Vedd a nógrádit

2020.09.13. 19:45

Elárulta a jó kenyér titkát a tari pékmester

Több mint hatvan éve süti már az illatozó és ízletes kenyereket Kis István, akinek munkáját a szakma többször is elismerte már. A 83 éves tari pékmester máig rendületlenül hódol hivatásának, pékségébe a környező községekből is rendre betérnek egy-egy frissen sült finomságért.

Palchuber Kinga

A pékmester szerint a kovász a jó kenyér titka

Forrás: NMH

Fotó: Ladóczki Balázs

Kis István 1937-ben született Taron egy szegény sorban élő, többgyermekes, napszámos családban. Már nyolcéves kisfiúként eljárt dolgozni, ezzel is segítve szüleit és testvéreit a boldogulásban.

– Az első komoly munkahelyem tizennégy évesen egy nagybátonyi pékségben adódott, ide az ötvenes évek elején édesapám ismertsége révén kerültem be. Volt, hogy napi tíz órát is szorgalmasan végigcsináltam! Emlékszem még, hogy szénnel fűtöttünk és kézzel dagasztottunk, sőt, több mint nyolcvan kilogrammos zsákokat is emelgettünk. Nem volt egyszerű az az időszak… – kezdett bele történetébe Kis István, miközben körbevezette a Nool.hu munkatársait falusi pékségében.

Negyven évvel ezelőtt nyílt meg saját pékségünk Tar központjában
Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

Ezt követően a Nógrád Megyei Sütőipari Vállalat tanfolyamát is sikerrel elvégezte, s ezzel hivataloson sütőipari szakmunkássá vált. Kis István 1954-ben mégis tett egy kis kitérőt a pékszakmából, s a salgótarjáni acélgyárban helyezkedett el.

Mint mondta: az ott töltött idő alatt hasznos tapasztalatokkal gazdagodott, a gépek karbantartásáért a pékségben is ő felelt. A pékmester végül megmaradt eredeti szenvedélyénél, a minőségi pékáruk készítésénél.

– A budapesti mestervizsga-bizottság 1970-ben egy sikeres vizsga után sütőmesternek nyilvánított. Mintegy negyven évvel ezelőtt nyílt meg saját pékségünk Tar központjában, ahová nemcsak a falubeliek, de a környező községek lakosai is rendre betérnek némi frissen sült finomságért – mondta a pékmester, aki kezdetben édesapjával és egyik testvérével indította el a vállalkozást.

A pékmester szerint a kovász a jó kenyér titka
Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

Eleinte két sütőteres magyar kemencében sültek a kenyerek, majd a 90-es években a téglakemencét egy etázs, egy forgó kemence és dagasztó váltotta fel. E fejlesztéssel a kenyerek készítése mellett a pék- és a fehéráruk gyártása is megkezdődött.

Az interjúban szereplő nógrádi termelő megtalálható a Nógrád Megyei Önkormányzat által létrehozott „Vedd a nógrádit!” online piactéren. Az interjú megjelenését támogatta a Nógrád Megyei Önkormányzat „A megyei identitás erősítése Nógrádban” című programja.

A falusi pékség termékkínálata jelenleg igen széles: a fehér és a pirított hagymás kenyerek, a friss zsömlék, valamint a sós, sajtos és sima kiflik mellett egyéb hagyományos finomságokból is kedvükre válogathatnak a vásárlók. Mindezek mellett ugyanis a tari pékségben rendre készítenek friss és illatozó réteseket, kakaós és pizzás csigát, fonott kalácsot, túrós táskát, pogácsát, diós és mákos búrkiflit is.

Kis József a Magyar Pékszövetségtől kiérdemelt életműdíjára a legbüszkébb
Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

– Óriási öröm számomra, hogy az Ipar Kiváló Mestere kitüntető oklevelet többször is odaítélte a szakma a pályafutásom alatt, de a legbüszkébb az életműdíjamra vagyok. Ezt az elismerést 2008-ban a Magyar Pékszövetségtől vehettem át a több évtizedes kimagasló munkám megkoronázásaként – ismertette Kis István, aki e mesterség csínját-bínját már több fiatalnak – köztük a fiának – is boldogan adta tovább.

A tari sütőmester bízik benne, hogy jó kezekben hagyhatja majd hátra szeretett kis pékségét, ám amíg ereje engedi, addig ő maga is tovább süti ízletes termékeit.

Kis István szerint fittségének titka is abban rejlik, hogy hivatásának köszönhetően máig folyamatosan mozgásban van. Az a vágy pedig napról napra hajtja előre, hogy a nógrádiak továbbra is jóízűen ropogtathassák a tari pékárukat.

A kovászban rejlik a titok

Kis István pékmester úgy tapasztalja, hogy a legtöbben a hagyományos ízeket és termékeket keresik. – Sokszor kérdezték már, hogy mi a jó kenyér titka? Hát, a kovász! Ez adja ugyanis a finomság aromáját, ráadásul a szavatosságát is megnöveli – mondta a pékmester, aki már kísérletezett teljes kiőrlésű termékek készítésével is.

A szakember elárulta: gyermekkorában a faluban szinte minden háznál volt még kemence, az édesanyja is sokszor sütött odahaza kenyeret. Jól emlékszik rá, hogy ő maga otthon az első kenyeret akkor készítette, amikor édesanyja gyengélkedett. – A hozzávalók már be voltak készítve, én pedig a szomszédasszony segítségével megsütöttem a többkilós kenyereket – mesélte a mester, aki szerint a megye lakóinak a helyi termékek választása egy lehetőség arra, hogy támogassák azokat, akik Nógrádban élnek és dolgoznak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában