merényletsorozat

2020.09.11. 13:45

Ezt írta a Nógrád Megyei Hírlap a szeptember 11-ei terrortámadás másnapján

Tizenkilenc éve, 2001. szeptember 11-én támadta meg az al-Kaida az Egyesült Államokat. A világtörténelem legsúlyosabb merényletsorozata mintegy 3000 ember életét követelte. Utánajártunk, hogyan számoltak be a támadásról a Nógrád Megyei Hírlapban a végzetes nap másnapján.

Nool

Ezzel a szalagcímmel jelent meg a 2001. szeptember 12-ei Nógrád Megyei Hírlap, amelyben beszámoltak a terrortámadás részletiről.

„Két repülőgép csapódott be kedden helyi idő szerint a reggeli órákban a New Yorki Világkereskedelmi Központ két 110 emeletes iker felhőkarcolójába. A második gép az első után 18 perccel vágódott a központ tornyába körülbelül a 80. emelet magasságában. Mindkét becsapódás robbanásszerű volt, lángtengerbe és fekete füstbe borítva a WTC iker-felhőkarcoló felső részeit.„

Fotó: Nógrád Megyei Hírlap 2001. szeptember 12. lapszám

A tornyok 9 óra 59 perckor, illetve 10 óra 28 perckor leomlottak. Egy harmadik eltérített gép 9 óra 37 perckor a védelmi minisztérium, a Pentagon arlingtoni épületére zuhant, lerombolva annak egy részét. Egy negyedik eltérített gép, amelynek a terroristák vélhetően egy másik washingtoni célpontot (a Kongresszus épületét vagy a Fehér Házat) szemeltek ki, az utasok ellenállása miatt a pennsylvaniai Shanksville-nél zuhant le 10 óra 3 perckor.

A magyar televíziók helyi idő szerint délután 15 óra körül kezdtek el beszámolni a terrortámadásról:

A négy repülőgépen 246 főnyi utas és személyzet tartózkodott, a New York-i ikertornyoknál 2606-an haltak meg (közülük 343 a mentésben részt vevő tűzoltó és 71 rendőr volt), a Pentagon elleni támadás 125 halálos áldozatot követelt. A merényletsorozatért az Oszama bin Laden vezette al-Kaida nemzetközi iszlamista terrorhálózat 2004-ben vállalta a felelősséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában