tábor

2020.08.01. 07:01

Igazi példaképeket állítottak a fiatal szécsényi táborozók elé

Ezen a héten kilencedszer rendezi meg a Hanns Seidel Alapítvány és a Polgári Szécsényért Alapítvány a nógrádi hátrányos helyzetű gyerekek megsegítésére létrehozott Példakép tábort, amelynek idén a Lipthay Béla Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium épülete ad otthont.

Lászlók Judit

Csoportkép a hétfői nyitónapon. A helyszínre érkezett a tábor ötletgazdája, dr. Nagy Andor, hazánk bécsi nagykövete is

Fotó: Bolgar Jonatan

A kezdeményezést 2011-ben dr. Nagy Andor, volt országgyűlési képviselő indította útjára, a projekt fővédnöke Balog Zoltán, a Polgári Magyarországért Alapítvány elnöke.

– Az idei Példakép tábort július 25-e és augusztus 1-je között a járványhelyzet miatt nem a hagyományos körülmények között, hanem Szécsényben, a Lipthay Béla intézményében rendezik meg. Filkor Lajos, az intézmény igazgatója nagy segítségünkre volt abban, hogy igazi tábori hangulatot tudjunk varázsolni a kollégiumban – mondta Varga Krisztina. – A hétfői napon dr. Nagy Andor, aki jelenleg Magyarország bécsi nagykövete, is ellátogatott táborunkba. Köszönetet mondott a szervezőknek, hogy évről évre megrendezik a tábort, életben tartva kilenc évvel ezelőtti kezdeményezését.Minden évben olyan 8 és 12 év közötti Nógrád megyei hátrányos helyzetű, szegény családból származó gyerekek vesznek részt a táborban, akiknek nincs lehetőségük arra, hogy a nyári szünetben tartalmas szórakoztató jutalomban részesüljenek. A táborvezető elmondása szerint az iskolai teljesítményük, éves munkájuk, a zenében, a táncban, a művészetekben való eredményeik miatt megérdemelnék a szórakozást. A Példakép tábor nekik kínál egy egyhetes, ingyenes programot. Ennek lényege, hogy a tanulók olyan kézzelfogható, pozitív példaképekkel találkozhassanak, akiket megismerve rájönnek, hogy érdemes kitartóan tanulni és a kitűzött céljaikért küzdeni.

Csoportkép a hétfői nyitónapon. A helyszínre érkezett a tábor ötletgazdája, dr. Nagy Andor, hazánk bécsi nagykövete is

Hozzátette: fő céljuk, hogy segítsenek visszaadni a nehéz körülmények között élő, de igyekvő diákoknak a reményt, hogy belőlük is lehet értékes, tartalmas életet élő felnőtt.

A tábor mindig valamilyen téma köré épül fel, most az önkéntességé a főszerep.

– A jelenlegi összejövetelre önkéntes civil szervezeteket is meghívtunk, akik bemutatják tevékenységüket. A résztvevők olyan személyekkel találkozhatnak, akik hátrányos helyzetből indulva szorgalmukkal, kitartásukkal, mások támogatásával kiemelkedtek nehéz sorsukból, és önkéntes munkájukkal pozitív hatást gyakoroltak a környezetükre. Változatos programokkal is színesítjük a gyermekek mindennapjait – mondta Varga Krisztina.

Az iskolakezdéshez szükséges valamennyi felszerelést a támogatók jóvoltából biztosítják a tanulóknak.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) már több éve ingyenes programokkal, zöldség- és gyümölcskóstoltatással támogatja a Példakép tábort. Ezzel többek között szeretnék felhívni a figyelmet az egészséges életmódra és a helyes táplálkozásra. A NAK megyei szervezete hétfőn érdekes programokat – Európai Friss Kalandok, Tej Terméktanács bemutatója, pályaorientációs előadás – tartott a gyerekeknek, valamint a táborozók ajándékokat is kaptak a Nógrád megyei gazdáktól, élelmiszer-előállítóktól.

Visszatérnek az egykori vendégek

A résztvevők többségét az előadók, vendégek inspirálták arra, hogy csatlakozzanak egy közösséghez vagy tanuljanak szakmát.

– Az elmúlt években volt olyan táborozónk, aki a rendészeti napokon szerzett motivációt a tanuláshoz. A tavalyi évben végzett, közrendvédelmi rendőrként helyezkedett el, és idén mint példakép, nevelő vesz részt a projektben – mondta Varga Krisztina táborvezető. – Az előző táborunkban önkéntes területvédelmi tartalékos katonákat is vendégül láttunk, akikkel egy korábbi diákunk is visszatért. Mint kiderült, a lány még a 2012-es táborunkban, általános iskolásként találkozott az egyenruhásokkal, kedvet kapott a szakmához, így felnőttként már ő is példaként szolgál. Ezenkívül van olyan tanulónk, aki évről évre megpályázza a részvételt. Az idei jelentkezésében például azt írta, hogy neki a Példakép tábor a második otthona.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában