járvány

2020.07.15. 07:00

Sikeresen teljesítették a szokatlan vizsgákat Nógrádban

Számot adtak tudásukról a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum tagintézményeinek diákjai. Az idei vizsgák során a tanulóknak és a pedagógusoknak is több változással kellett szembenézniük. Ennek ellenére a korábbi évektől is jobb eredmények születtek.

Veres Edina

Bebocsátására vár egy maturáló Bátonyterenyén, a Fáyban. Az óvintézkedések szigorú betartása mellett vizsgáztak

Forrás: NMH

Fotó: Archív fotó: L. B.

Baranyi Zoltán, a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta: több dologban is különböztek az idei vizsgák az ezt megelőző évekétől.

– A fertőzések elkerülése végett – központi határozat alapján – a komplex szakmai vizsgák vizsgatevékenységeinek száma idén az eredeti háromról kettőre fogyott, mivel csak az írásbeli és a gyakorlati vizsgarészt tartották meg, a szóbelik idén elmaradtak. Összességében a vártnál jobb eredményekkel zárultak a szokatlan körülmények között, kisebb létszámú vizsgabizottság felügyelete mellett lebonyolított vizsgák – fejtette ki Baranyi Zoltán.

A főigazgató hozzátette: az érettségi az írásbelivel is teljesíthető volt. Csak azoknak kellett szóbelizniük, akiknek nem sikerült az írásbeli vizsgarészt elégségesre teljesíteniük, de elérték a 12 százalékos teljesítményt az adott tárgyból. A járványhelyzet miatt meghozott központi óvintézkedések miatt idén a szakképzés iskoláiban sem lehetett előrehozott érettségi vizsgát tenni. Összesen 423 diák tett érettségi vizsgát és alig akadt olyan tanuló, aki meghátrált a megmérettetéstől.

Bebocsátására vár egy maturáló Bátonyterenyén, a Fáyban. Az óvintézkedések szigorú betartása mellett vizsgáztak
Fotó: Archív fotó: L. B. / NMH

A legtöbb tanuló a salgótarjáni Stromfeldben és a Táncsicsban, illetve a balassagyarmati Szent-Györgyiben maturált. Ezen intézményekben 80-80 tanulónál is többen érettségiztek.

A Nógrád Megyei Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikumának igazgatója, Sinkóné Szrenka Anikó úgy fogalmazott: a vizsgák megszervezése természetesen az egészségügyi előírások betartása mellett történt.

– A komplex szakmai vizsgák során az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kiadott határozat szabályainak megfelelően jártunk el. A vizsgaterembe való belépést megelőzte a kézfertőtlenítés, illetve egyszer használatos maszkot és kesztyűt biztosítottunk minden tanulónak és pedagógusnak. A kormányzat, illetve a balassagyarmati önkormányzat is kéz- és felületfertőtlenítő szerek, valamint maszkok és gumikesztyűk biztosításával támogatta a vizsgák lebonyolítását– tudatta az intézményvezető.

A Szent-Györgyi például egészségügyi oktatást is végez, ezért nekik az átlagosnál több eszközre volt szükségük. Mind a diákoknak, mind a tanároknak több változtatással is szembe kellett nézni. A tanulók szempontjából annak volt inkább negatív vonzata, hogy a járvány miatt elmaradtak a szóbeli vizsgák, amelyek rendszerint lehetőséget nyújtanak az írásbelin szerzett érdemjegyek javítására. Ennek ellensúlyozására a kormányzat lejjebb vitte az írásbeli feladatok ponthatárait, ennek értelmében idén már a 41 százalékot elérő diákok is elégséges érdemjegyet szereztek.

Sinkóné Szrenka Anikó azt is kifejtette, hogy szakmai vizsgát a gyakorló mentőápolók, a gyakorló ápolók és a gyógymasszőrök tettek, míg az érettségin az egészségügyi-, a sport- és az informatikaágazatokban tanuló diákjaik bizonyíthatták tudásukat.

Senki sem fertőződött meg

A Nógrád Megyei Szakképzési Centrum pedagógusai a végzős diákoknak – a távolléti oktatás mellett – személyes vizsgafelkészítő konzultációkra is lehetőséget biztosítottak, ami hozzájárult a vizsgák érdemjegyekben kifejezhető sikeréhez. Baranyi Zoltán főigazgató úgy fogalmazott: a digitális munkarend nem csökkentette a diákok vizsgateljesítményét. Az óvintézkedések és a higiéniai szabályok betartására különös figyelmet fordítottak a vizsgák lebonyolítása során. Sem diák, sem tanár nem fertőződött meg az iskoláikban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában