bosszantó

2020.07.10. 07:00

Olvasónk jelezte: nyakig ér a gaz a 21-es út mellett

A huszonegyes számú főút mentén, Bátonyterenye kisterenyei településrészén szinte nem látni a házakat, olyan magasra nőtt a gaz. Az áldatlan állapot minden arra járónak szemet szúr. A helyiek szerint nem csak csúnya, balesetveszélyes is az embernagyságú gyom.

Gulyás Edina

Fotós: Hegedűs Márk

Fotós: Hegedűs Márk

Olvasónk jelezte: a közelmúltban készült el a huszonegyes számú főút kisterenyei településrészt átszelő négysávos szakasza. Azonban mivel gyakran autózik arra, feltűnt neki, hogy az úttest és a házak előtti járda közti területen elburjánzott a gaz.

Ottjártunkkor az érintett útszakaszon élők arról számoltak be, hogy a buszmegállók körül közmunkások vágták le a füvet, de a házak előtt több helyen már a tulajdonosok ragadtak fűnyírót.

Azért döntöttek így, mert nagyon zavarta az őket otthonuk előtt fogadó látvány. Ezenkívül az ápolatlan területről a virágzó gyomnövények magját a szél szerteszét hordja, így a szépen rendben tartott kertekbe is bekerülnek azok. Sokszor elviselhetetlen bűz is árad innen, aminek forrását sejteni se lehet.

Nem elég, hogy szúrja az emberek szemét, de még az egészségre is ártalmas lehet a méteresre megnőtt gyom
Fotó: Hegedűs Márk / NMH

– Véleményem szerint az érintett terület szakszerűtlenül lett elkészítve – hangsúlyozta Nagy-Kovács József kisterenyei lakó, aki arról is beszámolt: – Olyan földdel lett feltöltve a házak előtti rész, amiben ezek a gyomok már benne voltak, így hiába szórták be fűmaggal azt. Továbbá az elültetett sövényt és cserjéket sem locsolták, aminek az lett az eredménye, hogy a kisterenyei szakaszon körülbelül három fa maradt meg. Mivel nem tudtam elviselni ezt a látványt, így a házunk előtt levágtam a füvet. Vannak azonban olyan ingatlanok, amelynek lakói nem tudják vagy nem akarják megtenni ugyanezt. Lehet, hogy nekik van igazuk, hiszen ez nem az itt élők feladata lenne.

A témával kapcsolatban kerestük a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-t, amely kivitelező cégként a terület utógondozásáért, így a növényzet rendszeres ápolásáért is felel.

– A kivitelezőknek évente három alkalommal kell kaszálniuk az említett területet, ez első körben májusban megtörtént – közölte Hideg András kommunikációs igazgató, hozzátéve: – Július végéig ezt újra elvégezzük, majd szeptemberben harmadszor is levágjuk a gazt.

Megkérdeztük: mit szól a kialakult helyzethez?

Koós Józsefné: – Kisterenyén élek, igaz, hogy nem a 21-es számú út mellett, de látom az ott uralkodó állapotot. Más települések szépen gondozottak, a Salgótarjánba érkezőket például virágos körforgalom köszönti. Sajnos a mi városrészünkről ez nem mondható el. Egyre kevésbé szeretek itt élni, tervezzük, hogy elköltözünk.

Lőrincz János: – Gyalázat ami itt van, bántja minden ember szemét. Az elültetett sövény sok helyen nem látszik ki a gazból. Balesetveszélyes a nyakig érő fű, hiszen a bekötőutakról a főútra kifordulók nem látják tisztán, hogy érkezik-e gépjármű. Emellett az egészségre is ártalmas a virágzó gyom, hiszen sok allergiás tüsszög a pollenektől.

Alberti Gabriella: – Az útszakasz mellett található bolt tulajdonosaként levágtuk az épület előtti területen a gazt, hiszen a nyakig érő fű nem csalogatja a vevőket. Azonban amely házakban idősek élnek vagy lakatlanok, nem oldódik meg az áldatlan állapot. A járdán se gyalog, se kerékpárral nem lehet közlekedni a gyom miatt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában