motoron

2020.08.27. 07:00

A nógrádi erdőkben is tombolnak a lóerők

Veszélyeztetik az erdő élővilágát, akik motorral, quaddal és terepjáróval hódolnak az extrém sportok iránti szenvedélyüknek. Tönkreteszik a fákat, szemetelnek, olajfoltot hagynak a patakban és akár balesetet is okozhatnak. Az erdészek minden erejükkel küzdenek ellenük.

Tóth-Nagy Orsolya

Forrás: NMH

Fotó: L.B.

Nagy problémát okoznak az erdészetnek a természetben randalírozó quadosok, motorosok és terepjáróval közlekedők.

Sárik Péter, a Bujáki Erdészeti Igazgatóság vezetője lapunknak elárulta, a Bér-patak völgyében már-már kitaposott útjuk van az extrém sportok szerelmeseinek.

– Alapvetően nem lenne erdei út ezen a területen, ide mi sem tudunk és nem is szoktunk autóval bejönni. Ennek ellenére több kilométer hosszan húzódnak a nyomok – mondta el Sárik Péter.

Hozzátette: mindez nemcsak jogszabályba ütközik, de a természetben is rengeteg kárt okoz. Ilyen például a talajtömörödés, ami miatt a fák nem tudnak természetesen növekedni, nem tud megjelenni ilyen talajon a növény. Ráadásul az erdészek sem tudják elvégezni – csak mesterségesen – az ültetéseseket. Ezen túlmenően a patakba olajnyomok is bekerülnek, amely az élőlények számára is káros.

Az igazgató kiemelte azt is, hogy a patakmederben lévő gyérítési munkálatokat sem merik elkezdeni, mert hiába néz szét a fakitermelő, mielőtt kivágja a fát, ha egy motoros éppen arra tart 60 kilométer per órás sebességgel, akkor abból akár baleset is lehet.

– További gondot okoz a turisták veszélyeztetése. Többen jelezték már, hogy nem azért érkeznek hazánk egyik legszebb kilátójához és a természetbe, hogy a motorosok elől ugráljanak – közölte Sárik Péter.

Nagy problémát okoznak a természetben randalírozó quadosok, motorosok és terepjárósok – magyarázta Sárik Péter
Fotó: L.B. / NMH

Azzal kapcsolatban, hogy miként tudnak fellépni az erdőben száguldozókkal szemben, az igazgató úgy fogalmazott, hogy több alkalommal is tartanak például bejárást hétvégén. Ugyanakkor a motorosok és a quadosok nem állnak meg az erdészeknek. Beazonosítani pedig nem lehet őket, hiszen nincs rendszám egyik járművön sem.

– Vannak táblák is kihelyezve, de azok egy részét tönkreteszik, ellopják és keresztülhajtanak rajtuk. Egy online térképet is készítettünk, amely reményeink szerint az eddiginél több embert ösztönöz arra, hogy ne ezt a területet használja, hiszen a megyében is rengeteg olyan hely van, amely direkt erre a célra lett kialakítva – tette hozzá.

Mint mondta, nem szabadna olyan járművet forgalomba engedni, amelyen nincs rendszám. Emellett az állandó rendőri jelenlét és terepellenőrzés is megoldás lehetne, de ez nem fér bele a rendőrség és az erdészet erőforrásaiba. Rendszeresen pásztázzák az erdőket, de ez kevés. Küzdenek a motorosok és a quadosok ellen, de nem lehet visszaszorítani őket.

Sárik Péter hangsúlyozta: az embereknek tudniuk kellene, hogy nem szabad használni ezt a területet, hiszen jogszabályellenes és ártanak vele. Óvni kellene a természetet és nem tönkretenni azt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában