közúti balesetek

2020.07.14. 13:45

Balesethez vezethet az autósok türelmetlensége Nógrádban

A nyári mezőgazdasági munkák időszakában megnövekszik a közúti közlekedésben részt vevő lassú járművek, valamint az önjáró munkagépek száma, amelyek így gyakrabban érintettek a közúti balesetekben is.

Veres Edina, Tóth-Nagy Orsolya

Tragikus véget ért a munkagép és a személyautó ütközése Galgagután

Fotó: Archív fotó: NMH

Több olyan baleset történt a közelmúltban szűkebb hazánk közútjain, amelyekben mezőgazdasági munkagépek voltak érintettek. Az egyik legsúlyosabb eset idén Galgaguta belterületén történt, ahol egy személygépkocsi ütközött össze egy mezőgazdasági vontatóval.

Nágel Tamás, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta: a szerencsétlenségben a járműben utazó egyik személy olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.

– A nap bármely időszakában találkozhatunk az országutakon munkába, vagy onnan hazafelé tartó mezőgazdasági gépekkel, amelyek olykor hosszú kilométereken keresztül lassítják a forgalmat – tudatta.

Tragikus véget ért a munkagép és a személyautó ütközése Galgagután
Fotó: Archív fotó: NMH

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság az autósofőrök figyelmét arra hívja fel, hogy ezeket a nagy méretű járműveket csak fokozott óvatossággal és mérsékelt sebességgel szabad megközelíteni. A mellettük való elhaladás nagyobb odafigyelést és türelmet igényel. Egy munkagép előzésének megkezdése előtt mindenképp meg kell bizonyosodni arról, hogy az útszakasz belátható és elegendő a manőverhez. Ezt egy Szécsény határában történt baleset is alátámasztja. Egy 48 éves férfi kezdett kocsijával egy mezőgazdasági munkagép és vontatmánya előzésébe, amikor észlelte, hogy vele szemben egy másik jármű érkezik. Fékezett, és vissza akarta kormányozni a kocsit a saját forgalmi sávjába, azonban eközben nekiütközött a traktor vontatmányának. A permetezőkar a jármű utasterébe csapódott és sérülést okozott a gépkocsi utasának.

A szabályok azonban a traktorosokra is vonatkoznak: így például a közútra csak abban az esetben hajthatnak fel, ha azt a jelzőtábla nem tiltja. Tiltás esetén csak akkor használhatják az adott útszakaszt, ha a munkaterület másként nem közelíthető meg. A traktorok és munkagépek sofőrjeinek rendelkezniük kell érvényes hatósági jelzéssel, engedéllyel és kötelező felelősségbiztosítással. Mindezek mellett a túlméretes járművek esetén az adott út kezelőjének útvonalengedélyére is szükség van. A mezőgazdasági munkagépek vezetőinek arra is ügyelniük kell, hogy mielőtt felhajtanak a közútra, a gumiabroncsokról eltávolítsák az azokra tapadt sarat és egyéb szennyeződést.

– A személygépjármű-sofőrök gyakran figyelmen kívül hagyják az előttük haladó munkagépek méreteit, nem adják meg nekik az elsőbbséget és így tovább. Ilyenkor rendszerint a traktor vezetőjének kell erősen fékeznie, hogy elkerülje a balesetet. Ez viszont a legkevésbé sem egyszerű feladat, mivel egy ilyen munkagép súlya a vontatott szerelvénnyel együtt elérheti akár a 20 tonnát is – tudatta Mosó Roland.

Hozzátette: a folyamatos karbantartások mellett a gazdák egyre gyakrabban alkalmaznak a balesetveszélyes helyzetek elkerülése érdekében úgynevezett felvezető járműveket. Ezek az autók azt a célt szolgálják, hogy figyelmeztessék a gépkocsik sofőrjeit: fokozott körültekintéssel és türelemmel közelítsék meg az előttük vagy a velük szemben haladó munkagépeket, mivel azok szélesebbek, hosszabbak és nehezebbek is a közutakon megszokott járművektől.

Felelhet a gondatlansága miatt

Halálos közúti baleset gondatlan okozása vétség megalapozott gyanúja miatt folytatott büntetőeljárást egy 43 éves berceli lakos ellen a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság. A férfi még áprilisban közlekedett személygépkocsival Galgaguta belterületén, a Kossuth úton, amikor áttért a menetirány szerinti bal oldali forgalmi sávba, és nekiütközött egy ott közlekedő mezőgazdasági vontatónak. A jármű az ütközést követően kidöntött egy közúti jelzőtáblát és oszlopot, majd az úttestről lehaladt és felborult. A baleset következtében a 43 éves férfi és két utasa könnyű sérülést, míg a jármű harmadik utasa olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A hatóság tagjai az iratokat a napokban átadták az ügyészségnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában