tábor

2020.08.13. 07:00

Egyedülálló módon táboroztak a gyermekek Karancskesziben

Kizáró ok lehet a tábori jelentkezésnél, ha egy gyermeknél hiperaktivitást és viselkedészavart (ADHD) diagnosztizálnak, de nem Karancskesziben! A településen egyedülálló módon egy héten keresztül gazdagodhattak nyári élményekkel az ország különböző pontjairól érkező ADHD-s fiatalok.

Veres Edina

Karancskeszi, ADHD tábor.

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

Második alkalommal rendeztek hiperaktív és viselkedészavarban szenvedő gyerekeknek országos tábort. Az egyik szervező a karancslapujtői Fodorné Morgenstern Katalin volt, aki a lakhelyén található általános iskolának pedagógusa már tizenhat éve. A kezdetekkel kapcsolatban elmondta: tavaly év elején kereste meg őt a Karancskesziben élő Gombkötő János egy felvetéssel.

– A szervezőtársam gyermekénél hiperaktivitást és viselkedészavart diagnosztizáltak néhány éve. A Bethesda Gyermekkórház főorvosához, dr. Csiky Miklóshoz járnak kezelésre, aki az intézmény ifjúsági és gyermekpszichiátere. Ő kezdeményezte hazánkban egy tábor létrehozását a viselkedészavaros gyerekek részére, mivel a kórkép miatt sok esetben nem fogadják a kicsiket. Egy nap János meglátogatott minket és megkérdezte: lenne-e kedvem belevágni társként a szervezésbe. Egyből igent válaszoltam, mivel a nagyobbik fiam szintén ADHD-s. Így indult a tábor. A felvételhez a szülőknek ki kell tölteniük egy kérdőívet, amelyet dr. Csiky Miklós értékel ki. Ennek eredményei alapján választja ki azokat a 8 és 12 év közötti gyermekeket, akik részt vehetnek a táborban. Tavaly 13 jelentkező volt, idén már sikerült betölteni a keretlétszámot plusz két ifjonccal. Voltak visszatérő résztvevők, de akadtak olyanok is, akiknek ez volt élete első ottalvós tábora – mondta Fodorné Morgenstern Katalin.

Együtt a tábor résztvevői. Idén már mind a tizenöt helyre akadt jelentkező Fotó: H.M. / NMH

Az ország minden pontjáról érkeztek hiperaktív és viselkedészavaros gyermekek, akik egy élményekkel teli hetet tölthettek Karancskeszi pihenőparkjában.

– Ez egy nomád tábor volt, így a természet nyújtotta szórakozási lehetőségek bírtak a legjelentősebb szereppel. Törekedtünk rá, hogy szervezett programokból egy nap se legyen hiány, hiszen ezeknél a gyerekeknél a szabad foglalkozás konfliktushoz vezethet. Ők nehezebben alkalmazkodnak egymáshoz, illetve jóval rövidebb ideig tudnak együtt játszani. A tavalyi tapasztalatokkal felvértezve idén a legtöbb esetben meg tudtuk előzni az esetleges összetűzéseket. Ha mégsem, akkor sokkal felkészültebben tudtuk kezelni azokat – mondta Fodorné Morgenstern Katalin.

Érzelmek. A ló fontos terápiás közreműködő volt a viselkedészavaros gyerekek táborában
Fotó: H. M. / NMH

Kifejtette: a gyerekek a betegség miatt nagyon gyakran beszélnek csúnyán. A táborban ezt úgy próbálták kezelni, hogy a szitokszavakért „büntető” tornagyakorlatok – például öt guggolás – járt.

Gombkötő János szintén a kezdetektől oroszlánrészt vállal a táborok megszervezésében. Amint fogalmazott: az ADHD-s gyerekek felügyelete hatalmas felelősség.

– Egy felnőtt napközben legfeljebb két-három kicsire tud figyelni, így folyamatosan szükség volt az önkéntes segítőkre. A civil személyeken túl szerencsére többen is a kezdeményezés mellé álltak. Így például a HELP-Mentőegyesület, a Karancslapujtőért Alapítvány és a Karancskeszi Faluszépítő Egyesület is segíti a tábor lebonyolítását a maga eszközeivel.

Gombkötő János hozzátette: nyáron különösen nehéz olyan segítőket találni, akik a szabadidejüket szívességből fordítják a táborlakók felügyeletére.

Ennek ellenére a szervezők már most azt tervezik, hogy jövőre milyen élményekkel gazdagíthatják a hiperaktív és viselkedészavaros gyermekek nyarának egy hetét.

Alapi István gitárművésze segítségével csaphattak a gyerekek a húrok közé

A gyerekek számára a tábor egyetlen napja sem telt el élmények nélkül. Fodorné Morgenstern Katalin elmondta: már hétfőn ellátogattak hozzájuk a Nógrád Megyei Pedagógia Szakszolgálat munkatársai – Nagyné Maruzs Ildikó és Szénási Kamilla –, akik szociális kompetenciafejlesztő foglalkozásokat tartottak a kicsiknek.

– Minden nap volt íjászkodás és lovaglás, amely programok a szórakoztatás mellett terápiás célt is szolgáltak. Emellett Dr. Csiky Miklós is rendszeresen meglátogatta a tábor lakóit. A hiperaktív gyerekeknek nagy a mozgásigényük, ezért rengeteget túráztunk velük. Bejártuk például a Karancs vonulatait, a kisvonattal elutaztunk az eresztvényi Geoparkba, illetve felmentünk a Salgói várba is. Alapi István, az Edda zenekar gitárosa is ellátogatott hozzánk. Jó volt látni a kicsik örömtől sugárzó arcát, ahogy a művész segített nekik kézbe venni a hangszert és megpendíteni a húrokat – mondta Fodorné Morgenstern Katalin.

Alapi István, az Edda gitárosa is tartott foglalkozást Fotó: H.M. / NMH

A gyerekek körében szintén népszerű volt, amikor mehettek egy kört Vincze Ferenccel, magyar rali bajnokkal és autójával.

A fiatalok többsége sosem járt még a megyénkben, ezért a karancslapujtői tájházba is elvitték őket. Ott megismerkedhettek a környéken honos tradíciókkal, de a tábor alatt olyan megyei ételkülönlegességeket is megkóstolhattak, mint a herőce vagy a krumpli laska.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában