búzagyűjtő nap

2020.08.19. 11:20

Többtonnányi búzát gyűjtöttek a rászorulóknak a nógrádi gazdák

Nyolc tonna körülire rúg a gabonaadomány, amelyet a megyei búzagyűjtő napon, Karancslapujtőn adtak le a gazdák.

Veres Edina

Nemes célokat szolgál az önzetlen adomány, szerte a Kárpát-medencében

Forrás: NMH

Fotó: Hegedűs Márk

Mint arról korábban beszámoltunk, a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem nevű programhoz kapcsolódva a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (Magosz) kezdeményezésére immár tizedik alkalommal tartották meg a megyei búzagyűjtő napot Karancslapujtőn.

A rendezvényen tiszteletét tette Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke is. Mint mondta: a programot a magyar gazdák tíz éve hívták életre.

– Az induláskor összesen 10 tonna gabonát adtak össze a gazdák, tavaly azonban ez a mennyiség már 791 tonnára rúgott. Egy évtizede a Baranya megyéből induló kezdeményezéshez néhány száz gazda csatlakozott, ehhez képest 2019-ben 5700 adományozót rögzítettünk. Közülük több mint 2000 gazda határon túli. Ebből is látszik, hogy napjainkban ez a program már az egész Kárpát-medence gazdatársadalmát összefogja. Az összegyűjtött gabonával minden rászoruló magyar ember életminőségét javíthatjuk. Mások mellett segíthetjük Böjte Csaba árváit, a Nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon lakóit és a beregszászi embereket, de a hazai intézményeket is támogatjuk – tudatta Jakab István.

Nemes célokat szolgál az önzetlen adomány, szerte a Kárpát-medencében Fotó: NMH

Hozzátette: a rászorulók számára a Magyarok Kenyere Alapítványon keresztül is tehetnek felajánlást a segíteni szándékozók. Jakab István azt is kifejtette, hogy az anyagi támogatás mellett az agrárkamara szakértői hálózata tudással és tapasztalattal is hozzájárul a határon túli gazdák érvényesüléshez.

– Talán nem vetem el a sulykot, ha azt mondom, hogy idén várhatóan a gabonamennyiség meghaladja a 800 tonnát, míg az adományozók létszáma a 6000 gazdát. A nagymértékű növekedés főként a határon túli gazdák csatlakozásának köszönhető. Ők is újabb lendületet vettek, hiszen érzik és tudják, hogy csak az összefogás segítségével lehetünk sikeresek. A program jelentőségét mutatja az is, hogy például a New York-i Magyar Ház és a Los Angeles-i konzulátus is kért az összeöntött gabonából készült lisztből legalább egy kilogrammot, amiből ott is megsüthetik a magyarok kenyerét – mondta az Országgyűlés alelnöke.

Jakab István végül azzal zárta mondandóját, hogy véleménye szerint az egy kenyéren vagyunk hívó szó eljut minden magyarhoz, és megérinti a lelküket.

Varga Mihály, a Magosz Nógrád megyei elnöke kiemelte: a 15 millió búzaszem a magyarok összetartozását szimbolizálja.

– A Magyarok kenyere programhoz idén is lelkesen csatlakoztak a megyei gazdák. Tavaly 10,5 tonna gabona gyűlt össze szűkebb hazánkban, mintegy 100 adományozó jóvoltából. Ezt idén akár meg is haladhatjuk – tudatta Varga Mihály, majd hozzátette: a leadott búza mennyisége jelenleg hozzávetőleg 8 tonnára rúg.

A gazdák búzaadományaikat három megyei településen – Palotáson, Érsekvadkerten és Szécsényben – adhatják le augusztus 20-ig. Ezt követően a gabonát a szécsényi malomban lisztté őrlik, amit szep­tember 20-án, a gyermekek világnapján ünnepélyes keretek között átadnak a Nógrád Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat számára.

Acélos kalász termett Nógrádban

Varga Mihály, a Magosz Nógrád megyei elnöke elmondta: ugyan tavasszal aszály sújtotta a mezőgazdaságot, ennek ellenére később a búza hektáronkénti 4,6 tonnás termésátlagot produkált.

Baksa Sándor, Karancslapujtő polgármestere hangsúlyozta: ugyan az itteni kalász kisebb, de annál acélosabb és keményebb, akárcsak a helyi emberek hite.

Skuczi Nándor, a megyei közgyűlés elnöke kifejtette, hogy a Nógrád Megyei Önkormányzat küldetésnek tartja szűkebb hazánk gazdáinak támogatását.

Kitért arra is, hogy ennek érdekében hozták létre a Vedd a nógrádit! nevű programot, amellyel arra szeretnék biztatni a megyében élő csaknem 200 ezer embert, hogy részesítsék előnyben a helyi termelők portékáját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában