hét embere

2020.09.21. 19:50

A nógrádi fotóriporter szívszorító hospice fotói az életről is tanítanak

Komka Péter az egri Markhot Ferenc Kórház hospice osztályán készült fotósorozata a 38. Magyar Sajtófotó Pályázat Mindennapi élet sorozatkategóriájában dicséretben részesült. A kiállítás már több mint harminc éve a fotóriporteri szakma legnagyobb hazai seregszemléje, a győztes műveket a zsűri ezúttal 2488 pályamű közül választotta ki. Az elismerés kapcsán beszélgettünk Komka Péterrel, a Magyar Távirati Iroda (MTI/MTVA) Salgótarjánban élő fotósával.

B.L.

Forrás: NMH

Fotó: L.B.

– Nehéz döntés lehet kórházban fotósorozatot készíteni. Hogyan fogadták a betegek?

– Az osztály dolgozóival együttműködve azokat fényképeztem, akik beleegyeztek. Többször jártam az osztályon, és sajnos többekkel már nem találkoztam, akik az első képeken még szerepeltek. Néhány hozzátartozó, általában feleségek, mindig ott volt, amikor mentem. Gondoskodtak a benn fekvő férjükről. Úgy láttam, hogy még egymással is összebarátkoztak. A kitartó gondoskodásukat tiszteletre méltónak tartom, mint ahogy az ott dolgozók munkáját is. Tőlük működik az egész, mindent megtesznek, hogy szép legyen az élet vége. Önkéntesek segítségével belső kertet is kialakítottak a betegeknek, és rendszeresen látogatja az osztályt a MANCS Terápiás Kutyás Egyesület. Az önkéntesek kutyás foglalkozásait néhány éve már fotóztam, csodálatos munkát végeznek. Természetesen nehéz volt itt dolgozni, de nagy lecke, hogy vannak, akik itt is próbálnak tenni valamit, elfoglalják magukat, volt, aki itt kezdett rajzolni. És azt is jó volt látni, hogy milyen jó barátságban vannak a betegek a kutyákkal.

– Az Autisták Országos Szövetségének 2015-ös országos kampányában az ön képein mutatták be vándorkiállításon egy fiatal lány és négy, autista gyermeket nevelő édesanya életét.

– Ez volt a Nők kékben címmel nyílt országos kiállítás. 2017-ben készült egy másik kampányanyag is, az Ezerarcú autizmus, amely az Alapvető Jogok Biztosának hivatalában lett először kiállítva. A szövetség kampányaiban természetesen az autizmussal élők és az ő környezetük a téma. A Nők kékben című anyagban ilyen gyermekeket nevelő édesanyák, illetve egy fiatal autizmussal élő lány szerepel. Ezek az anyák felfoghatatlan energiával rendelkeznek. Például egyiküknek, aki autizmussal élő mozgássérült gyermekét neveli – emellett férje, több egészséges gyereke is van –, még jut ereje arra, hogy elfoglaltságai mellett sportoljon. Ilyen emberek segítik ezeket a fiatalokat élni. Nélkülük nem megy. Ugyanúgy, mint a hospice ellátásban dolgozók nélkül sem. Megszállottság, odaadás, elkötelezettség... Nem is tudom, mi rájuk a legjobb szó.

– 2010-ben a National Geog­raphic Magyarország pályázatán nyerte el a második helyet, és bár eddig erről nem beszéltünk, sokan a természetfotózással kapcsolják össze az ön nevét.

– Pedig a képeimnek ez csak néhány százaléka. A munkám meghatározó részét a sajtófotók készítése teszi ki a sporttól a politikai rendezvényekig. A természeti fényképek készítése számomra kikapcsolódás és játék. Természetesen erre a tevékenységre is sokat készülök, gyakran órákig tart a tervezés és az előkészítés, és törekszem rá, hogy minden kép tökéletes legyen, de az előbb emlegetett anyagokat mégis fontosabbnak tartom. Ha valaki rákeres az interneten a nevemre, szinte biztos, hogy nem ezekbe a képekbe fog belebotlani. Többnyire szép nappali vagy éjszakai tájképeket, ködös képeket fog találni. Ezek a témák persze nagy népszerűséget élveznek, és valószínűleg örömöt okoznak a nézőknek, de tényleg az embereket ábrázoló fotóimat tartom fontosabbnak.

Gyakori vendég

Portálunk is számos alkalommal mutatta már be olvasóinknak Komka Péter munkáit.

– Hogyan kezdődött a fotózás?

– Gyerekkorom óta fényképeztem, de csak annyit akartam elérni, hogy a képek valóban mutassanak valamit, nem gondoltam erre hivatásként. A lökést húsz év munkaviszony után a munkahelyem megszűnése adta, így már felnőttként kezdtem fotózást tanulni, elvégeztem a Bálint György Újságíró Akadémia fotóriporter szakát. 2009-ben szerződéses fotóriporter lettem az MTI-nél, ahol azóta is dolgozom, és nagyon szeretem ezt a munkát. Sok olyan helyszínre jutok el, olyan helyzetekbe kerülök, ami más körülmények között nem adatna meg.

Komka Péter fotóit portálunk is előszeretettel mutatja be
Fotó: L.B. / NMH

– Szokott arról gondolkodni, mit szeretne megörökíteni?

– Nem igazán. Rájöttem arra, hogy ilyet nem érdemes tervezni. Általában azok a helyzetek, amikbe az élet belesodor, azok sokkal különlegesebbek és érdekesebbek, mint amit előre elterveznék.

Már számos kitüntetéssel büszkélkedhet

A Salgótarjánban élő Komka Péter műszaki felsőfokú tanulmányai után a Bálint György Újságíró Akadémia fotóriporter szakán végzett. 2009-től az MTI szerződéses fotóriportere.

Számos kitüntetéssel büszkélkedhet.

A Magyar Sajtófotó Pályázaton 2011-ben, 2012-ben és 2015-ben is elnyerte a vidéken dolgozó legjobb fotóriporter különdíját.

Emellett 2011-ben, 2012-ben, 2013-ban és 2015-ben is díjazott volt különféle kategóriákban.

A Magyar Olimpiai Bizottság Ezüstgerely pályázatának sportfotó-kategóriájában 2013-ban és 2018-ban kapott elismerést.

Pályafutása során rengeteg témával foglalkozott már
Fotó: L.B. / NMH

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában