteremnél is dolgoztam, végül elegem lett a fővárosi életből és úgy döntöttem, hogy visszaköltözök Pásztóra – idézte fel emlékeit a séf, aki ezután felkereste Hipszki Jánost, a mátrakeresztesi vendéglátóhely tulajdonosát, akivel közös munkába kezdtek.

Mint mondta, nagyon jó az együttműködés, sokat tanulnak egymástól és közösen gondolják ki az ételeket is, amelyek során kiemelten ügyelnek a minőségi alapanyagokra és arra is, hogy a vendégeket valami igazán különleges fogadja. Bátka Tamás azt is elárulta, hogy mit jelent számára ez a szakma.

– Számomra ez a hivatás egyet jelent: alázatot. Úgy vélem, hogy egy jó szakács nem egyből az iskola elvégzése után lesz kiváló szakember. Meg kell járni itt is a lépcsőfokokat.

Fontos továbbá, hogy senki ne higgye azt, hogy ő tud valamit, hiszen mindig van hová fejlődni. Egyre fejlettebbek vagyunk a technológiában és a tudásban is, ugyanakkor a régi dolgokat is fel lehet használni – hangsúlyozta a pásztói séf, akinek számos terve van a jövőt illetően.

Folyamatosan szeretné fejleszteni önmagát, és megtalálni azt az arany középutat, amelyben helyet kap a család és a vendéglátói szakma is.

A megye gasztronómiájával kapcsolatban Tamás úgy fogalmazott, hogy azt tapasztalja, egyre többen keresik a minőségi ételeket, ugyanakkor sokan inkább élelmiszerboltokban vásárolják meg azokat a termékeket, amelyeket a helyi termelőktől is beszerezhetnének. Az emberek azonban többnyire a legegyszerűbben elérhető dolgokat keresik, nem járnak utána.

Problémák is előfordultak munkája során, de mindig megoldotta őket

Bátka Tamás azzal kapcsolatban, hogy a szakmájában melyek voltak a legnagyobb kihívások, úgy fogalmazott: bizony akadt jó néhány, de szerencsére minden megoldódott némi tisztázó beszélgetés után.

– Nagy nehézséget okozott például, amikor az egyik étteremben a főnök kinevezett séfnek, azonban ezzel pont az egyik jó barátomat váltottam ezen a fontos poszton. Próbáltam mindezt úgy megbeszélni az illetővel, hogy ne legyen belőle harag, és szerencsére sikerült is rendbe tenni a dolgokat. A bosszúságot és a félreértést nehezen éltem meg – mondta a pásztói séf. Egy másik alkalmat is felidézett, ami Angliában történt. Kiderült, hogy az étteremben mindenki beadta a felmondását, így mindössze ketten maradtak az egész konyhára. Akkoriban rengeteget dolgozott, előfordult, hogy hetente 110 órát is. Ez azt jelenti, hogy reggel hat órától egészen éjfélig a munkahelyén volt, amelynek eredményeképpen 7-8 kilogrammot is fogyott. Mostanra azonban már túltette magát ezeken a megpróbáltatásokon, amelyek által szintén sokat fejlődött.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában