kutyanapló

2020.08.05. 19:45

Újdonsült gazdiknak írt könyvet az alsótoldi kutyatenyésztő

Fekete Lídia mindennapjait – gyermekei nevelése mellett – a két négylábú családtaggal való foglalkozás tölti ki. A család tulajdonában lévő border collie kennelben évente egyszer születnek kölykök, amelyek abban a 8–12 hétben, amíg „otthon” maradnak, szinte a nap 24 órájában adnak elfoglaltságot. Az évek során összegyűjtött tapasztalatokból és történetekből könyv született, ami a közelmúltban jelent meg.

Gulyás Edina

Fekete Lídia és a különleges könyvet ihlető border collie, Luna a kiadványt „olvassák” NMH-fotó

Fotó: TASSY_MELINDA/SPONTANFOTO_STUDIO

– A közelmúltban jelent meg A kutyám naplója – Minden kutya megérdemel egy saját könyvet című munkája. Miért döntött úgy, hogy könyvírásba kezd?

– Immár ötödik éve születnek nálunk kiskutyák a Borders in black and white border collie kennelben, és a kezdetektől igyekszem minden hasznos információt átadni a gazdáknak. Eleinte csak pár oldalban foglaltam össze a legfontosabb tudnivalókat, illetve a leggyakrabban felmerülő kérdésekre a válaszokat. Ezt a kis dokumentumot adtam oda a kölykök mellé az ajándék kezdőcsomag részeként. Tavaly jött az ötlet, hogy ezenkívül minden nálunk született kicsinek készítek egy kis könyvecskét az első néhány hétről, amit nálunk töltenek. Ezt továbbgondolva döntöttem úgy, hogy olyan könyvet készítek, amelyben az új tulajdonosok tovább tudják folytatni a kalandok feljegyzését. Végül elhatároztam, hogy ezt a kiadványt nem tartom meg csak a saját kölykeinknek, hiszen minden kutya megérdemel egy saját könyvet!

– Honnan merítette a témát?

– A téma évek óta adott volt. Már nyolc éve a családunk része Vision at Real Pearl „Luna”, vagyis a kennelt alapító kutyusom. Számomra Luna egyszerűen tökéletes. Rengeteg dolgot köszönhetek neki, a teljes életemet megváltoztatta, sok mindent megtanított nekem. A könyv is neki, illetve a kölykeinek köszönhető. Az írás során az okozott nehézséget, hogy csupán pár oldalba foglaljam össze azt a rengeteg információt, amit átadnék egy gazdinak.

Fekete Lídia és a különleges könyvet ihlető border collie, Luna a kiadványt „olvassák” NMH-fotó

– Ez az első könyve? Régóta tervezi a megírását?

– Igen, az első. Már rég gondolkodtam rajta, de az eredeti terveimben más jellegű kiadvány szerepelt. Több ötletem is volt, végül nem írtam le semmit azokból a történetekből. Persze nem mondtam le végleg azokról sem, valószínű, hogy hamarosan papírra vetem valamelyiket.

– Kinek ajánlja a kiadványt?

– Igazából minden kutyának. Bár a most megjelent könyv összes illusztrációja a border collie fajtáról készült, hiszen ez a szívem csücske, de bármilyen más négylábú életét meg lehet örökíteni benne. Amikor kutya érkezik a családba, az fantasztikus élmény. Az új családtag fogadása, nevelése nagyon izgalmas, élményekkel teli időszak, amire szívesen emlékezünk vissza. Gyakran azonban az idő elfeledteti, hogyan is történt mindez. Ugyanakkor tanácsokra is szükségünk van, mit és hogyan kell csinálni. A könyv első része segít, hogy a kezdeti időszakot, az ismerkedést, a szoktatást, a tanulást minél pontosabban tudjuk dokumentálni, rögzíteni. Így majd az évek múltával is fel tudjuk idézni a fényképek, a lejegyzett kis történetek segítségével.

– Mi van a második részben?

– Hasznos tanácsokkal lát el mindenkit a kutyatartással, az együttéléssel kapcsolatban. Amennyiben az itt megfogalmazottaknak köszönhetően akár csak egy négylábúnak is sikerül jobbá tenni az életét, az számomra nagy öröm lenne. Hiszen nem minden gazdi tudja például, hogy sajnos mára Magyarországon is gyakori lett a szúnyogok által terjesztett szívférgesség, ezért érdemes védekezni a vérszívók és az esetleges betegség ellen.

– Lesz folytatás? Vannak még ilyen irányú tervei?

– Igen. Ugyanez a napló fog megjelenni néhány más kutyafajta illusztrációjával, illetve az általános hasznos információkon kívül az adott fajtára vonatkozó speciális ismeretekkel. A következő az ausztrál juhászkutya lesz. Már el is kezdtük a munkát az illusztrátorommal, Földesi Szilviával. Nagyon inspiráló vele dolgozni, hihetetlen érzéke van ahhoz, hogy megrajzolja azt, ami a fejemben van, és úgy tűnik, mintha egy rugóra járna az agyunk. Együtt gondoljuk ki, hogy melyik illusztráció milyen is legyen pontosan.

– Miért ezt a fajtát választotta? Mit érdemes tudni a laikusoknak ezekről a kutyákról?

– Azt szinte mindenki tudja, hogy a border collie-t tartják a világ legintelligensebb kutyájának. Ez valóban így van. De ez a tény nem jelenti azt, hogy maguktól tanulják meg a trükköket. Igaz, hogy nagyon jó megfigyelők, ha mindig ugyanúgy csinálunk valamit, előbb-utóbb külön tanítás nélkül is rájönnek, hogy mi fog történni. Folyamatosan figyelik, hogy mit is szeretne tőlük a gazdájuk. Amíg más kutyákat gyakran tanítani kell a szemkontaktusra, a borderek alapból az ember szemébe néznek a parancsra várva. Képesek megtanulni maguktól is a szavakat. Viszont ha unatkoznak, akkor hajlamosak elszórakoztatni magukat, ami nem biztos, hogy a gazdát is boldoggá teszi. Éppen ezért a fizikain kívül mindenképp javasolt a szellemi fárasztás is. Napi kétszer-háromszor tízpercnyi szellemi munka fantasztikus hatással van a kutyákra. Imádnak új trükköket tanulni és a régieket gyakorolni.

Igazi családtagok

Fekete Lídia eredeti végzettsége környezetmérnök, de a diploma megszerzése után elkezdte az építőmérnöki szakot is, és végül építőmérnökként helyezkedett el a Magyar Államvasutak Zrt.-nél. Két kisgyermekével öt éve van otthon, ez idő alatt elvégezte a kutyakozmetikus-képzést és a hollókői kutyakozmetikában dolgozik.

– A négylábúak nálunk teljes értékű családtagok. Sok időt töltök velük, de ezt egyáltalán nem érzem munkának – fogalmaz Fekete Lídia, hozzátéve: – A velük való foglalkozás teljesen feltölt. Igyekszem mindennap sétálni a kutyákkal, ezenkívül naponta közel fél órát szánok a szellemi lefoglalásukra is. Mint mondta, hetente egyszer van nagyobb edzésük a Dog Dancing Iskola Hollókő oktatójával, Berczes Christine Elisabethtel.

– A mindennapi életünk kicsit átalakul a kölykök érkezését követően. Abban a néhány hétben, amíg nálunk vannak, igyekszünk minél több ingerrel, szituációval megismertetni őket. A két gyermekem is sokat segít a kutyakölykök szocializációjában – fogalmazott Fekete Lídia.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában