fejlesztés

2020.08.07. 17:00

Turisztikai központ alakul a régi szorospataki gyerektábor területén

Az egykor szebb napokat látott szorospataki gyerektáborban jelentős fejlesztések kezdődnek. A festői környezetben megbújó főépület igencsak megérett a felújításra, amire közel 218 millió forintot fordíthat az önkormányzat. A tervek szerint új ökoturisztikai központot alakítanak itt ki, és ez még csak a kezdet.

Gulyás Edina

Antal Adrienn, a projekt vezetője mutatja a felújítás terveit

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

A közelmúltban született döntés arról, hogy a Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című, a Területi- és Településfejlesztési Operatív Program felhívására benyújtott pályázatra közel 218 millió forintot nyert a település.

– A fejlesztést a Mátraalja Térségfejlesztő Nonprofit Kft. valósítja meg, amely a városi önkormányzat 100 százalékos tulajdonú cége – tájékoztatott Antal Andrea, a projekt felelőse, aki arról is beszámolt: – A megítélt támogatásból a Szorospataki Szabadidő és Ifjúsági Központban új ökoturisztikai fogadóépületet alakítunk ki.

Mint mondta, a beruházás a Mátra keleti oldalán található két meghatározó település – Pásztó és Bátonyterenye – idegenforgalmi fellendítésére irányul. Célja a gyalogosan és kerékpárral túrázók pihenőhelyeinek és célállomásainak egységes fejlesztése, hálózatba szervezése.

Kazinczy László, a területet őrző biztonsági szolgálat vezetője manapság szinte az egyetlen vendég
Fotó: H. M. / NMH

A tervek szerint a jövő márciusban induló munkálatok során a rossz állapotban lévő főépületet teljesen lebontják és egy korszerű, 270 négyzetméteres fogadóépületet alakítanak ki a helyén. Ebben helyet kap majd egy többfunkciós terem, amely kiállítótérként, információs pontként és pihenőhelyül szolgál az ide látogatók számára, de alkalmas lesz csoportok fogadására, étkeztetésére is. Ezek mellett büfé és ajándéküzlet is működik majd itt.

– Két utóbbi értékesítési pont lehetőséget biztosít arra, hogy a helyben működő kis- és középvállalkozások bemutathassák és értékesíthessék az általuk előállított élelmiszereket, kézműves termékeket – hangsúlyozta Antal Andrea, aki azt is elmondta: – A központban mindezek mellett zuhanyzásra, átöltözésre, csomagok megőrzésére is lehetőség lesz, így a mátrai túrák ideális induló- vagy célállomása lehet a terület.

Antal Adrienn, a projekt vezetője mutatja a felújítás terveit
Fotó: H. M. / NMH

A fejlesztés várhatóan 2022 augusztusára készül el. Ezt követően saját erdei iskolai programmal, nyári táborozási lehetőséggel várja majd a gyerekcsoportok jelentkezését és a felnőtt, családos vendégeket egyaránt. Edző-, természetismereti, jóga-, cserkésztáborok és ifjúsági találkozók szervezésére is lehetőség lesz. Így évente 900 látogató is megfordulhat majd a központban.

– A turisták számára különböző állandó és időszakos programelemeket is biztosítunk, és koncerteket is szervezünk majd itt – közölte a projektvezető, hozzátéve: – A turisztikai központhoz mobil applikációt is fejlesztenek. Ennek alkalmazásakor a látogatók számára az útvonalak mellett más hasznos információk is megjelennek, úgy mint: a környéken található szálláshelyek, éttermek és kávézók kínálata, valamint a sportolási és szabadidős lehetőségek.

Mint mondta, a központi épület felújítását további fejlesztések, egyebek mellett a faházak modernizálása követi majd a jövőben.

A területen lévő faházak rendbehozatala még a jövő feladata

Több mint negyven éve, a Nemzetközi Gyermekévben alakult meg

A szorospataki gyerektábor 1979-ben, a Nemzetközi Gyermekév alkalmából alakult. Kezdetben pezsgő élet jellemezte, gyermekcsoportok váltották egymást egész nyáron.

– A terület egykor a helyi polgármesteri hivatal oktatási és művelődési osztályának irányítása alá tartozott, és késő tavasztól kora őszig telt házzal működött. Általános és középiskolák diákjai minden évben visszatérő vendégek voltak, a tanítási időben erdei iskolaként is igénybe vették. Különböző pályázatok támogatásaiból az évek során felújították a kiszolgálóhelyiségeket, és állandó személyzet is dolgozott itt – fogalmazott Szabóné Oravecz Éva, a polgármesteri hivatal munkatársa, hozzátéve: – Az intézményi racionalizálások következtében a tábor telephelyként bekerült a kulturális intézmény feladatkörébe. Állapota romlott, a faházak kezdtek tönkremenni, és azok felújítására már nem jutott forrás. A táborozók elmaradtak, ahogyan a rendezvények is. Napjainkban olykor cserkészek veszik birtokba a területet, emellett minden évben augusztus 20. körül motorostalálkozónak ad helyet a tábor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában