használt ruha

2020.07.28. 07:00

Egyre nagyobb a konkurencia a salgótarjáni turkálóbizniszben

Kedvező ár és minőség – elsősorban erre a két kritériumra esküsznek azok a vásárlók, akik a drága ruhaboltok helyett rendre a turkálókban kutatnak sikerrel a divatos és márkás holmik után. Bár a járványhelyzet miatt a nógrádi használtruha-üzletek forgalma is visszaesett, de a butikokat járva már jól látható: kezd visszatérni az emberek kedve a keresgélős vásárlás iránt.

Palchuber Kinga

A minőség és a kedvező árak párosítása csábítja elsősorban a vásárlókat a használtruha-üzletekbe

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

A nógrádi megyeszékhely belvárosa nem szűkölködik a turkálókból, szinte már minden sarkon találhatunk fillérekért divatos és márkás ruhadarabokat.

A legtöbb Nógrád megyei turkáló vezetője egyetértett abban, hogy a veszélyhelyzet nem tett jót az üzletnek, de az enyhítések tükrében már-már újra átlagos a butikok látogatottsága.

A tapasztalatok szerint a minőség és a kedvező árak párosítása csábítja elsősorban a vásárlókat a használtruha-üzletekbe, az azonban változó, hogy mikor a legnagyobb egy-egy butik forgalma. Az elmondottak alapján leginkább nyaranta emelkedik a turkálók iránti kereslet.

A minőség és a kedvező árak párosítása csábítja elsősorban a vásárlókat a használtruha-üzletekbe
Fotó: H. M. / NMH

Botos Szabolcsné, az egyik salgótarjáni turi tulajdonosa érdeklődésünkre elmondta: tapasztalata szerint egyre nehezebb érvényesülni e területen, mert számos turkáló működik egymáshoz közel a városban.

– A járványhelyzet óta a forgalom visszaesett, s mivel sokan elvesztették a munkahelyüket, ezért nem a ruhavásárlás áll a lista elején. Az állandó vevőim többsége Salgótarjánban dolgozik, de más településen él – tette hozzá a tulajdonos.

Kiemelte: a fiatalok jobban szeretnek válogatni a használt holmik között, ők a minőséget és a márkát keresik jó áron.

– Úgy látom, hogy az emberek manapság inkább megvesznek használtan egy márkás és jó állapotú terméket, mint egy új, de kínai ruhát ugyanannyi pénzért – ismertette a tulajdonos.

Elárulta: üzletükben minden szombaton frissítik az árut, de a jelen helyzetben még gyakrabban igyekszenek újabb ruhákkal bővíteni a kínálatot.

– A vírus ellenére nem visszatartó erő, hogy a ruhák külföldről érkeznek – ismertette az eladó.

Longauer Luca, a turkáló egyik visszatérő vásárlója nem csupán a minőségi termékek, hanem a tulajdonos kedvessége és tanácsai miatt is betér a boltba. Mint mondta: a legtöbb ruha nagyon jó állapotban van, így egy márkás holmit is kedvező áron szerezhet be.

Összességében elmondható: az ember valódi kincsekre lelhet, ha kellő nyitottsággal és türelemmel szemléli az üzletek kínálatát, és nem restell keresgélni a ruhahalmokban.

Megkérdeztük: ön miért választja a turkálókat?

Mariányi Bianka: – Havonta – azaz gyakrabban, mint a szekrényem mérete megengedné – járok turkálókba. Én szem előtt tartom a minőséget és a kedvezményes árakat, de meg is nyugtatom magam kicsit, hogy környezettudatosabban vásárolok. Számomra nagy élmény kutatni a ruhahalomban, mert kicsit olyan ez, mint a kincskeresés. Nem csupán magamnak, de a kisfiamnak is sokszor találok szuper holmikat.

Csehné Molnár Rozália: – Elég gyakran járok turkálóba. Elsősorban az olcsóbb árak és az egyedibb termékek miatt részesítem előnyben ezt, a nagyobb boltokkal szemben. Egy kínai üzletben sok a tucatáru, ellenben a butikokban mindig találok különlegesebb darabokat. Az eladók is kedvesek és segítőkészek. Az interneten folyamatosan nézem az új ruhákat, s ha megtetszik valami, már jövök is szétnézni.

Szász Marianne: – Nem jellemző, hogy turkálókban vásárolok, ezer évben egyszer, ha van időm, betérek kutatni egy-egy ruha után. Most is azért keresgettem, mert nagyon meleg volt odakint és még a busz indulására is várni kellett. Egyébként találtam egy csinos felsőt, amit meg is vettem. Az biztos, hogy hatalmas türelem kell ahhoz, hogy a ruhahalomban az ember rátaláljon a tetszetős darabokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában