Nógrád megye

2020.08.25. 07:00

Minden nógrádi diáknak ingyen jár a tankönyv

Alanyi jogon kapják az idei tanévtől az ingyenes tankönyveket az alap- és középfokú iskolai oktatásban részt vevők.

Sziládi Krisztina

Üllõ, 2020. augusztus 3. Diákmunkások tankönyveket készítenek elõ szállításra Üllõn, a KELLO Könyvtárellátó Nonprofit Kft. központi raktárában 2020. augusztus 3-án. A kormány döntése értelmében 2020 szeptemberétõl minden nappali tagozatos diák, csaknem 1,2 millió tanuló ingyen kap tankönyvet. MTI/Illyés Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

A 2020/2021-es tanév igen nagy változással kezdődik. Szeptembertől valamennyi általános és középiskolás diák ingyen jut hozzá a tankönyveihez. Az ingyenesség kiterjesztése a felsőbb évfolyamokra megyénkben is sok családot érint.

– A múlt évben még csak az elsőtől a kilencedik évfolyamig kapták ingyenesen a tankönyveket a tanulók. A 2020/21-es tanévtől azonban már minden, a köznevelés rendszerében tanuló diák ingyenesen kapja meg a tankönyveket – nyilatkozta portálunknak Simon Tibor, a Salgótarjáni Tankerületi Központ igazgatója.

Mint mondta, ezáltal a tavalyihoz képest mintegy 10 százalékkal több tanuló részesül ingyenes tankönyvellátásban. Az oktatáshoz szükséges köteteket augusztus elejétől folyamatosan szállítják ki az iskoláknak. A tanév első napján valamennyi tanuló megkapja az ingyenes tankönyvcsomagot.

– A Balassagyarmati Tankerületi Központ által fenntartott intézményekbe a tankönyvek kiszállítása augusztus elején megkezdődött és idén is az elmúlt években megszokott rend szerint zajlik – mondta el megkeresésünkre Nagyné Barna Orsolya tankerületi igazgató. Hozzátette: Nyugat-Nógrád 26 iskolájába mintegy 63 ezer tankönyvet visznek ki augusztus 27-ig, összesen több mint 45 millió forint értékben.

Elmondta azt is, hogy a Balassagyarmati Tankerületi Központ által állami fenntartásban lévő köznevelési intézményekben mintegy 5300 diák jár általános és középfokú iskolába, és idén már az érvényben lévő jogszabályok alapján valamennyi évfolyamon ingyenesen kapják meg a tankönyveket a tanulók.

A támogatás célja a családok tehermentesítése, az esélyegyenlőség biztosítása, valamint az, hogy a diákok a 21. század kihívásainak megfelelő tankönyveket használhassanak.

Az igazgató kiemelte, szeptembertől a módosított Nemzeti Alaptanterv szerint oktatnak az első, az ötödik és a kilencedik évfolyamon, ami egyben azt is jelenti, hogy ezeken az évfolyamokon módosított, átdolgozott tankönyvekből tanulnak a diákok.

A tankönyveket az első tanítási napon, szeptember elsején osztják ki.

– A korábbi években csak az 1–9. évfolyamon tanuló diákok kapták térítésmentesen a tankönyveket használatra. A tizedikes, tizenegyedikes, tizenkettedikes diákok közül mostanáig csak azoknak nem kellett fizetniük a tankönyvekért, akik szociálisan rászorultak vagy nagycsaládosok – többek között a tartós beteg, a három- vagy többgyermekes családban élő, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, fogyatékossággal élő, nagykorú és saját jogán iskoláztatási támogatásra jogosult diákok.

– Nyugat-Nógrádnak a Tankerületi Központ által fenntartott iskoláiban az új rendszer szerint, a tavalyihoz képest idén így több mint 300 fővel többen kapják ingyen a tankönyveket. Ők a tizedik, tizenegyedik és tizenkettedik évfolyamosok – hangsúlyozta Nagyné Barna Orsolya.

Normál tanévkezdéssel számolnak

A járványhelyzet jelenlegi állapotának ismeretében normál tanévkezdéssel számolnak az iskolákban. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kidolgozta a köznevelési intézményekben a járványügyi készenlét idején alkalmazandó eljárásrendet a 2020/2021-es tanévre. Ez előírásokat tartalmaz a tanévkezdésre való felkészülésre, például az intézmények látogatásának rendjére, a rendezvényekre, a kirándulásokra, a biztonságos iskolai környezet kialakítására és az étkezésre. A köznevelési intézmények megkapták az eljárásrendet.

A sajtóban elterjedt téves információval szemben a protokoll szerint a tanórákon nem előírás a 1,5 méteres védőtávolság megtartása. Az intézkedési terv a közösségi terek esetében hangsúlyozza a távolságtartás fontosságát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában