sorstalanság

2020.07.09. 13:40

Parkokban kénytelenek éjszakázni a salgótarjáni hajléktalanok

Olvasónk a napokban jelezte: a Hősök útján található, a fedél nélküliek számára fenntartott nappali melegedőből július elsejével 25 személyt utcára tettek. Mint mondta, krónikus betegek is vannak azok között, akik addig az intézményben húzták meg magukat.

Gulyás Edina

Az intézkedést követően többen barlangokban töltik az éjszakákat, ez különösen azoknak okoz nehézséget, akik dolgoznak. Neve elhallgatását kérő olvasónk azt is felvetette: igazságtalannak tartja, hogy így bánnak emberekkel. Ugyanakkor az is elgondolkodtató, hogy az életvitelszerűen utcán tartózkodókat büntetik a közterület-felügyelők és a rendőrök. Ennek ellenére a fenti intézkedés miatt sokan arra kényszerülnek, hogy a tereken és parkokban éljenek.

A témával kapcsolatban megkérdeztük az intézmény fenntartóját, a Salgótarján és Térsége Egészségügyi-Szociális Központját, ahol azt a tájékoztatást adták, hogy nem raktak utcára senkit.

– A jogszabályban leírtak szerint intézményünk működési engedélye úgy szól, hogy november elsejétől április 30-ig, a téli krízisidőszakban van nyitva napi 24 órában az említett Nappali Melegedő és Éjjeli Menedékhely – fogalmazott Peleskei-Balázs Rita, a szociális központ intézményvezetője, aki arra is kitért:

– A koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet az oka, hogy a dátum július elsejére módosult. Így ekkortól napi 10 órában áll nyitva a melegedő ajtaja.

Az igazgató arról is beszámolt: minden évben így alakul a nyitvatartás a krízisidőszak végeztével, tehát aki novemberben szállást talál ott, az tisztában van vele, hogy április végétől csak napközben tartózkodhat majd ebben az épületben.

– Továbbra is van arra lehetőség, hogy az intézményben fürödjenek és mossanak azok, akik ezt máshol nem tudják megoldani, és az étkezésre is számos lehetőség kínálkozik. A népkonyha például a szomszédban nyitva áll, itt meleg ebédhez juthatnak a fedél nélküliek – hangsúlyozta Peleskei-Balázs Rita, hozzátéve: – Keressük a megoldást arra, hogy a jogszabályoknak megfelelően rendezzük a téli időszakban itt élők sorsát.

Kiemelt képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában