teknősotthon

2020.08.09. 19:45

Kidobott teknősök találnak otthonra a héhalmi megmentőiknél

Országszerte egyedülálló tevékenységet folytat a településen egy pár: arra tették fel életüket, hogy teknősöket mentsenek meg és adjanak otthont a számukra.

Tóth-Nagy Orsolya

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

Megnyitotta kapuit a teknősotthon a településen, ahol több mint száz állat talált már otthonra. Vida Péter, a park alapítója portálunknak elárulta, honnan is indult a történetük.

– Több évvel ezelőtt találtak egy teknőst, amelyet befogadtam. Elkezdtem foglalkozni vele, és felkeltette az érdeklődésemet több faj iránt. Utánanéztem és egyre több állatot kaptam, így az évek alatt felépült egy nagyobb állomány. Amikor 3 évvel ezelőtt Héhalomba költöztem, összesen hat teknősöm volt. Párommal, Erával közösen nekiláttunk felkeresni országszerte azokat a teknősöket, akikre gazdáik már nem tartottak igényt. Minden hétvégén jártuk az országot. Ennek köszönhetően egyebek mellett Bajáról, Ajkáról, Salgótarjánból, de Budapestről is hoztunk állatokat – mondta Vida Péter.

Hozzátette: úgy határoztak, hogy a közönségnek is megmutatják a teknősöket. Ebben Bakos József, Héhalom polgármestere is partnerük volt. Tavaly, egy családi napon mutatkoztak be, ahol hatalmas sikert arattak. Azóta már több település óvodájába is ellátogattak, ahonnan szintén pozitív visszajelzések érkeztek.

– Mindez erősített minket abban, hogy megéri ezzel foglalkozni. Elhatároztuk, hogy amennyi teknőst csak tudunk, megmentünk. Kezdeményezésünk országosan is egyedülálló, hiszen senki nem foglalkozik még teknősmentéssel – közölte Vida Péter. Hozzátette: a hozzájuk leadott állatokat, gazdájuk bármikor megnézheti és láthatja a fejlődésüket, valamint azt, hogyan érzik magukat.

Az otthonban arra törekednek, hogy minél több teknőst befogadjanak, amelyek nem őshonosak hazánkban. A szakember azt is elárulta, hogy elsősorban a vörös- és sárgafülű ékszerteknősök érkeznek hozzájuk. Ezekből az 1970-es években rengeteget tenyésztettek.

Régen sok-sok kisgyermek kapott ajándékba belőlük egy-egy példányt, ezek azonban egy idő után, ahogy a gyermek felnőtt, a szülőkre maradtak, akik már nem tudnak törődni velük. Többnyire kidobták őket a tavakba... Ez azonban nem jó megoldás, hiszen veszélyeztetik az őshonos mocsári teknősök élőhelyét. A hontalanná vált állatok egy része már az otthonban van.

– Jelenleg 16-féle teknősünk van, köztük víziek és szárazföldiek. A polgármester támogatásának köszönhetően létrehoztunk egy trópusi házat is. Ezenkívül több állatunk is van, így például zöld leguán, nyulak, fácánok, cápaharcsa, aranyhalak, de sisakos kaméleon is. A jövőben pedig szeretnénk bővíteni az állományunkat, és minél több gyermeknek természetközeli és állatbarát élményt nyújtani – emelte ki Vida Péter.

A héhalmi pár célja, hogy a településről a teknősotthon jusson az eszükbe az embereknek.

Bakos József polgármester a kezdeményezéssel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy egy percig sem volt kérdés számára, hogy mellé áll, látva a kezdeményezők odaadását, lelkesedését és elhivatottságát.

– Szeretnénk mindezt odáig fejleszteni, hogy egy saját fenntartású állatkert lehessen. A jövőben, amint lesz rá lehetőségünk, pályázni is fogunk, hogy tovább fejlődhessen az otthon – hangsúlyozta a falu vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában