Nógrád megye

2020.08.28. 13:50

Több nógrádi településen is segítik az iskolások tanévkezdését

Az őszi iskolakezdés jelentős kiadásokat ró a családokra. A különböző taneszközök, a ruhák és egyéb kiegészítők beszerzése sokaknak fejtörést okoz. Van, ahol az önkormányzatok támogatják a gyerekek beiskolázását, azonban olyan is előfordul, hogy a települések vezetése nem tud könnyíteni a terheken.

Munkatársainktól

Forrás: NMH

Fotó: L.B.

Rétságon megközelítőleg háromszáz fiatal részesül iskolakezdési támogatásból. Mezőfi Zoltán polgármester elmondta, hogy az önkormányzati rendelet értelmében a város költségvetésében biztosított pénzügyi keretből az előzetes jelentkezések után a szociális bizottság bírálja el a beadványokat. Azok a diákok igényelhetnek egyénenként tízezer forintos hozzájárulást, akik általános, közép- és felsőfokú intézményekben nappali tagozaton tanulnak, rétsági lakhellyel rendelkeznek, illetve nem részesülnek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben.

Rétságon a támogatás kifizetéséhez természetesen be kell mutatni az iskolalátogatási bizonyítványt, valamint a hallgatói jogviszony igazolását mindazoknak, akik nem a városban található iskolába járnak.

Romhányban a helyi adóbevételek beérkezésétől függően legkésőbb októberben szeretnék minden érintettnek eljuttatni a beiskolázási támogatásokat – közölte Vezér ­Attila polgármester. Ez mintegy száz-száztíz fiatalt érint a nagyközségben, ők fejenként ötezer forintot kapnak az önkormányzattól.

– Az elmúlt évben az általános iskolába járó gyermekek harmincezer, az óvodások szülei minden kicsi után húszezer forintot kaptak – fejtette ki Horváth János, Mátramindszent első embere, aki arról is beszámolt: – Közel kétmillió forinttal támogattuk a családok tanévkezdési kiadásait. Idén sajnos az önkormányzat nem tudja csökkenteni a helyeik anyagi terheit.

Bakos József, Héhalom polgármestere elmondta, hogy a településen az előző években sem volt és idén sincs arra lehetősége a faluvezetésnek, hogy támogassa a helyi lakókat a tanévkezdés előtt.

– Tavaly kevesebb összeggel tudtunk a családoknak segíteni, idén a helyi általános iskolásokat 15 ezer, a középiskolás diákokat 20 ezer, míg a felsőoktatásban tanulókat 40 ezer forinttal támogatja az önkormányzat – közölte Verbói ­Gábor, Nógrádmegyer első embere. Hozzátette: sokan élnek rossz anyagi körülmények között a faluban, ezért mindent megtesznek azért, hogy segítsék a nehéz sorsú családokat.

Somoskőújfaluban a község vezetése 2016 óta minden évben, így idén is ki tudja egészíteni a tanévkezdés idején a helyiek családi kasszáját. A legfiatalabb tanulók 15 ezer forintot, a középiskolás diákok 25 ezret, a felsőoktatásban részt vevők 35 ezer forint támogatást kapnak.

– Az előző évben 176 tanulót tudott támogatni az önkormányzat, ez mintegy 3,8 millió forintos kiadást jelentett a település költségvetésből – közölte dr. Tóth László polgármester.

Szügyben idén igényelhettek először a családok iskolakezdési támogatást, kilencvenen éltek ezzel a lehetőséggel. A Szügyi Madách Imre Általános Iskolában tanulók és a középiskolások 40 ezer forintot, más intézmények diákjai 10 ezer forintot kaptak.

– A napokban elutaltuk a fenti összegeket az érintetteknek – mondta Frenyó ­Gábor polgármester. Hozzátette: a támogatási igényeiket még október 15-ig benyújthatják a helybeliek.

Kiegészítések is érkezhetnek

A családoknak nem csak az önkormányzatok támogatása jelenthet anyagi kiegészítést az őszi iskolakezdés előtt. Sok esetben a szülők munkáltatója is hozzájárul a kiadásokhoz, ez a béren kívüli juttatás tanulónként nem haladhatja meg a minimálbér 30 százalékát. Szintén nagy segítség, hogy a következő tanévtől már minden diák, összesen 1,2 millió tanuló, ingyenesen kapja a tankönyveket. Az intézkedés érinti az alsó és felső tagozatos általános iskolásokat, a középiskolásokat és a 13–16. ­szakképzési évfolyamokra járó tanulókat is. Előbbiek mellett egyesületek és civil szervezetek is összefogtak a nehéz helyzetben élők támogatásáért. Ilyen kezdeményezés például a CsodaCsoport Alapítvány és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat iskolatáska- és tanszergyűjtési akciója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában