gazdaság

2020.08.14. 19:45

Kecsketejjel látja el a nógrádsipekieket az állatbarát gazda

Józsa Sándor nyugdíjasként is aktívan dolgozik, ma is a munka megszállottja.

Szenográdi Ferenc

Jelenleg hat kecskét tartanak, a Rozi nevű a család kedvence

Forrás: NMH

Fotó: Sz. F.

Viszont nagy állatbarátnak is tartják, hiszen a haszonállatok mellett egyéb más állatok is megtalálhatók a portáján, többek között teknősbéka is. Udvarán indiai futókacsák lépkednek komótosan, vagy éppen szaladoznak, ha megzavarja őket valami.

A házigazda szerint az egyik leghasznosabb állat a kacsa, hiszen a kertben elfogyasztja a meztelen csigákat, amelyek sok kárt okoznak. Az állatbarát házán most kilenc fecskecsalád fészkel. Háziállatainak egyébként nevet is ad, a kis Rozi kecske a család kedvence. Jelenleg hat kecskét tartanak, az anyák tejéből sajtot készítenek, de maga a kecsketej is keresett a faluban és más településeken.

Jelenleg hat kecskét tartanak, a Rozi nevű a család kedvence
Fotó: Sz. F. / NMH

A gazda elmondta, hogy a kecsketej a biotejek közé tartozik, amelynek egyesek szerint gyógyító hatása van. Példaként hozta fel, hogy egy fiatalnak a faluban három hónapig nem forrt össze a csontja. Orvosi tanácsra kecsketejet kezdett fogyasztani, s két hét múlva már szinte meg is gyógyult.

Józsa Sándor állatszeretete gyermekkorára nyúlik vissza, amikor juhokkal foglalkoztak. Nagymamája azt mondta: „Gyerek, előbb az állatokat etesd, csak azután következzél te!” Sándor ezt a mai napig be is tartja. Mindezek mellett nagy kézügyességgel készít három unokájának játékokat, az udvaron ott áll az általa készített kis fa játszóház.

Mindezek mellett aktívan részt vesz a falu közösségi életében is. Tagja a Vadrózsa Hagyományőrző Egyesületnek, a férfi Dalárda Körnek, a helyi sportegyesület vezetőségének, s a horgászegyesületnek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában