újra együtt

2020.06.20. 11:20

Tánc és ének tartja fiatalon a karancsaljai nyugdíjas-egyesület tagjait

A koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet hosszú hetei a Karancsaljai Rozmaring Nyugdíjas Egyesületet is a négy fal közé zárta. Azonban a korlátozások enyhítése összehozta a tagokat, akik már alig várták, hogy újra együtt énekeljenek és táncoljanak.

Gulyás Edina

A csoport tagjai 48 és 78 év közöttiek, többféle stílusban is bemutatták már ügyességüket a közönségnek

Forrás: NMH

Fotó: Ladóczki Balázs

A helyi közösségi ház udvarán – az épületet még nem lehet használni a vírus miatt – gyülekeznek kedd délutánonként a Rozmaring egyesület tagjai. Örömmel köszöntik egymást a hosszú kényszerpihenő után, beszélgetnek, viccelődnek. Az egyesület két csoportja a Rozmaring Népdalkör és a Havanna Senior Tánccsoport. Előbbi 19 éve alakult, utóbbi tíz évvel később. Mindenki az énekpróbára készülődik, előkerül a szintetizátor és a gitár is. Messzire hallatszik az első dal kezdő akkordja, indul az örömzenélés.

– Tagjaink 40 és 78 éves kor közöttiek, de jellemzően nyugdíjaskorúak – fogalmazott Tóthné Bucsek Ildikó, az egyesület elnöke, hozzátéve: – Az alapításkor még több mint harminc tagunk volt, jelenleg húszan gyűlünk össze minden héten. Ezek az alkalmak senkinek sem kötelezőek, mégis mindenki itt van hétről hétre és örömmel énekelünk, táncolunk közösen. Van aki az évek során elköltözött a településről, de Karancsságról és Salgótarjánból is visszajárnak, nem hagynak ki egyetlen próbát sem.

A csoport tagjai 48 és 78 év közöttiek, többféle stílusban is bemutatták már ügyességüket a közönségnek
Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

Mint mondta, jelenleg az országos nyugdíjas Ki mit tud? szeptemberi középdöntőjére készülnek. A tánccsoport itt a rock and roll tudását és egy görög táncot fog bemutatni. Nagyon büszkék arra, hogy néhány évvel ezelőtt a Népek tánca, népek zenéje megmérettetésen country koreográfiájukra kiemelt arany minősítést kaptak tánckategóriában, az országban egyedüliként. Repertoárjuk igen széles, a fenti három stíluson kívül korabeli ruhákban palotást járnak, kánkánoznak, charlestont, keringőt, csárdást és spanyol táncot is előadnak.

– Különböző rendezvényeken, falunapokon és idősek napján is bemutatjuk a koreográfiákat. Sőt, különböző műsorokat is összeállítottunk, amiben a tánc és az ének mellett a színészi vénánkat is megcsillogtathatjuk – fogalmazott az elnök, aki arra is kitért: – Kezdetben a tánccsoport és a dalkör egymástól függetlenül működött, aztán egyre többen kezdtek táncolni is az éneklés mellett. Ma már van olyan előadásunk, amelyben mindannyian szerepelünk.

A hölgykoszorút négy férfi teszi teljessé, akik nemcsak ügyességükkel, hanem humorukkal is hozzájárulnak a sikerhez. Bár az egyesület tagjai teljesen amatőrök, mégis profik segítik a munkájukat. A dalkör művészeti vezetője Tóth Csaba, aki szintetizátorral kíséri az énekeket. A Karancslapujtőről származó Nyilas Dániel – a Havanna Táncstúdió Sportegyesület vezetője – sok évig fogta a tánccsoport kezét, és Szolnoki Borbála is betanított egy koreográfiát. Jelenleg Tóth-Bucsek Bence, latin versenytáncos készíti fel a megmérettetésre a csapatot.

– Maximalisták vagyunk, szeretnénk kihozni magunkból a legtöbbet. Emellett nagyon fontos számunkra, hogy átadhassuk mindazt az örömöt és gondtalanságot, amit számunkra ezek az előadások jelentenek – hangsúlyozta Tóthné Bucsek Ildikó, hozzátéve: – Szeretnénk még sokáig együtt lenni és folyamatosan fejlődni.

Jelenleg a nyugdíjas Ki mit tud? elődöntőjére készülnek
Fotó: L. B.

Az egyszázaléknyi adófelajánlásokból és pályázatokból gazdálkodnak

Az egyesület működtetése igen sokrétű feladatot jelent a vezetőnek: a fellépések szervezése és a különböző táncokhoz illő ruhák beszerzése, rendbetétele mellett a pénzügyek kezelése is nagyon komoly kihívás.

– Az egyesület a kedvezményezett civil szervezetek részére felajánlható egy százalékokból, a helyi önkormányzat támogatásából és a pályázatokból befolyó bevételekből gazdálkodik – fogalmazott Tóthné Bucsek Ildikó, aki azt is elmondta: – Nem egyszerű előteremteni a működéshez szükséges forrásokat. Az adókból 100-200 ezer forint szokott összegyűlni. Az elmúlt évben 200 ezer forintot nyertünk egy pályázaton, ami nem túl nagy összeg. Idén ezért a Karancsalján működő civil szervezetekkel összefogva szeretnénk a Magyar falu program lehetőségeit kihasználni.

A közelgő megmérettetés – a nyugdíjas Ki mit tud? középdöntője – jelentős anyagi terhet jelent az egyesületnek. Az útiköltség, a szállás és az étkezés mintegy 600 ezer forintba kerül majd. A szükséges összeg előteremtése komoly feladatot jelent az egyesület vezetésének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában