Vedd a nógrádit

2020.08.23. 19:45

Húsz év szakértelme habzik a gyarmati palóc sör palackjaiban

Széles Ervin és családja több mint húsz éve foglalkozik sörgyártással Balassagyarmaton, hogy a habzó itallal a nógrádi vidék értékeit népszerűsítse. E kézműves, palóc nedűk ízét hat nemzetközi sörversenyen ismerték már el arany diplomával.

Palchuber Kinga

Széles Ervin otthonában készíti a Palóc Sört, amiből egész országszerte szállítanak. Balassagyarmat 2020.08.04. Ladóczki Balázs/LB Nógrád Megyei Hírlap

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

A házi sör készítése és fogyasztása napjainkban reneszánszát éli, a kisüzemekben gyártott egyedi termékekre Nógrád megyében is egyre nagyobb a kereslet.

– Ki gondolná, hogy e magyarok által is oly’ kedvelt és előszeretettel fogyasztott habzó ital elkészítéséhez csupán négy alapanyagra van szükség? – tette fel költői kérdését Széles Ervin, miközben az immár 1994 óta működő sörfőzdében kezdte el kalauzolni a Nool.hu kollégáit.

A házigazda elmondta: több mint húsz évvel ezelőtt a családi sörüzem alapítását az édesapjával és a testvérével álmodták meg Balassagyarmaton, ahol a kezdeti kétféle sör után ma már tíz fölé nőtt a termékkínálat.

– A vállalkozás beindítása előtt az öcsém egy német autógyárban dolgozott, míg jómagam a Magyar Kábel Műveknél középszintű vezető voltam. Egy baleset után újraterveztük az életünket, s műszaki beállítottságú szakemberek révén olyan tevékenységbe szerettünk volna belevágni a fejszénket, amiben a technológia is nagy szerepet játszik. Így született meg a sörgyártás gondolata, ráadásul édesapám egyik kedvenc itala a barna sör volt… – emlékezett vissza az indulásra Széles Ervin.

Hozzátette: söreiket a kezdetektől csak olyan alapanyagokból – vízből, komlóból, malátából és élesztőből – állítják elő, amely megfelel a német tisztasági törvények előírásainak.

Az interjúban szereplő nógrádi termelő megtalálható a Nógrád Megyei Önkormányzat által létrehozott „Vedd a nógrádit!” online piactéren www.veddanogradit.hu címen. Az interjú megjelenését támogatta a Nógrád Megyei Önkormányzat „A megyei identitás erősítése Nógrádban” című programja.

– Házi sörfőzdénkben mindenféle adalékanyagok hozzáadása nélkül készítjük napról napra a palóc kézműves söröket, ahol a legkorszerűbb és teljesen zárt technológia alkalmazásával gondoskodunk a megbízható minőségről – mutatott körbe az üzemben a tulajdonos.

Kiemelte, hogy a steril viszonyoknak és a megfelelő technológiai fegyelemnek köszönhetően a balassagyarmati ital még pasztőrözést sem kíván: nincs kitéve hőkezelésnek, nem veszít friss zamatából, s minőségét sokáig megőrzi.

A főzőhelyiség bejárása után a palackozóüzemben azonnal felmerült a kérdés, miért is nem üvegben forgalmazzák az egyedi sörkülönlegességeket.

– A kezdeti időkben még üvegeztünk, de azóta elsősorban a palackozott italokra esküszünk. A fogyasztók részéről egyébként a praktikussága miatt igény is van rá, hiszen visszacsavarható és újrahasznosítható – hangsúlyozta Széles Ervin.

A tulajdonos tapasztalatai szerint a nemes nedű a nyáron a legkeresettebb, de a rendszeres fogyasztók egész évben keresik a világos, a barna, a vörös és a búzasöröket is. A hölgyek kedvéért már meggyes és szilvás ízekben is gyártják az italt.

– A palóc sör kifejezés nem véletlen, ugyanis térségünk hírét minél messzebbre el szeretnénk vinni. Mindig is büszkék voltunk a szülőmegyénkre, ezért tűztük ki célul, hogy termékeinkkel a nógrádi értékeinket, hagyományainkat és hírességeinket szerte az országban megismertessük – mutatott rá a palackok egyedileg tervezett címkéire a sörgyártó.

Ismertette: bár a sörkészítéshez csupán négyféle alapanyag kell, mégis sokfajta ital készíthető attól függően, hogy melyik hozzávalóból mennyit adagolnak ki a sörfőzőmesterek.

– A legelején sokszor jártam a nemzeti sörversenyekre, ahol a zsűri mindig pozitívan értékelte a termékeket. Soha nem versenysört készítettem, mindig azzal álltam ki a bírák elé, amelyet a vevőim is fogyasztanak – hangsúlyozta a tulajdonos.

A kézműves sörök kiváló ízét és minőségét hat nemzetközi megmérettetésen ismerték el arany diplomával, míg a Jó Palóc fantázianévre keresztelt ital 2016-ban az Év kiváló terméke díjat is elnyerte. E világos sör azóta is az egyik legkapósabb a vásárlók körében.

A tulajdonos szerint a siker titka a kiváló alapanyagokon túl abban is rejlik, hogy a családja szívvel-lélekkel készíti a habzó italt, miközben a hagyományokat tisztelő receptúrát ötvözi a modern kor technológiájával. A végeredmény pedig, hogy a palóc sört finom íze, zamata, illata és hófehér koronája végett már a megyehatáron túl is bátran választják az összejövetelek királyának.

Világos, barna és meggyes különlegességek is készülnek a házi főzdében

Széles Ervin és családja valamennyi termékével szűkebb hazánk, valamint a palóc vidék értékeit szeretné népszerűsíteni. Jelenleg kilencféle nedűt készítenek, amelyek egyedi fantázianeve és címkéje is Nógrád büszkeségeit éltetik. – Az egyik legkeresettebb a Jó palóc nevű világos sörünk, amelyet hat arany diplomával ismertek el a nemzetközi versenyeken – mondta a tulajdonos. Széles Ervin szerint a nagy melegben a búzasör a legjobb szomjoltó, azonban ma már egyre kevesebben készítenek efféle sört. Ezt a fajtát a búzamaláta különlegessége és a felső erjesztés gyümölcsössége teszi különlegessé. – Termékeink közül a barna sör tartalmazza a legtöbb fajta malátát, amelyet édesapánk, Széles János emlékére a Memento névvel ruháztunk fel. Az ő segítsége nélkül nem létezhetne ez a sörünk, így ez az ital egyet jelent a minőségre törekvéssel is… – ismertette Széles Ervin. Emellett a Vidróczkiról elnevezett vörös sör egy igazi különlegessége a családi főzdének, amelynek színe és íze a gyártó alkotói szabadságát és egyedi főzési technológiáját dicséri.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában