Amatőr csillagászat

2020.08.27. 19:55

A gyógyszerész lehozza az égről a csillagokat a gyarmatiaknak

Dr. Ádám György az egyik balassagyarmati gyógyszertár tulajdonosa évtizedek óta, a városban élők aktív közéleti szerepvállalásáról is jól ismerik őt. Az utóbbi időben a gyógyítás és a szülővárosa iránti elkötelezettsége mellett újabb szenvedélyét ismerték meg a gyarmatiak: amatőr csillagászként rendszeresen szervez közösségi eseményeket, és bocsátja polgártársai rendelkezésére csillagvizsgáló eszközeit, legyen szó nap- vagy holdfogyatkozásról, vagy épp egy meteorraj érkezéséről.

Sziládi Krisztina

Dr. Ádám György az egyik különleges távcsövével a város főutcáján

Forrás: NMH

Hatéves koromban csodálkoztam rá először a csillagos égboltra, amikor édesanyámmal este hazafelé bandukoltunk az úton – kezdi az univerzum titkait kutató patikus. – Akkor tűnt fel először, hogy nem csak sötétség vesz körül, hanem az ég tele van vibráló fénypontokkal. Ekkor jött a gondolat, hogy szeretnék csillagokat vizsgálni. Az álom csak tíz évvel később öltött testet, amikor kaptam egy műanyag csillagvizsgáló távcsövet karácsonyra, amivel, őszintén szólva nem sokat lehetett látni. Aztán utánaolvastam és fizikából is tanultam, hogy homorú tükrökből is lehet készíteni távcsövet, így édesapámat megajándékoztam egy borotválkozótükörrel, amit másnap fel is használtam a házilag készült látcsövem elkészítéséhez. Végül több házilag összebarkácsolt próbálkozás és néhány év kihagyás után, mikor már gyógyszerészként dolgoztam, végre megvettem az első olyan eszközt, ami már valóban alkalmas volt az égbolt tanulmányozására.

Dr. Ádám György az egyik különleges távcsövével a város főutcáján
Fotó: NMH

Ádám György vizsgálódásainak legkedvesebb tárgyai a bolygók, közülük is főleg az Uránusz és a Neptunusz. Ezek elég közel vannak hozzánk, hogy a felhőzetüket is alaposan tanulmányozhassuk. De a legizgalmasabbnak a naprendszer környékén zajló mozgásokat tartja. Mint mondja, elég mozgalmas élet zajlik arrafelé.

A gyógyszerész kihangsúlyozta, aki először pillant csillagászati távcsőbe, előfordul, hogy csalódik, mivel a világűr fakó, szinte minden fekete-fehérben látszódik. A képekről ismert színes kavalkád utólagos színezés eredménye. Azonban, ha valaki rászánja az időt és fáradságot, csodálatos világ tárul fel előtte.

A gyarmati amatőr csillagász ma már 12 jó minőségű távcsővel rendelkezik, és élményeit másokkal is szívesen megosztja, ha egy-egy érdekes égi jelenség bukkan fel az égbolton. Az egyik közösségi oldalon rendszeresen láthatóak felhívásai a nyilvános eseményekre, az emberek pedig – gyerekektől idősekig minden korosztály – vevők erre a tevékenységre. Most augusztusban a kamionparkolóban felállított távcsöveibe mintegy száz érdeklődő kukkantott bele, hogy izgalmas felfedezést tegyen. Ádám György hisz benne, hogy a csillagászat népszerűsítésén keresztül a természettudományos tantárgyakat is sokkal közelebb lehetne hozni a diákokhoz.

Azt mondja, hasonló közösségi összejövetelekre a jövőben is számíthat Gyarmat lakossága, de jó lenne, ha egy csillagász egyesület is létrejönne a városban. Ádám György szerint az igény megvan rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában