aratás

2020.07.22. 11:20

Munkában a kombájnok: aratni kezdtek a gazdák a nógrádi termőföldeken

Szűkebb hazánk szántóföldjein is elkezdték a gazdák a próbavágásokat. Ahol a szemek nedvességtartalmát megfelelőnek találták, ott – a megszokottól csaknem egy héttel korábban – elindulhatott az aratás.

Veres Edina

Szécsény, mezőgazdaság. Mosó Roland

Fotó: Hegedűs Márk

Szandai József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Nógrád megyei elnöke elmondta: a tavalyi évhez képest egy héttel korábban indulhatott szűkebb hazánkban az aratás.

– Rendszerint a betakarítás az őszi árpával kezdődik. Idén az őszi káposztarepce aratása javarészt megelőzheti az őszi búzáét. A hosszú ideig tartó, csapadékmentes időszak után érkezett esőzések az őszi gabonák állapotán segítettek kicsit. Persze azt is figyelembe kell venni, hogy a lehulló csapadék mennyisége nagy szórást mutatott. A termésátlagok emiatt tág határon belül mozognak idén. Így például az őszi árpából vágtak már a gazdák hektáronkénti három tonnát produkáló táblát, de akadt olyan is, ahol ez a szám 6 tonnára rúgott egyhektárnyi területen. Ahol kevesebb volt a csapadék mennyisége, kitárcsázták a táblákat. Emellett tavalyhoz képest nagyobb mennyiségben vágták le a gazdák zölden – silónak – az őszi búzát, a tavaszi árpát és a rozsot – mondta Szandai József.

Hozzátette: az aszály miatt a legelők és a kaszálók hozama is csökkent, így az állattartók oldaláról igény mutatkozott a fent nevezett gabonák takarmányként történő hasznosításra.

Mosó Ottó 1993 óta vezeti a szécsényi családi vállalkozását, amelyhez később fiai – Mosó Roland és Mosó Gábor – is csatlakoztak. Földjeiken idén búza, kukorica, napraforgó, repce és zab is terem, valamint egy kisebb területen mustárt és olajtököt termesztenek. Mint mondta: a tavaszi időjárás szinte minden szántóföldi növény kelését megnehezítette, egyedül a napraforgó fejlődött megfelelő ütemben az idén.

– A meteorológiai tényezők szélsőségessége miatt eltűnt a betakarítás megszokott ritmusa. Régen például az alföldi gazdák hónapokkal korábban megkezdték a betakarítási munkákat, mint az északi megyékben élő társaik. Napjainkban ez az eltérés legfeljebb egy hét. Emlékeim szerint már tíz éve is van annak, amikor legutóbb ennyire korán kellett megkezdenünk a földeken az aratást. Az aszályos időjárás felforgatja mind a tervezést, mind a kivitelezést, de nem tehetünk mást: alkalmazkodunk. Ezt mutatja az is, hogy idén szinte egyszerre láttunk hozzá az őszi vetésű növények közül a káposztarepce és a búza aratásához attól függően, hogy éppen melyik tábla tűnt beérettnek – tudatta a gazdálkodó.

Hozzátette: egy átlagos évben július 20-a környékén fogtak volna hozzá az aratáshoz, idén azonban már egy-két héttel korábban munkába kellett állítani a kombájnokat.

– A napjainkat a táblák körbejárásával kezdjük. Ilyenkor szemrevételezzük, hogy hol lehet már elkezdeni az aratást. Persze ez nem mindig válik be, hiszen egy területen belül is nagy eltérést mutathat a növények érési állapota – mondta Mosó Ottó.

A szécsényi gazdálkodó kifejtette, hogy a betakarításra alkalmas állapot megállapítása érdekében az aratás közben folyamatosan ellenőrizik a gabonaszemek víztartalmát. Ennek következtében a kombájnokkal gyakran egyik tábláról a másikra kell vándorolniuk, hogy már learatható termést találjanak. A hátrahagyott területre pedig később visszatérnek, hogy ismét megpróbálják betakarítani a még lábon maradt gabonát.

Árthat az eső az aratóknak

A szántóföldeknek ugyan szüksége lenne az esőre, ugyanakkor a betakarításhoz inkább száraz időjárást kívánnak maguknak a gazdák. Mosó Ottó szécsényi gazdálkodó kifejtette: a búza minőségén is ronthat az esőzés, pedig az első vágások után a kenyérgabona minősége jónak bizonyult.

– Az aratáshoz ugyan nem hiányzik, de a növényeknek nagy szükségük lenne a csendes, áztató esőre. Már csak azért is, mert már látszanak rajtuk – különösen a kukoricán – a csapadékhiány jelei – mondta Mosó Ottó, aki arra is kitért: a széna betakarításával kapcsolatban sem tud pozitív tapasztalatokról beszámolni. Nagyon gyengén muzsikáltak idén a kaszálók, amelyekről a szokásosnál közel negyven százalékkal kevesebb terményt tudtak levágni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában