Elismerték munkáját

2020.08.30. 11:28

Díszpolgári címet kapott a volt polgármester Drégelypalánkon

A település fejlődése érdekében végzett, több cikluson át tartó polgármesteri munkájáért a falu önkormányzata díszpolgári címet adományozott Dombai Gábornak, aki 29 éven át vezette Drégelypalánkot.

Sziládi Krisztina

Még országos szinten is kevés rendszerváltó polgármester maradt mára, a megyénkben is néhány esetről beszélhetünk csupán. Dombai Gábor, az első szabad önkormányzati választások alkalmával kapta településvezetői megbízatását, és 2019-ben döntött úgy, hogy közel három évtizednyi munka után visszavonul.

Drégelypalánk egykori első embere örömmel gondol vissza a rendszerváltást követő évekre, amikor a falu szinte minden tagja hatalmas lendülettel, önként és szívesen vállalta a községért végzett feladatokat, de – mint mondta – az azt követő években is számtalan nagyszerű fejlesztést valósítottak meg.

Dombai Gábor megtiszteltetésként élte meg a díjátadást
Fotó: L. B / NMH

– Senki nem lehet próféta a saját hazájában. Már csak ezért is hatalmas megtiszteltetés számomra a díszpolgári cím, amit hálásan köszönök Drégelypalánk közösségének. A falut infrastrukturális szempontból kiváló állapotban adtam át az utódomnak: az elmúlt három évtized alatt szinte minden utat, járdát felújítottunk, kiépítettük a vezetékes gáz-, szennyvíz-, ivóvíz- és kábeltévé hálózatot, közvilágítást fejlesztettünk, szóval a mai kor követelményeinek megfelelő települést hoztunk létre. Pályázati pénzekből az összes közintézményünket – iskola, óvoda, orvosi rendelő, művelődési otthon – korszerűsítettük. A mindenkori képviselő-testület, a hivatal dolgozói és az egész faluközösség mindig segítségemre volt a munkában – világított rá Dombai Gábor.

A volt polgármester úgy gondolja, a beruházások mellett a legnagyobb eredmény a Szondi-kultusz újra élesztése volt, ami a turizmus látványos fellendülését hozta magával, és ezzel új lehetőségek nyíltak az itt élők számára. Az 1991-ben létrejött Drégelyvár Alapítvánnyal együtt, szakszerű műemléki tervek mentén több mint 1500 köbméter falat építettek vissza Drégely várába. Az első Szondi-ünnepséget 1992-ben rendezték meg, ami azóta országos hírű rendezvénnyé nőtte ki magát. Minden igyekezetükkel próbálták kiaknázni a történelmi hagyaték adta lehetőségeket. Amíg korábban a kirándulók csak a várat keresték fel, most bemennek a településre, ahol tudnak ebédelni, szállást találnak maguknak, és egész napos programot biztosítanak nekik az újonnan épült Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központban.

Reményekkel telve tekint a jövőre

Dombai Gábor optimista Drégelypalánk jövőjét illetően. Bár még mindig érezhető a fiatalok elvándorlása a településről, de a népesség csökkenése lelassult. Helyben háromszáz munkahely található, és a környékbeli települések ipari parkjai is számtalan álláslehetőséget kínálnak, köztük diplomások számára is. Az országos falufejlesztési programnak köszönhetően a vidéki környezet fejlődése bizakodásra ad okot, s bízik benne, hogy egyre többek számára válik vonzóvá a természetközeli, nyugodt élet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában