Számos nógrádi állása vált a járvány áldozatává

A koronavírus-járvány hatására szűkebb hazánkban márciusban és áprilisban ezerötszázzal több álláskeresőt regisztráltak. Legnagyobb számban szakácsok és pincérek veszítették el állásukat.

Gulyás Edina

A koronavírus a munkahelyeket sem kímélte az elmúlt hónapokban

A járványügyi helyzet az év első hónapjaiban nem okozott jelentős változást megyénk munkaerőpiacán, ugyanakkor a kedvezőtlen hatások márciusban már érezhetővé váltak – derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat által közzétett adatokból.

Március és április folyamán közel ezerötszázzal gyarapodott az álláskeresők száma szűkebb hazánkban. Amíg márciusban elsősorban a közfoglalkoztatásból visszatérők, addig áprilisban a versenyszférában dolgozók vesztették állásukat.

Fontos azonban kiemelni, hogy az áprilisi adatok az országos átlagnál jóval kedvezőbben alakultak, hiszen az egy hónap alatt mért növekedés nagysága csak egy megyében volt alacsonyabb, mint térségünkben, de a létszámbővülés intenzitása alapján is a harmadik legkisebb mutatóval rendelkeztünk az országos rangsorban.

 

Nógrád megyében április végén 12.515 nyilvántartott álláskeresőt tartottak számon. Ez 663 emberrel, azaz 5,6 százalékkal több mint az előző hónapban, míg az egy évvel korábbi adatot 1396-tal, nyolcadával haladta meg.

Márciusban a hátrányos helyzetű térségekben bővült intenzívebben az álláskeresők száma, vagyis ott, ahol nagyobb szerepet kap a közfoglalkoztatás: Salgótarjánban, Szécsényben és Bátonyterenyén, valamint ezek vonzáskörzetében. Ezzel szemben áprilisban főként az élénkebb munkaerőpiaccal rendelkező járásokban tapasztalták az álláskeresők számának gyarapodását. E két hónapban megyei szinten 13,5 százalékkal – az országos átlag mindössze felével – növekedett a regisztrált álláskeresők létszáma, négy járásban még ettől is alacsonyabb volt a bővülés.

A járványhelyzet miatt meghozott intézkedések számos ágazatban nem tették lehetővé a dolgozók teljes körének foglalkoztatását. Főként a kereskedelem, a vendéglátás és a szállítás területei érintettek: legnagyobb számban bolti eladók, szakácsok és pincérek veszítették el munkahelyüket. Érintett volt még a fém- és villamosipari, valamint az építőipari foglalkozásúak, továbbá a járművezetők köre is.

A munka nélkül maradt embereknek némi segítséget nyújthatnak a különböző képzések.

– Az uniós programjainkban félbe maradt 30 tanfolyamot a Nógrád Megyei Kormányhivatal folyamatosan újraindítja, többségük befejezésével szakképesítést szereznek az álláskeresők – fogalmazott Tamási Ildikó, a Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztály vezetője. Hozzátette: május vége óta újra szervezhető képzés és vizsga a járványügyi szabályok betartásával.

Reméli, hogy jobbra fordul a sorsa

A járvány alatt sok gyárban leállt a termelés. A dolgozókat fizetetlen szabadságra küldték, vagy az is előfordult, hogy elbocsátották őket. Utóbbi történt egy fiatal anyukával is. A neve elhallgatását kérő nő elmondta: több oka is volt annak, hogy utcára tették. Különösen nehéz helyzetben vannak, mert mindkét gyermeke gyakori orvosi kezelésre szorul, így sokat kell velük otthon lenni. A járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzetben sem óvodai ellátás, sem iskola nem volt, ezért még több időt kellett a kicsikkel tölteni.

– A sok hiányzással indokolták a felmondást, de az is hozzájárult, hogy nem tudtam vállalni a két műszakos munkarendet – véli a fiatal anyuka, hozzátéve: – Bízom abban, hogy a járványhelyzet elmúltával rendeződnek a dolgok, és mielőbb lesz munkám.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában