hirdetés

2020.07.01. 18:08

Az egyszer használatos műanyag termékek leváltása

Tudatában vagyunk, miféle műanyag termékeket használunk nap mint nap? Egyszer használatos műanyag zacskó, szatyor, műanyag alapú cigaretta-szűrő, ételhordó-tároló, flakon, PET palack, evőeszköz, pohár, tányér, szívószál, léggömb pálcika, nyalóka pálcika, fültisztító pálcika és még oldalakon keresztül sorolhatnánk. Ezeket környezetkímélő tudatossággal le tudjuk váltani olyan termékekre, melyek a fenntarthatóságot szolgálják.

Miért fontos a környezetkímélőbb megoldások keresése?

Az RSS (Royal Statistical Society) szerint nagyon magas azoknak a műanyagoknak az aránya, amelyet újrafelhasználás nélkül hagynak magára. A világban eddig is felhalmozott, több, mint 6 milliárd tonna műanyagból már 5 évvel ezelőtt is 90% fölött számlálták azt a műanyag mennyiséget, melyet szemétlerakókban, rosszabb esetben pedig a természetben hagynak.

A szennyezés rendkívül nagy mértékben érinti a termőtalajokat, erdőket és a vizek élővilágát is. Becslések szerint, hatékony intézkedések nélkül 2050-re sokkolóan magas számmal, 12 milliárd tonna műanyag hulladékkal kell számolnunk. A hulladék nagy része szét fog terülni a környezetünkben, valamint vizeinkben több lesz belőle, mint bennük az élőlények. Annál is inkább, mert az egészen kis méretű műanyagok bekerülhetnek a táplálékláncba, melynek az ember is szerves része, ami önmagában nézve is ijesztő tendenciát mutat.

2021-től azonban azt tervezik az EU társjogalkotó intézményei, hogy tilalmat rendelnek el az olyan egyszer használatos műanyag termékek árusítását illetően, melyek egyéb alternatívákra cserélhetők. A műanyaghulladék visszaszorításáért mi is tehetünk, ha környezettudatosabban vásárolunk és leváltjuk műanyag termékeinket más, fenntartható anyagból készült termékekre.

A Lidl egy olyan cég, ami odafigyel a környezetkímélésre. Az pedig az emberiség közös ügye. Szlovákiában például már nem adnak ki nyomtatott Lidl akciós újságot. Tehát csak online formában a Lidl honlapján vagy alkalmazásában, illete a Kimbino.hu honlapon vagy alkalmazásában tájékozódhatunk a heti ajánlatokról. A 100%-ban műanyagból készült zacskókat felváltják részben papír-részben műanyag zacskókra.

Lépések annak érdekében, hogy környezetkímélően éljünk

Legelőször a saját magunk tényleges szükségleteire kell összpontosítanunk úgy, hogy átgondoljuk valójában mire van is szükségünk. Az impulzus alapján történő vásárlás inkább kártékonynak nevezhető. Jelentős mértékben csökkenthetjük a kiadott pénz összegét, ha a környezetkímélést mellőző, megszokásból vásárolt termékek helyett olyanokat keresünk, amelyek (csomagolásai) le tudnak bomlani a természetben is és nem csak egyszer használjuk őket, miközben a már meglévő műanyag termékeinket többször hasznosítjuk és hosszútávú eszközökként tekintünk rájuk. Akár listát is készíthetünk a teendőkről és megcselekedjük, amit a józan ész megkövetel.

Környezetkímélő, műanyagot helyettesíthető alternatívák

A PET palackok kálváriája

Ezeket a palackokat előbb-utóbb ki fogják vonni a környezetből, mert borzasztó nagy mennyiségben halmozódnak fel, mint eldobott hulladékok. Az 1970-es évektől kezdve gyártásuk csak nőtt és nőtt. Úgy is, hogy egyetlen PET palack gyártásához legalább háromszor annyi vízre van szükség, mint ami elfér magában a palackban. Ez a víz pedig a műanyaggyártás során keletkező szennyvíz. Tehát, mivel ez a víz így felhasználhatatlan, ezzel a saját víz tartalékainkat terheljük. Mindazonáltal, ha a szelektíven gyűjtött palackokat felhasználják, a belőlük nyert termékek minősége silány lesz az eredeti műanyaghoz képest. A megoldás itt egy mosható, saját kulacs, amely üvegből vagy fémből készül műanyag borítás nélkül. Így a kulacsunkat újra és újra fel tudjuk tölteni csapvízzel, szűrt vízzel vagy tiszta, iható kút- illetőleg forrásvízzel.

Bevásárlótáska

Vászontáska a legmegfelelőbb megoldás a vásárlásra. Könnyen mosható és újra felhasználható. Mivel a műanyag zacskók, szatyrok vagy táskák sosem tudnak teljes mértékben lebomlani, a vászontáska, ha hulladék is lesz belőle, remekül fenntartható a környezeti rendszerben.

Mosogató tartozékok, kefék

Cserélhető fejű növényi szivacsok, vagy akár lószőrből készült kefék is kiválóan alkalmasak arra, hogy tisztán tartsuk edényeinket, poharainkat. Ezek mind komposztálhatók, vagyis elhasználódás során újrahasznosíthatók.

Fogkefe

Fanyelű és természetes alapanyagokból készült fogkefe-sörtéjű fogkeféket vásároljunk, melyek le tudnak bomlani. Általában bükkfából készítik ezeket a fogkeféket, amelyek fenntartható erdőkből származnak, a sörtéket pedig tiszta, hosszúszőrű disznószőrből, mely utóbbi a húsfeldolgozás hulladékelemeiként keletkezik. Mivel a fogkefe nyele is ugyanúgy igényel kőolajat a műanyag előállítás során, mint a többi műanyag, így elmondható, hogy a természetes alapanyagú fogkeféket teljes mértékben újra lehet hasznosítani.

Mikor lesz a következő bevásárlás? Kell az a műanyag zacskó a zöldségeknek, a kenyérnek? Ha tudjuk, hogy kelleni fog, vigyünk magunkkal egy olyat, amit már használtunk egyszer, valószínűleg tele van az egyik otthoni fiók azokkal. A fenntarthatóság jegyében oda kell mindannyiunknak figyelni, milyen (csomagolású) termékre adjuk ki a pénzt.

Címkék#pr

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában